0

Промените в слуха са извънредно чест проблем.  Те могат да се дължат на  различни увреждания на на външното, средното или вътрешново ухо.:

  1. При увреждане на външното ухо. Слухът може да бъде намален при наличие на ушна кал във външния канал  на ухото. Най-често се появява след като влезе вода в същото. Често е придружен от шум в ухото.
  2. При възпаление на външния ушен канал или цирей в същия, също се наблюдава намалена чуваемост, придружена от болка.
  3. При увреждане на средното ухо намаленият слух се дължи на непроходимост на Евстахиевата тръба, при остри хреми, наличие на уголемена трета сливица, полипи в носа, алергии, изкривяване на носната преграда, при туморни процеси в ушите или носоглътката.

3 Вътрешното ухо се засяга при отосклероза,при работа с наднормен шум, при възрастните хора.  Настъпва бавно, постепенно, често е придружено от шум в ушите.

При болестта на Мениер се наблюдават пристъпни световъртежи, придружени от гадене и повръщане. След всеки пристъп се регистрира намаление на слуха, който е с необратим характер.

Видно е, че разнообразието от причини, които водят до намален слух изискват  различен подход при лечението на този проблем.