0

Болката и сухотата в гърлото, заедно или като отделни оплаквания са много чести в практиката.

Могат да се появят при различни заболявания. Ще изредя някои от тях.

 1. Хреми. Дишане през носа се затруднява, лигавицата на гърлото се дразни  и това води до чувството на сухота и болка.
 2. Възпаление на сливиците- болката е силно изразена, температурата е повишена, особено при гнойната ангина, болният е отпаднал.
 3. Коксаки вируси- това са чревни вируси, които се срещат през лятото. Болката в гърлото е придружена от повишена температура, безапетитие, главоболие, често се появява повръщане и болки в корема.
 4. Ангина при инфекциозна мононуклеоза. Освен болка в гърлото се наблюдава увеличение на лимфните възли, черен дроб и слезка, повишаване на температурата. Боледуват предимно деца.
 5. Листериоза. Човек се заразява от диви или домашни животни. Температурата е повишена, налице е болка в гърлото, наблюдава се обрив по кожата.
 6. Кандидомикози. Често се среща при употреба на антибиотици. Водещи оплаквания са сухотата  и неприятен вкус в устата.
 7. Всички стадии на сифилис.
 8. Абсцес в гърлото. Температурата е фебрилна, болката в гърлото е много силно изразена, отварянето на устата е затруднено.
 9. Хроничен фарингит- водещи са сухотата в гърлото и чувство за чуждо тяло в същото.
 10. Анемия .  Стомашни и бъбречни заболявания.
 11. Отравяния с олово, кобалт, живак, калиев перманганат.
 12. Туморни образувания в гърлото- в зависимост от  месторазположението се появяват сухота, болка, гъгнив глас, чувство за чуждо тяло.

От гореизброеното е видно, че оплакванията в гърлото могат да се дължат на различни заболявания, което налага консултация с оториноларинголог за поставяне на диагнозата и правилно лечение.