0

Заболяванията на носа и синусите са често срещан проблем в практиката на лекаря оториноларинголог.

Голяма част от тях са възпалителните процеси: хремата и синуита . Водещ симптом е главоболието, което е с различна локализация, в зависимост от това, коя група синуси са засегнати. Характерно е сутрешно главоболие, което към средата на деня намалява.. Придружено е от затруднено носово дишане и секрети в носа, които могат да бъдат воднисти, слузни или гнойни.  Налице е отпадналост, липса на настроение, лесна уморяемост.

Лечението се състои в назначаване на противовъзпалителни средства, промивки в носа, отпушващи капки за нос, при нужда- антибиотици.

Алергията заема съществено място в заболяванията на носа и синусите. Алергичният риносинуит обикновено се дали на две групи: сезонен, причинен от поленовите алергени и целогодишен. При първия е налице  водниста хрема, парене в носа, кихане. Има сезонен характер и се появява през пролетта и началото на лятото. При целогодишния алергичен ринит хремата може да бъде целогодишна като секрети от носа обикновено липсват, но носовото дишане е затруднено, често е придружено от главоболие и отпадналост.Лечението е противоалергични средства, отпушващи носа капки, локални кортикостероиди.

Изкривената носна преграда е честа причина за затруднено носово дишане, което обикновено има едностранен характер. Придружено е от главоболие в челната област, проявяващо се обикновено след сън. Лечението е изключително оперативно.

Уголемената трета сливица при деца води до дишане през  устата, хъркане нощем, главоболие, често се стига до неправилна захапка. При неповлияване  от консервативното лечение, се  прибягва до  отстраняване на третата сливица по оперативен път.