22

    Инфекциозно заболяване, причинено от Epstein-Barr Virus (EBV/. Боледуват най-често децата и младите хора до 30 годишна възраст.

Вирусът се предава  чрез слюнката, при целувка, при ползване на общи прибори за хранене и пиене, а също така и при кръвопреливане. Входната врата е гърлото, където се и размножава.

Основни прояви на заболяването са висока температура, болки в гърлото, често с манифестна гнойна ангина, генерализирано увеличение на лимфните възли, уголемяване на черния дроб и слезката.

Лечението се състои в  постелен режим, приемане на обезболяващи и противовъзпалителни средства, антибиотици / назначават се с цел предотвратяване на вторичните инфекции и усложненията/ , противовирусни средства. Препоръчително е 1 месец да се избягват физически натоварвания.Острата фаза обикновено преминава за 2-3 седмици, а възтановителния период трае около 4-6 седм., като е възможно до около 6 мес.  да се появява общо неразположение и лесна уморяемост.


22 comments to “Инфекциозна мононуклеоза”

  1. Monika

    Zdraveite! Bih iskala da popitam neshto svurzano s bolestta mononukleoza.Az imam gadje i to se razbolq ot tazi bolest.Moje li da q e prihvanal ot men chrez celuvka i poneje az nqmam nikakvi simptomi moje li da se razvie bolestta v men? I kolko vreme sled kato ozdravee ne trqbva da se celuvam s nego,za da ne me zarazi? Blagodarq vi predvaritelno :)

  2. adi

    Здравейте, Моника. Да, болестта може да се предаде чрез целувка от болен или здрав заразонодител. Ако човек е в контакт с болен от това заболяване, то времето , в което може да се разболее е до 14 дни след контакта. Инфекционистите препоръчват изолация на заболелите до изчезване на острите явления.

  3. Galia Georgieva

    Здавейте, синът ми е на 2 год и 10 месеца и му поставиха диагноза инфекциозна мононуклеоза. В момента пие Цефзил за 10 дена.От кръвните изследвания се установи лимфоцити 0.06 има увеличени лимфни възли и за това поставиха диагнозата. Въпроса ми е- това 100% ли означава че е болен от тази болест и ако е така ще има ли последствия от нея

  4. adi

    При инфекциозната мононуклеоза се наблюдава увеличение на моноцитите и лимфоцитите, обикновено черният дроб и слезката са увеличени. Сигурна диагноза се поставя с вирусологично изследване-търси се вируса на Епщайн-Бар – причинителят на заболяването.

  5. Десислава Ангелова

    Здравейте,в момента на племенника ми беше поставена диагнозата мононуклеоза.Има увеличение само при ушите,няма температура .В момента детето е в болница опасявам се че не е поставена правилна диагноза,възможно ли е да са сбъркали лекарите диагнозата.Защото чета че от нея страдат по- голями деца а той е на 4 години.Дайте ни някакъв съвет какво трябва да се направи защото той не е контактувал със заразени .Благодаря ви предварително.

  6. Петър

    Здравейте, аз съм момче на 18 години имам подути лимфни възли по врата, подмишниците и слабините. Правих си пълна кръвна картина и някаква натривка не съм сигурен каква е. И нищо казаха ми, че всичко е наред. Спортувам редовно и се питам дали може това да причини някакви проблеми. Като бягам по-продължително усещам болка с горната част на корема дали е от това?

  7. Петър

    Също така постоянно съм изморен.

  8. adi

    съветвам Ви да потърсите хематолог

  9. Kris

    Здравейте, аз съм момче на 17, боледувах от мононуклеоза и искам да попитам след колко време ще мога да се запиша на плуване и да тръгна на фитнес.

  10. adi

    може да плувате и тренирате спокойно

  11. Мирела

    Имам подути лимфни възли от две години,всички кръвни изследвания са в норма,сега ще се изследвам за монуклеоза но има ли смисъл при тази давност на проблема?

  12. adi

    при положение, че изследванията са ви нормални, според мен не е необходимо да правите повече каквото и да било

  13. Деси

    Здравейте, моето дете има приятелче което в момента е болно от мононуклеоза. Майката извежда детето и казва, че заразяването става само чрез слюнка! Децата си играят заедно и аз се притеснявам. Има ли вероятност да се заразят и другите, примерно само докато си играят и говорят? Благодаря предварително!

  14. adi

    Съветвам Ви да отделите детето си от болното приятелче

  15. НЕЛИ ИВАНОВА

    Здравейте.От една седмица ходене по мъките диагнозата е инфекциозна мононуклеоза-подути клепачи,лимфни възли,увеличен черен дроб и далак и гнойна ангина.В момента се лекува в инфекционно отделение.След като бъде изписано колко време ще бъде периода да има контакт с братчето което е на 10години,Наближават празници и тържества в детската градина ,детето е само на 6 години Ще може ли след като бъде изписана да присъства на тържеството.Благодаря Ви предварително.Чакам за отговор

  16. adi

    пращайте го без притеснение на купон

  17. Християна

    Нормално ли е 4 месеца след боледуване от инфекциозна мононуклеоза лимфните ми възли все още да са подути?

  18. adi

    Да, възстановяването е бавно.

  19. Ева Илиева

    Здравейте!Синът ми има подути лимфни възли на вратлето от двете страни.Подвижни ни са и и не са болезнени ,има ги от 3 години и си стоят едни и същи не порастват .Преди два дни правихме кръвна ПКК и всичко е наред.Но вечерта след изследванията каза че го боли гърлото и имаме в изследванията един показател по висок.Има ли основание да се притесняваме.Детето е на 5 години и до сега да е боледувал 3 пъти.Нашата педиатърка казва че е от стара инфекция тези подути лимфни възли и с времето ще изчезнат.Ето и последните изследвания
    СУЕ ( ESR ) 18 mm/h Деца до 7г. <17 М: до 50 г. < 28,над 50 г.< 37; Ж: до 50 г. < 37, над 50 г.< 39
    Пълна Кръвна Картина ( CBC ) – 22 показателя * Профил Виж по-долу
    WBC ( Левкоцити – бр.) 11.70 x10^9/L 3.50 – 10.50
    Ly% (лимфоцити) 41.4 % 20.0 – 48.0 (50.0 – 70.0 за деца до 4г.)
    Mo% (моноцити) 8.1 % 1.0 – 11.0
    Eos% (еозинофили) 7.6 % 0.0 – 6.0
    Baso% (базофили) 0.5 % 0.0 – 2.0
    Neu% (неутрофили) 42.4 % 40.0 -70.0 (20.0- 50.0 за деца до 4г.)
    Ly# (лимфоцити) 4.83 x10^9/L 1.10 – 3.80 (1.30 – 7.40 за деца до 4г.)
    Mo# (моноцити) 0.94 x10^9/L 0.07 – 0.80
    Eos# (еозинофили) 0.890 x10^9/L 0.000 – 0.500
    Baso# (базофили) 0.060 x10^9/L 0.000 – 0.140
    Neu# (неутрофили) 4.940 x10^9/L 2.100 – 6.400 (0.900 – 5.300 за деца до 4г.)
    RBC ( Еритроцити – бр.) 5.400 x10^12/L M: 4.4 – 5.9; Ж: 3.7 – 5.3
    Hgb ( Хемоглобин ) 151 g/L М: 135 – 180; Ж: 120 – 160
    Hct ( Хематокрит ) 0.445 L/L М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
    MCV (ср. обем на еритроцита) 82.0 fL Възрастни (82.0 – 96.0); Деца (77.0 – 92.0)
    MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. ) 28.0 pg Възрастни (27.0 – 33.0); Деца (21.0 – 38.0)
    MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 340 g/L 300 – 360
    RDW (вариация на ерит. р-ие) 13.6 % 11.5 – 14.5
    Plt ( Трoмбоцити ) 279 x10^9/L 130 – 420
    MPV (ср. обем на тромбоцита) 8.8 fL 7.5 – 11.0
    Pct (Тромбокрит) 2.47 ml/L 1.0 – 4.5
    PDW (ширина на тр р-ие) * fL 9 – 17
    ДКК мануално или автоматично изследване * — Виж резултатите в ПКК

  20. Aleksandyr

    Здравейте, в момента съм в инфекциозно отделение, с инфекциозна мононуклиоза. Искам да попитам, тъй като ввъобще не мога да дишам през носа, нито да се издухам, нито да шмръкна сополите, заради подутоте лимфни възли, можете ли да ми кажете приблизително длед колко време ще се оправи, защото дори ме боли главата от носа. Следващия ми въпрос е, след колко време ще мога да целуна приятелката си. Последният ми въпрос е, тъй като в момента съм 12ти клас и ми предстоят матури и кандидатстване, ще мога ли след като изляза от болницата да ходя на училище?

  21. Radoslava

    Здравейте, пиша ви относно състоянието на дъщеря ми. След направени изследвания се установиха резултати от EBV IGg 20.624 лечението което са ни изписали за момента от специалист УНГ е таблетки от зелени водорасли за 10 дни 2 по 1таблетка, капки за нос Сперсалерг 3 по 2капки, сироп за кашлица Муколизин 3 по 2,5мл. и противо-алергично Талерт 2 по 2,5. Според лекарката показателите, които са на лице са от преболедуване, след колко време ще трябва да повторим изследванията и тези показатели ще се смъкнат ли до нормата? Повода за да пуснем тези изследвания бяха, че постоянно боледува ходи по 5 дни на градина и после по 2 седмици сме в къщи на антибиотик. Винаги започва с гърло и задна хрема и висока температура. Моля Ви ако прецените,че не сме на правилния специалист да ни насочите към такъв.

  22. Гери

    Здравейте детето ми се разболя от инфекциозна монобилиоза в инфекциозна болница сме от 5 дни но няма никакво отношение от лекър към пациент направи алергия от антибиотик всеки ден е на системни има и

    жасна кашлица която вечер е толкова силна че направо се дави .Казаха ми че все още не сме за изписване но единственото подобрение е че няма температура ще съм много благодарна ако ме посъветвате какво да правя .


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос