24

††† »нфекциозно забол€ване, причинено от Epstein-Barr Virus (EBV/. Ѕоледуват най-често децата и младите хора до 30 годишна възраст.

¬ирусът се предава† чрез слюнката, при целувка, при ползване на общи прибори за хранене и пиене, а също така и при кръвопреливане. ¬ходната врата е гърлото, където се и размножава.

ќсновни про€ви на забол€ването са висока температура, болки в гърлото, често с манифестна гнойна ангина, генерализирано увеличение на лимфните възли, уголем€ване на черни€ дроб и слезката.

Ћечението се състои в† постелен режим, приемане на обезбол€ващи и противовъзпалителни средства, антибиотици / назначават се с цел предотврат€ване на вторичните инфекции и усложнени€та/ , противовирусни средства. ѕрепоръчително е 1 месец да се изб€гват физически натоварвани€.ќстрата фаза обикновено преминава за 2-3 седмици, а възтановителни€ период трае около 4-6 седм., като е възможно до около 6 мес.† да се по€в€ва общо неразположение и лесна умор€емост.


24 comments to “»нфекциозна мононуклеоза”

 1. Monika

  Zdraveite! Bih iskala da popitam neshto svurzano s bolestta mononukleoza.Az imam gadje i to se razbolq ot tazi bolest.Moje li da q e prihvanal ot men chrez celuvka i poneje az nqmam nikakvi simptomi moje li da se razvie bolestta v men? I kolko vreme sled kato ozdravee ne trqbva da se celuvam s nego,za da ne me zarazi? Blagodarq vi predvaritelno :)

 2. adi

  «дравейте, ћоника. ƒа, болестта може да се предаде чрез целувка от болен или здрав заразонодител. јко човек е в контакт с болен от това забол€ване, то времето , в което може да се разболее е до 14 дни след контакта. »нфекционистите препоръчват изолаци€ на заболелите до изчезване на острите €влени€.

 3. Galia Georgieva

  «давейте, синът ми е на 2 год и 10 месеца и му поставиха диагноза инфекциозна мононуклеоза. ¬ момента пие ÷ефзил за 10 дена.ќт кръвните изследвани€ се установи лимфоцити 0.06 има увеличени лимфни възли и за това поставиха диагнозата. ¬ъпроса ми е- това 100% ли означава че е болен от тази болест и ако е така ще има ли последстви€ от не€

 4. adi

  ѕри инфекциозната мононуклеоза се наблюдава увеличение на моноцитите и лимфоцитите, обикновено черни€т дроб и слезката са увеличени. —игурна диагноза се постав€ с вирусологично изследване-търси се вируса на ≈пщайн-Ѕар – причинител€т на забол€ването.

 5. ƒесислава јнгелова

  «дравейте,в момента на племенника ми беше поставена диагнозата мононуклеоза.»ма увеличение само при ушите,н€ма температура .¬ момента детето е в болница опас€вам се че не е поставена правилна диагноза,възможно ли е да са сбъркали лекарите диагнозата.«ащото чета че от не€ страдат по- гол€ми деца а той е на 4 години.ƒайте ни н€какъв съвет какво тр€бва да се направи защото той не е контактувал със заразени .Ѕлагодар€ ви предварително.

 6. ѕетър

  «дравейте, аз съм момче на 18 години имам подути лимфни възли по врата, подмишниците и слабините. ѕравих си пълна кръвна картина и н€каква натривка не съм сигурен каква е. » нищо казаха ми, че всичко е наред. —портувам редовно и се питам дали може това да причини н€какви проблеми.  ато б€гам по-продължително усещам болка с горната част на корема дали е от това?

 7. ѕетър

  —ъщо така посто€нно съм изморен.

 8. adi

  съветвам ¬и да потърсите хематолог

 9. Kris

  «дравейте, аз съм момче на 17, боледувах от мононуклеоза и искам да попитам след колко време ще мога да се запиша на плуване и да тръгна на фитнес.

 10. adi

  може да плувате и тренирате спокойно

 11. ћирела

  »мам подути лимфни възли от две години,всички кръвни изследвани€ са в норма,сега ще се изследвам за монуклеоза но има ли смисъл при тази давност на проблема?

 12. adi

  при положение, че изследвани€та са ви нормални, според мен не е необходимо да правите повече каквото и да било

 13. ƒеси

  «дравейте, моето дете има при€телче което в момента е болно от мононуклеоза. ћайката извежда детето и казва, че зараз€ването става само чрез слюнка! ƒецата си игра€т заедно и аз се притесн€вам. »ма ли веро€тност да се зараз€т и другите, примерно само докато си игра€т и говор€т? Ѕлагодар€ предварително!

 14. adi

  —ъветвам ¬и да отделите детето си от болното при€телче

 15. Ќ≈Ћ» »¬јЌќ¬ј

  «дравейте.ќт една седмица ходене по мъките диагнозата е инфекциозна мононуклеоза-подути клепачи,лимфни възли,увеличен черен дроб и далак и гнойна ангина.¬ момента се лекува в инфекционно отделение.—лед като бъде изписано колко време ще бъде периода да има контакт с братчето което е на 10години,Ќаближават празници и тържества в детската градина ,детето е само на 6 години ўе може ли след като бъде изписана да присъства на тържеството.Ѕлагодар€ ¬и предварително.„акам за отговор

 16. adi

  пращайте го без притеснение на купон

 17. ’ристи€на

  Ќормално ли е 4 месеца след боледуване от инфекциозна мононуклеоза лимфните ми възли все още да са подути?

 18. adi

  ƒа, възстанов€ването е бавно.

 19. ћари€

  «дравейте,дъщер€ ми е на 17 години. ѕреди пет месеца влезе в болница по спешност казаха гнойна ангина ,но след всички изследвани€ се оказа ,че е изкарала инфекциозна мононуклеоза.Ћекуваха € десетина дни и се оправи.ќт тогава всеки месец все е боли гърло и се чувства отпаднала. Ќабол€ват € лимфните възли.¬секи месец ходим на лекар и казват ,че не е нищо сериозно.Ќе знам къде да € вод€ и като и е отпаднало какво да правим. Ѕлагодар€ за отговара предварително!

 20. ƒј–»Ќј

  ЅЋј√ќƒј–я „≈ ѕќћј√ј“≈ Ќј ЅќЋ»“≈ .ƒ≈“≈“ќ ћ» ≈ Ќј 16 √ќƒ»Ќ» — »«—Ћ≈ƒ¬јЌ≈ «ј EBV -IgM-2.0Index . —лед какъв период от време има веро€тност този ≈бщаин ¬»–”— ƒј ≈ ќ“–»÷ј“≈Ћ≈Ќ »ћј Ћ» —≈–»ќ«Ќ» ѕќ—Ћ≈ƒ»÷» ќ“ «јЅќЋя¬јЌ≈“ќ .» ƒјЋ» ¬ЏќЅў≈ »«„≈«¬ј -«ј  ј ¬ќ “–яЅ¬ј ƒј ¬Ќ»ћј¬ј“ ѕ–≈ЅќЋ≈ƒ”¬јЋ» “≈ Ќј  ј Џ¬ »Ќ“≈–¬јЋ ƒј —≈ »«—Ћ≈ƒ¬ј“.ЅЋј√ќƒј–я

 21. ƒимитър

  «дравейте,
  ќт две седмици имам подуто лимфни възли, ходих на лекар и казаха нищо ми н€ма. Ќещата обаче се задълбочиха и с ангина и отпадналост и с по€ва на температура. ¬ крайна сметка открихме, че е мононуклеоза. „ернодробните изследвани€ не б€ха много добри. »зписаха ми легалон, трансметил и изопринозин. ѕитаха дали ми се лежи 2 болница и аз казах Ќ≈. ƒали все пак не е лошо да постъп€ в болница за н€колко дни? »ли и при пълен покой и чинно приемане на лекарства ще се оправ€ вкъщи. Ќа 19 съм.

 22. “еодор

  «дравейте

  —традам от хронична мононуклеоза. ¬ече 10 месеца се бор€ с не€, а сега ми назначиха 6 месечна противовирусна терапи€ след поредни€ положителен днк тест.

  ќт вируса страдам жестоко от синузит и хронична бактериална стафилококова инфекци€. —лед направен скенер устоновиха полипи и в двата синуса, увеличени носни конхи, много набъбнала носна лигавица и изкривена носна преграда.
  ћожете ли да ми помогнете? ѕоследните специалисти унг, при които ходих само ми навредиха с кортикостероидни спрейове, които ми ги спр€ имунологът, понеже пречели на лечението на вируса а аз не мога да дишам.
  ¬ момента ход€ на физиотерапи€ за синузита. „удех се да попитам ли за инхалации, защото нагревките не вод€т до облекчение? “ази седмица си направих назална цитонамазка. »злезе, че еозонофилите са в норма, а гранулоцитите са 8 пъти над нормата. «атова спр€х антихистамините на сво€ глава.
  »мам направление за унг, което е валидно до кра€ на месеца.

 23. Iv

  «дравейте!
  ¬ъзможно ли да се вдига 10 дни температура, вследствие на мононуклеоза?
  ѕредимно следоб€д.

 24. ћихаела ƒимитрова

  ƒобър ден.Ќашата истори€ е дълга,но вече д съм доста отча€на и не знам какво да прав€ какви ли лекари на посетихме без ререзултат.ƒетето ми е момченце на 3години.ќт ноември месец е със запушен нос без други симптоми(посещавал е €сла около 1 седмица само до об€д) и това беше.Ћекувахме нослето с инхалаций и капки ,но н€маше подобрение.¬ кра€т на месец декември пуснахме носен и гърлен секрет излезе носен -( ћораксела) , а гърлен (’емофилус).Ќазначиха ни лечение по антибиотичната програма с Ѕисепт**л и капки за очи ћ*** . «а седмица детето спр€ да хърка това и б€ха само оплаквани€та нито е вдигали температура ,без кашлица при всички прегледи с чисти гърди и чисто гърло единствено запушен нос €сно изразен през ноща.—лед седмица запушени€т нос отново се завърна,но започна и през ден€ .«аведохме го на уши нос гърло там взеха на ново секрет не се изолира бактери€ нито в гърлото нито в нослето.ѕрез това пробвахме какви ли не капки черните ,с адреналин без резуртат съответно изписвани от уши нос гърло прием на »мунотрофин** за третата сливаица без ефект.ƒа подчерта€ пуснати са два пъти изследвани€ и взети проби в гол€ма лаборатори€ излизе кандида, но при съмнение за объркване пуснахме отново в местна лаборатори€ тубтиспансер –усе където не излезе нищо нито гърлен ,ностен и кандина н€маше също.»зписаха ни след резултатите други капки за нослето пак подчертавам проблема бе само от там ,че е запушен главно през ноща капки за алерги€ пръсках през ден€ 1път и през ноща 1 път като пръсках се отпушваше.ѕреждевременно нослето е почистване с физ.разтвор инхалаций никога не € имал за този период секрет течащ само хъркане.Ќа трети€ ден нослето не се повли€ваше вече и от капките ,който намалихме да пръскаме само вечер по 1 път с иде€та ,че е алерги€ .ƒа но от вчера детето вече е с температура 38 нослето е още по зле и през ден€ хъри през ноща е трагеди€ има подут лимфен възел €сно изразен зад ухото червени сливици.ѕуснах кръвна картина с деференциално броене и црп –езултата е сегменто€дрени гранулоцити повишени (0.68) и лимфоцит занижен (0.18).— реактивен протеин (13.20).Ќаправихме веднага изследване за скарлатина негативно е .»зписана му антибиотик, но все още съм притеснена за нослето не знам вече какво да предприема според мен проблема идва от носът и никой не може да разбере от какво дайте ми съвет купих капки —илвъртрус не ми изписаха нищо за нослето.ѕритеснена съм.¬ъзможно ли е след моракселата да тр€бва н€каква профилактика на нослето не зна€ има малко по тесни ноздрички самото дете. ќпас€вам се да не € н€каква сериозна болест и да не реагирам на време…


Trackbacks/Pingbacks


–Ч–∞–і–∞–є—В–µ —Б–≤–Њ—П –≤—К–њ—А–Њ—Б