1

Заболяване предимно в детската и  младата възраст, което се причинява основно от стрептокок.  Предава се по въздушно-капков път или чрез храната.  Различават се две основни форми:  катарална и гнойна ангина.

1.Катарална ангина-започва обикновено внезапно, пациентът се оплаква от болка в гърлото, затруднено преглъщане, често при децата се появяват болки в ушите или корема. Температурата е умерено повишена. Сливиците са сочни, набъбнали, лъскави. Заболяването обикновено протича леко и преминава за 3-4 дни.

2. Гнойна ангина- освен гореизброените симптоми тук се прибавят и гъгнив глас, хъркане по време на сън, лош дъх от устата. Общото състояние на болния е увредено, температурата може да  се повиши  до 39-40гр.,  наблюдава се главоболие, често болки в ставите и кръста.  Сливиците са оточни, зачервени, с пръснати по тях сивкаво-жълтеникави налепи. Заболяването обикновено преминава за 6-8 дни.

Лечието се състои в постелен ражим, течно-кашава храна, противовъзпалителни и обезболяващи средства. При гнойната ангина се налага и антибиотично лечение за 5-7 дни.


One comment to “Остро възпаление на сливиците”

  1. Liska

    Благодарим Ви за статията


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос