18

 Хроничният тонзилит е  общо заболяване на  организма с хронично възпаление на сливиците. Значителна роля за възникване на заболяването е предварителното алергизиране на организма с  бета хемолитичен стрептокок, често след преболедуване от скарлатина, морбили и други инфесциозни заболявания.

Оплакванията на болния са разнообразни- чувство за чуждо тяло в гърлото, болка при преглъщане, неприятен дъх от устата, суха кашлица, стелкащи болки към ушите, лесна уморяемост, сърцебиене, главоболие, често безсъние, ставни болки  и др.

Както споменах по-горе, хроничният тонзилит е заболяване на целия организъм и може да доведе до редица усложнения като ендо- и миокардин, нефрит, ревматизъм и др. Това налага стриктно поставяне на диагнозата и при доказано неблагоприятно влияние върху споменатите по-горе  органи, да се предприеме радикално лечение на заболяването- оперативно отстраняване на сливиците /тонзилектомия/.


18 comments to “Хроничен тонзилит”

 1. adi

  За да мога да Ви дам съвет трябва да Ви задам още доста въпроси. Лечението следва диагнозата, а по Вашите обяснения аз не бих могла да я поставя. Ако желаете посетете кабинета ми, за да поговорим, да Ви прегледам и тогава ще мога да взема някакво становище по Вашия проблем. Работя със здравната каса.

 2. Теменужка Александрова

  Здравейте д-р Маркова.
  От около месец месец забелязах, че имам петно без коса на главата и общо оредяване на косата в готната част на главата.Отидох на дерматолог. Направихме консулт с ендокринолог, зъболекар и уши,нос и гърло. Остановиха ми диагноза-хроничен тонзилит. Всички изследвания на кръвта са ми в нормите.Нямам никакви оплаквания.Не помня от кога не съм боледувала от гърло.Чакам резултатите от гърления секрет.Специалиста иска операция на сливиците.Аз съм на 47 години.Дали наистина това е диагнозата,след като не съм имала никакви оплаквания до сега , необходима ли е тази операция и дали не може да се лекува въпросното заболяване.

 3. adi

  Ако диагнозата е категорична, то би следвало сливиците да се оперират.

 4. Юлиана

  Здравейте.Аз съм на 17 години и от една седмица усещах, че имам нещо като храчка в гърлото, която не мога да отхрача.Ходих при моята лекарка и тя ми каза,че имам ларингит. Предписа ми лекарства, но от тях нямаше никакъв ефект. ДА добавя, че аз пея и по време на репетициите ми,когато пеех, не усещах нищо.Отидох при УНГ и той откри, че имам тонзилит.Предписа ми антибиотик и почти вече не го усещах,но той ми каза че от време на време гърлото ще ме дразни и не е наложително да се маха. Да добавя, миналата година едната ми сливица атрофира,допитахме се до много специалисти и те казаха, че не е необходимо да се маха.Но искам да ви питам ако се достигне до премахване на сливицата това ще попречи ли на певческата ми кариера?

 5. Юлиана

  И дали всъщност ще е наложително да се махне на този етап.

 6. adi

  Ако сливиците са спокойни и ням данни за хронично възпаление, не е необходимо отстраняването им.

 7. Еди

  Здравейте Д-р Маркова
  Аз сам на 19г от около година и половина всеки месец боледувам от гнойна ангина и всеки път в болница… Мисля си че причината може да бъде от цигарите и алкохола или да имам алергия към нещо… ? Лекарите ми казват че единственото решение е отстраняването на сливиците, няма ли друг начин ?

 8. adi

  Здравейте. Редно е да се вземе гърлен секрет и кръв за AST, за да се прецени нуждата от оперативна намеса.

 9. adi

  ако диагнозата е хроничен тонзилит, то редно е сливиците да се извадят

 10. Лиляна

  Здравейте,

  До преди 4 години често правех ангини – по 2-3 на година. Изведнъж проблемът престана, но в последната година забелязвам, че когато настина (а и не винаги само при настинка) задължително ми се появяват налепи по едната сливица (тя от години е доста по-голяма от другата). Когато се появят налепи, гърлото ме наболява, но обикновено симптомите изчезват за ден, два и никога не прерастват в ангина като преди. Често настивам, ако това има значение. Налепите, които се появяват са по-малки, не са както при една ангина, например. Възможно ли е това да е хроничен тонзилит и може ли да се изследва, ако дойда на преглед при вас, но в този конкретен момент налепите са изчезнали?

 11. zlatka

  Doctor Markova,az sam na 35g.predi 8 mesetsa prejiviax goliam stres,mesets sled tova zapo4nax da ysehtam v garloto si kato preglahtam troxi ili nehto kato 4yjdo tialo.Sahto taka bolka I syxota,posetix vah kolega kaza 4e e na nervna po4va.Ispisa mi xomeopati4ni xap4eta za smy4ene I protivoalergi4no lekarstvo,sahto I nistatin.Sega 7 mesetsa po kasno pak se poiavixa sahtite simtomi bez da sam se pritesnila nehto po seriozno.Vazmojno li e tova da se prevarne v xroni4no ili e nedoizlekyvano.

 12. Милен

  Здравейте. Лекарят ми каза, че имам хроничен тонзилит. Въпросът е, дали след операция силно запушеният нос ще се подобри. Освен това, може ли да се излекува без оперативна намеса?

 13. Полина

  Здравейте Д-р Маркова
  Дъщера ми(която е на 7 години) има чести гнойни ангини. На година прави по 4-5. Сливиците й са на дупки, дори и когато няма ангина. От Януари до сега вече са 2! Днес ходихме при УНГ и ни предписаха Азитрокс 250 и капки Назик. Преди една седмица се изрина цялата на едри червени петна, алерголожката ни каза, че е неустановена уртикария и е на диета от няколко дни (подготвяме се за тест). Въпроса ми е мислите ли, че трябва операция за премахване на сливиците и ако има някаква алергия може ли да се направи операция?

 14. adi

  Ако с гърлен секрет, кръвни изследвания след преглед се докаже хроничен процес в сливиците, то редно е да се отстранят. Тя е противопоказана при доказана бронхиална астма

 15. adi

  Зависи от състоянието на носа, ако няма проблеми от рода на чести хреми или алергия, би трябвало носовото дишане да се подобри

 16. adi

  редно да се вземе гърлен секрет

 17. Михаела

  Здравейте ! Миналата година ми поставиха диагноза Хроничен Тонзилит , имунната ми система беше срината имах болки в ставите .. Назначиха ми лечение , но не казаха нищо за отстраняване и така цялата процедура се повтаря и повтаря
  Интересното е че нямам болки в гърлото , нямам висока температура .. мога да разбера само и единствено като се храня и усетя гноен вкус в устата си ден два по късно започват и болките по цялото тяло ..крака ръце бъбреци и сърце .. Живея във Великобритания , но тук така и не открихме специалисти .. Предписаха ми ибупрофен за болката и парацетамол .. Или са много зле запознати или незнам .. Ефект няма ! Предишният ми лекар във България ми предписа антибиотик и антисептици както и средства за имунната система но тук ги няма ! Скоро ми казаха че имам проблем с единия бъбрек и възпаление на пикочните пътища изпих сумати лекарства немога да рискувам да започна антибиотик отново защото получавам най редките странични ефекти от него включващи вагинит , вагинални инфекции и маточно кървене ! Какво да правя?

 18. Диана

  Здравейте,д-р Маркова,моята внучка е 4 годинки и от 10м всеки месец през един и същ период и се възпаляват сливиците.Правен е гърлен секрет,кръвен тест -няма бактерии.Пие хомоопатичти прахчета,смуче хапчета,но все накрая пие антибиотик,чевдига висока температура.Според вас как да постъпим с лечението на сливиците.Благодаря.


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос