18

†’ронични€т тонзилит е† общо забол€ване на††организма с хронично възпаление на сливиците. «начителна рол€ за възникване на забол€ването е предварителното алергизиране на организма с† бета хемолитичен стрептокок, често след преболедуване от скарлатина, морбили и други инфесциозни забол€вани€.

ќплаквани€та на болни€ са разнообразни- чувство за чуждо т€ло в гърлото, болка при преглъщане, непри€тен дъх от устата, суха кашлица, стелкащи болки към ушите, лесна умор€емост, сърцебиене, главоболие, често безсъние, ставни болки† и др.

 акто споменах по-горе, хронични€т тонзилит е забол€ване на цели€ организъм и може да доведе до редица усложнени€ като ендо- и миокардин, нефрит, ревматизъм и др. “ова налага стриктно постав€не на диагнозата и при доказано неблагопри€тно вли€ние върху споменатите по-горе† органи, да се предприеме радикално лечение на забол€ването- оперативно отстран€ване на сливиците /тонзилектоми€/.


18 comments to “’роничен тонзилит”

 1. adi

  «а да мога да ¬и дам съвет тр€бва да ¬и задам още доста въпроси. Ћечението следва диагнозата, а по ¬ашите об€снени€ аз не бих могла да € постав€. јко желаете посетете кабинета ми, за да поговорим, да ¬и прегледам и тогава ще мога да взема н€какво становище по ¬аши€ проблем. –абот€ със здравната каса.

 2. “еменужка јлександрова

  «дравейте д-р ћаркова.
  ќт около месец месец забел€зах, че имам петно без коса на главата и общо оред€ване на косата в готната част на главата.ќтидох на дерматолог. Ќаправихме консулт с ендокринолог, зъболекар и уши,нос и гърло. ќстановиха ми диагноза-хроничен тонзилит. ¬сички изследвани€ на кръвта са ми в нормите.Ќ€мам никакви оплаквани€.Ќе помн€ от кога не съм боледувала от гърло.„акам резултатите от гърлени€ секрет.—пециалиста иска операци€ на сливиците.јз съм на 47 години.ƒали наистина това е диагнозата,след като не съм имала никакви оплаквани€ до сега , необходима ли е тази операци€ и дали не може да се лекува въпросното забол€ване.

 3. adi

  јко диагнозата е категорична, то би следвало сливиците да се оперират.

 4. ёлиана

  «дравейте.јз съм на 17 години и от една седмица усещах, че имам нещо като храчка в гърлото, ко€то не мога да отхрача.’одих при мо€та лекарка и т€ ми каза,че имам ларингит. ѕредписа ми лекарства, но от т€х н€маше никакъв ефект. ƒј добав€, че аз пе€ и по време на репетициите ми,когато пеех, не усещах нищо.ќтидох при ”Ќ√ и той откри, че имам тонзилит.ѕредписа ми антибиотик и почти вече не го усещах,но той ми каза че от време на време гърлото ще ме дразни и не е наложително да се маха. ƒа добав€, миналата година едната ми сливица атрофира,допитахме се до много специалисти и те казаха, че не е необходимо да се маха.Ќо искам да ви питам ако се достигне до премахване на сливицата това ще попречи ли на певческата ми кариера?

 5. ёлиана

  » дали всъщност ще е наложително да се махне на този етап.

 6. adi

  јко сливиците са спокойни и н€м данни за хронично възпаление, не е необходимо отстран€ването им.

 7. ≈ди

  «дравейте ƒ-р ћаркова
  јз сам на 19г от около година и половина всеки месец боледувам от гнойна ангина и всеки път в болница… ћисл€ си че причината може да бъде от цигарите и алкохола или да имам алерги€ към нещо… ? Ћекарите ми казват че единственото решение е отстран€ването на сливиците, н€ма ли друг начин ?

 8. adi

  «дравейте. –едно е да се вземе гърлен секрет и кръв за AST, за да се прецени нуждата от оперативна намеса.

 9. adi

  ако диагнозата е хроничен тонзилит, то редно е сливиците да се извад€т

 10. Ћил€на

  «дравейте,

  ƒо преди 4 години често правех ангини – по 2-3 на година. »зведнъж проблемът престана, но в последната година забел€звам, че когато настина (а и не винаги само при настинка) задължително ми се по€в€ват налепи по едната сливица (т€ от години е доста по-гол€ма от другата).  огато се по€в€т налепи, гърлото ме набол€ва, но обикновено симптомите изчезват за ден, два и никога не прерастват в ангина като преди. „есто настивам, ако това има значение. Ќалепите, които се по€в€ват са по-малки, не са както при една ангина, например. ¬ъзможно ли е това да е хроничен тонзилит и може ли да се изследва, ако дойда на преглед при вас, но в този конкретен момент налепите са изчезнали?

 11. zlatka

  Doctor Markova,az sam na 35g.predi 8 mesetsa prejiviax goliam stres,mesets sled tova zapo4nax da ysehtam v garloto si kato preglahtam troxi ili nehto kato 4yjdo tialo.Sahto taka bolka I syxota,posetix vah kolega kaza 4e e na nervna po4va.Ispisa mi xomeopati4ni xap4eta za smy4ene I protivoalergi4no lekarstvo,sahto I nistatin.Sega 7 mesetsa po kasno pak se poiavixa sahtite simtomi bez da sam se pritesnila nehto po seriozno.Vazmojno li e tova da se prevarne v xroni4no ili e nedoizlekyvano.

 12. ћилен

  «дравейте. Ћекар€т ми каза, че имам хроничен тонзилит. ¬ъпросът е, дали след операци€ силно запушени€т нос ще се подобри. ќсвен това, може ли да се излекува без оперативна намеса?

 13. ѕолина

  «дравейте ƒ-р ћаркова
  ƒъщера ми(ко€то е на 7 години) има чести гнойни ангини. Ќа година прави по 4-5. —ливиците й са на дупки, дори и когато н€ма ангина. ќт януари до сега вече са 2! ƒнес ходихме при ”Ќ√ и ни предписаха јзитрокс 250 и капки Ќазик. ѕреди една седмица се изрина ц€лата на едри червени петна, алерголожката ни каза, че е неустановена уртикари€ и е на диета от н€колко дни (подготв€ме се за тест). ¬ъпроса ми е мислите ли, че тр€бва операци€ за премахване на сливиците и ако има н€каква алерги€ може ли да се направи операци€?

 14. adi

  јко с гърлен секрет, кръвни изследвани€ след преглед се докаже хроничен процес в сливиците, то редно е да се отстран€т. “€ е противопоказана при доказана бронхиална астма

 15. adi

  «ависи от състо€нието на носа, ако н€ма проблеми от рода на чести хреми или алерги€, би тр€бвало носовото дишане да се подобри

 16. adi

  редно да се вземе гърлен секрет

 17. ћихаела

  «дравейте ! ћиналата година ми поставиха диагноза ’роничен “онзилит , имунната ми система беше срината имах болки в ставите .. Ќазначиха ми лечение , но не казаха нищо за отстран€ване и така ц€лата процедура се повтар€ и повтар€
  »нтересното е че н€мам болки в гърлото , н€мам висока температура .. мога да разбера само и единствено като се хран€ и усет€ гноен вкус в устата си ден два по късно започват и болките по ц€лото т€ло ..крака ръце бъбреци и сърце .. ∆иве€ във ¬еликобритани€ , но тук така и не открихме специалисти .. ѕредписаха ми ибупрофен за болката и парацетамол .. »ли са много зле запознати или незнам .. ≈фект н€ма ! ѕредишни€т ми лекар във Ѕългари€ ми предписа антибиотик и антисептици както и средства за имунната система но тук ги н€ма ! —коро ми казаха че имам проблем с едини€ бъбрек и възпаление на пикочните пътища изпих сумати лекарства немога да рискувам да започна антибиотик отново защото получавам най редките странични ефекти от него включващи вагинит , вагинални инфекции и маточно кървене !  акво да прав€?

 18. ƒиана

  «дравейте,д-р ћаркова,мо€та внучка е 4 годинки и от 10м всеки месец през един и същ период и се възпал€ват сливиците.ѕравен е гърлен секрет,кръвен тест -н€ма бактерии.ѕие хомоопатичти прахчета,смуче хапчета,но все накра€ пие антибиотик,чевдига висока температура.—поред вас как да постъпим с лечението на сливиците.Ѕлагодар€.


Trackbacks/Pingbacks


–Ч–∞–і–∞–є—В–µ —Б–≤–Њ—П –≤—К–њ—А–Њ—Б