13

Среща се сравнително често в зрялата възраст и при деца с уголемена трета сливица.

Наблюдават се три форми на хроничната хрема:

1.Хронична катарална хрема- последица от чести остри хреми или след инфекциозно заболяване. Налице е обилно секретиране от носа и затруднено носово дишане. Лечението се състои в прилагане на локални съдосвиващи капки и мехлеми.

2. Хронична хипертрофична хрема- развива се обикновено след катарална хрема,  при работа  в неблагоприятна работна среда, често е приружаващо заболяване при сърдечно болни. Освен наличието на слузно-гноен секрет, запушването на носа е постоянно и не се влияе от положението на тялото. Болните спят с отворена уста, харкат, често се оплакват от главоболие в челната област. Лечението е както при катаралната хрема, а при неповлияване и оперативно- каутеризация.

3.Хронична атрофична хрема.  Среща се като последица от тежки инфекциозни заболявания, като последен стадий на хипертрофичната хрема, а също и при  дълга злоупотреба с носни капки, или работа в неблагоприятна работна среда. Болният се оплаква от сухота в носа и гърлото и образуване на сухи жълтеникави кори, които нямат миризма. Лечението се състои в извеждането от вредната среда, ако има такава, локално се предписват подхранващи лигавицата препарати.


13 comments to “Хронична хрема”

 1. ЛИЛИЯ ИВАНОВА

  Здравейте!
  На 47 години съм.Попаднах във Вашия сайт изписвайки „кори в носа“, които имам като оплакване напоследък..Придружени са със запушен нос и главоболие между очите…

  Предисторията е, че след грип през 2004 година, се установиха чести температурни състояния – до 37.3, започващи с болки в гърлото, замаяност, отпадналост до главоболие…Направила съм десетки консултации с УНГ и други специалисти, както и назначени изследвания, които не установиха причината…Съветите „да не меря температурата“ и че „до 37.2 се счита за нормална“, също не помогнаха – аз не я меря, а я чувствам, пречи ми и още със събуждането сутрин усещам неработоспособност….
  През м. април тази година си оперирах сливиците с надежда, че с това ще реша проблема си..След операцията, около 1 месец, чувствах единствено дразнене в гърлото, след което отново вече цяло лято се редуват гърло, температура, запушен нос и така през 3-4 дни, т.е. 3-4 дни здрава- 10 дни с нурофен , вит. С , капки нос и т.н…., а напоследък и необяснимо за мен – кори в носа..Никога нямам някакви обилни секрети в носа, не правя кашлици и при преглед с УНГ всичко изглежда „добре“..
  Какво бихте ме посъветвала?
  С уважение,
  Лилия Иванова

 2. adi

  Здравейте г-жо Иванова. Ще се опитам да Ви отговоря, но знайте, че „стрелям на тъмно“.Има такава диагноза “ хронична хрема“. Разновидност на хроничната хрема е т.н. суха хрема. При нея се образуват значително количество сухи кори, които се намират обикновено във входа на носа. Изтичане на секрет обикновена липсва. Какъвто и да е видът на хроничния ринит, той обикновено затруднява носовото дишане, което от своя страна води до чести фарингити и болка в гърлото. Не тонзилит, а фарингит. Тогава може и да се появи сравнително леко повишена температура. Дали е такъв обаче Вашят случай, аз не мога да се ангажирам с мнение. Важно е какви изследвания са правени, вземан ли е секрет от носа и какъв е резултатът от него. Ако решите, може да заповядате в кабинета ми и тогава бих могла да изразя по-точно становище по Вашите оплаквания. Поздрави.

 3. МИЛЕНА СТОЕВА

  синьт ми е на 9 години сьс запушен нос и чести хреми сьрбежи в ушите и очите вьзможно ли е причината да е трета сливица или синузит и какви изслевания да направим

 4. adi

  препоръчвам Ви консултация с УНГ специалист. Възможно е детето Ви да има алергия.

 5. valeri videnov

  pri hronichna hrema prepor1chvate li solarni obl1chvaniq do sega sam probval pochti vsichko ,no nai mnogo mi pomognaha promivkite s hladak solen raztvor

 6. adi

  соларните бани вече по принцип не се препоръчват. Промивките със солен разтвор имат добро почистващо действие. освен това обаче могат да се назначат и други средства, в зависимост от вида на хремата.

 7. Станислав

  Здравейте!Рових се из интернет и попаднах на вашия саит.Имам проблеми с носа през различен период от време е запушен придружен от слузести секрети изтичащи от там леко главоболие без температура.Започнах с капки за нос но те ми носеха само временно облекчение.Сега от 3 дена си слагам захаросан мед в носа(мои познат ми каза да го пробвам този метод поне 10-тина дни)Дали ще ми помогне или трябва да опитам друго?Също така ми спомена за промивки на носа с топла вода и сол Джала нети.Какво може да ме посъветвате?

 8. adi

  Може да се касае за възпаление на околоносните кухини. Тогава медът трудно ще Ви помогне. Посетете специалист УНГ, за са постави диагноза и да се назначи лечение.

 9. силвия

  Здравейте! От пролетта цяло лято имам проблеми с носа, особено сутрин – тече и събира храчки, но най-неприятното е заглъхването на ушите. Синусите ми са чисти, но имам хипертрофирала конха (диагноза на ваш колега). Това е ли хроничен ринит? Какво да правя? Благодаря.

 10. adi

  Опитва се консервативно лечение. При неуспех се прибягва до оперативна намеса

 11. Еюб

  Здравейте, аз съм мъж на 30 години и имам хрема вече 2 месеца. Ходих на личен лекар , прати ме за носна проба при микробиолог и след резултатите ми предписа антибиотик (Зинат) по 250мг. 2×1 таб. през 12 часа за 7-8 дена. След антибиотика 2-3 дена не пих нищо и ме прати отново на микробиолог и ми предписа Хидрокортизон имало нови бактерии (капки за очи, но лигавицата на носа била същата) него го мазах сутрин и вечер в продължение на 1 седмица. За съжаление хремата все още не е преминала. В момента ми предписа имуностимуланти „Респивакс 50мг“ по 1 таб сутрин преди ядене за 3 месеца (20 дена пия хапчета – 10 почивам). Притеснен съм още не е преминала. Вече 2 месеца станаха. Чудя се дали да не отида на специалист уши-нос-гърло да не вземе да се окаже че е причинена отр нещо друго. Не се съмнявам в преценката на личния лекар но все пак и те са хора и не може да предвидят всичко. Мога да пратя и резултатите от Микробиолога но не мога да ги разчета все пак лекари са ги писали.

 12. Любен

  Здравейте Д-Р Малкова, всяка година от месец ноември до краят на март имам проблем с носа и гърлото. Обикновено започва със секрет от носа, който се стича назад към гърлото, следва възпаление на гърлото и цялостен дискомфорт. Това продължава няколко дена, като след употреба на морска вода под формата на спрей, муконазал и някой друг Нурофен се оправям за 1-2 седмици и после пак всичко се повтаря. Направих си снимка на синусите, там проблем няма, пих 10 дена ксизал, пръсках сутрин и вечер назонекс, правих гъргара с Йодасепт и пръсках тантумверде. Оправия няма, сега пак съм с хрема. Моля дайте съвет как да се боря с тази напаст!

 13. Виолета Козловска

  Здравейте,доктор Маркова!

  Преди 25 дни се разболях от най-вероятно грип, който пълвите дни се прояви с температура и прекалено силна хрема, съпроводена с отделяне на много секрети, храчки, заглъхване на ушите. Очаквах за 25 дни всичко да отмине,но уви. Чувствам се добре, но остана хремата. Много секрети и стичане на секрети към гърлото, което ме кара да кашлям непрекъснато. На моменти.е доста мъчително, бих казала. Имам отново леко запушване на носа, но слагам молдка вода и Низита. Въпросът ми е, какво бихте препоръчали за тази безумна хрема, която много ми пречи, както и за ттичането на секрети към гърлото, което ме кара непрекъснато да кашлям и да.имам усещането, че имам нещо на гърлото си? Ще ви бъда много признателна, ако успеете да ми помогнете! Предварително благодаря!


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос