13

—реща се сравнително често в зр€лата възраст и при деца с уголемена трета сливица.

Ќаблюдават†се три форми на хроничната хрема:

1.’ронична катарална хрема- последица от чести остри хреми или след инфекциозно забол€ване. Ќалице е обилно секретиране от носа и затруднено носово дишане. Ћечението се състои в прилагане на локални съдосвиващи капки и мехлеми.

2. ’ронична хипертрофична хрема- развива се обикновено след катарална хрема,† при работа† в неблагопри€тна работна среда, често е приружаващо забол€ване при сърдечно болни. ќсвен наличието на слузно-гноен секрет, запушването на носа е посто€нно и не се вли€е от положението на т€лото. Ѕолните сп€т с отворена уста, харкат, често се оплакват от главоболие в челната област. Ћечението е както при катаралната хрема, а при неповли€ване и оперативно- каутеризаци€.

3.’ронична атрофична хрема.† —реща се†като последица от тежки инфекциозни забол€вани€, като последен стадий на хипертрофичната хрема,†а също и при† дълга злоупотреба с носни капки, или работа в неблагопри€тна работна среда. Ѕолни€т се оплаква от сухота в носа и гърлото и†образуване на сухи жълтеникави кори, които н€мат миризма. Ћечението се състои в извеждането от вредната среда, ако има такава, локално се предписват подхранващи лигавицата препарати.


13 comments to “’ронична хрема”

 1. Ћ»Ћ»я »¬јЌќ¬ј

  «дравейте!
  Ќа 47 години съм.ѕопаднах във ¬аши€ сайт изписвайки „кори в носа“, които имам като оплакване напоследък..ѕридружени са със запушен нос и главоболие между очите…

  ѕредистори€та е, че след грип през 2004 година, се установиха чести температурни състо€ни€ – до 37.3, започващи с болки в гърлото, зама€ност, отпадналост до главоболие…Ќаправила съм десетки консултации с ”Ќ√ и други специалисти, както и назначени изследвани€, които не установиха причината…—ъветите „да не мер€ температурата“ и че „до 37.2 се счита за нормална“, също не помогнаха – аз не € мер€, а € чувствам, пречи ми и още със събуждането сутрин усещам неработоспособност….
  ѕрез м. април тази година си оперирах сливиците с надежда, че с това ще реша проблема си..—лед операци€та, около 1 месец, чувствах единствено дразнене в гърлото, след което отново вече ц€ло л€то се редуват гърло, температура, запушен нос и така през 3-4 дни, т.е. 3-4 дни здрава- 10 дни с нурофен , вит. — , капки нос и т.н…., а напоследък и необ€снимо за мен – кори в носа..Ќикога н€мам н€какви обилни секрети в носа, не прав€ кашлици и при преглед с ”Ќ√ всичко изглежда „добре“..
   акво бихте ме посъветвала?
  — уважение,
  Ћили€ »ванова

 2. adi

  «дравейте г-жо »ванова. ўе се опитам да ¬и отговор€, но знайте, че „стрел€м на тъмно“.»ма такава диагноза “ хронична хрема“. –азновидност на хроничната хрема е т.н. суха хрема. ѕри не€ се образуват значително количество сухи кори, които се намират обикновено във входа на носа. »зтичане на секрет обикновена липсва.  акъвто и да е видът на хронични€ ринит, той обикновено затрудн€ва носовото дишане, което от сво€ страна води до чести фарингити и болка в гърлото. Ќе тонзилит, а фарингит. “огава може и да се по€ви сравнително леко повишена температура. ƒали е такъв обаче ¬аш€т случай, аз не мога да се ангажирам с мнение. ¬ажно е какви изследвани€ са правени, вземан ли е секрет от носа и какъв е резултатът от него. јко решите, може да запов€дате в кабинета ми и тогава бих могла да израз€ по-точно становище по ¬ашите оплаквани€. ѕоздрави.

 3. ћ»Ћ≈Ќј —“ќ≈¬ј

  синьт ми е на 9 години сьс запушен нос и чести хреми сьрбежи в ушите и очите вьзможно ли е причината да е трета сливица или синузит и какви изслевани€ да направим

 4. adi

  препоръчвам ¬и консултаци€ с ”Ќ√ специалист. ¬ъзможно е детето ¬и да има алерги€.

 5. valeri videnov

  pri hronichna hrema prepor1chvate li solarni obl1chvaniq do sega sam probval pochti vsichko ,no nai mnogo mi pomognaha promivkite s hladak solen raztvor

 6. adi

  соларните бани вече по принцип не се препоръчват. ѕромивките със солен разтвор имат добро почистващо действие. освен това обаче могат да се назначат и други средства, в зависимост от вида на хремата.

 7. —танислав

  «дравейте!–ових се из интернет и попаднах на ваши€ саит.»мам проблеми с носа през различен период от време е запушен придружен от слузести секрети изтичащи от там леко главоболие без температура.«апочнах с капки за нос но те ми носеха само временно облекчение.—ега от 3 дена си слагам захаросан мед в носа(мои познат ми каза да го пробвам този метод поне 10-тина дни)ƒали ще ми помогне или тр€бва да опитам друго?—ъщо така ми спомена за промивки на носа с топла вода и сол ƒжала нети. акво може да ме посъветвате?

 8. adi

  ћоже да се касае за възпаление на околоносните кухини. “огава медът трудно ще ¬и помогне. ѕосетете специалист ”Ќ√, за са постави диагноза и да се назначи лечение.

 9. силви€

  «дравейте! ќт пролетта ц€ло л€то имам проблеми с носа, особено сутрин – тече и събира храчки, но най-непри€тното е заглъхването на ушите. —инусите ми са чисти, но имам хипертрофирала конха (диагноза на ваш колега). “ова е ли хроничен ринит?  акво да прав€? Ѕлагодар€.

 10. adi

  ќпитва се консервативно лечение. ѕри неуспех се приб€гва до оперативна намеса

 11. ≈юб

  «дравейте, аз съм мъж на 30 години и имам хрема вече 2 месеца. ’одих на личен лекар , прати ме за носна проба при микробиолог и след резултатите ми предписа антибиотик («инат) по 250мг. 2×1 таб. през 12 часа за 7-8 дена. —лед антибиотика 2-3 дена не пих нищо и ме прати отново на микробиолог и ми предписа ’идрокортизон имало нови бактерии (капки за очи, но лигавицата на носа била същата) него го мазах сутрин и вечер в продължение на 1 седмица. «а съжаление хремата все още не е преминала. ¬ момента ми предписа имуностимуланти „–еспивакс 50мг“ по 1 таб сутрин преди €дене за 3 месеца (20 дена пи€ хапчета – 10 почивам). ѕритеснен съм още не е преминала. ¬ече 2 месеца станаха. „уд€ се дали да не отида на специалист уши-нос-гърло да не вземе да се окаже че е причинена отр нещо друго. Ќе се съмн€вам в преценката на лични€ лекар но все пак и те са хора и не може да предвид€т всичко. ћога да прат€ и резултатите от ћикробиолога но не мога да ги разчета все пак лекари са ги писали.

 12. Ћюбен

  «дравейте ƒ-– ћалкова, вс€ка година от месец ноември до кра€т на март имам проблем с носа и гърлото. ќбикновено започва със секрет от носа, който се стича назад към гърлото, следва възпаление на гърлото и ц€лостен дискомфорт. “ова продължава н€колко дена, като след употреба на морска вода под формата на спрей, муконазал и н€кой друг Ќурофен се оправ€м за 1-2 седмици и после пак всичко се повтар€. Ќаправих си снимка на синусите, там проблем н€ма, пих 10 дена ксизал, пръсках сутрин и вечер назонекс, правих гъргара с …одасепт и пръсках тантумверде. ќправи€ н€ма, сега пак съм с хрема. ћол€ дайте съвет как да се бор€ с тази напаст!

 13. ¬иолета  озловска

  «дравейте,доктор ћаркова!

  ѕреди 25 дни се разбол€х от най-веро€тно грип, който пълвите дни се про€ви с температура и прекалено силна хрема, съпроводена с отдел€не на много секрети, храчки, заглъхване на ушите. ќчаквах за 25 дни всичко да отмине,но уви. „увствам се добре, но остана хремата. ћного секрети и стичане на секрети към гърлото, което ме кара да кашл€м непрекъснато. Ќа моменти.е доста мъчително, бих казала. »мам отново леко запушване на носа, но слагам молдка вода и Ќизита. ¬ъпросът ми е, какво бихте препоръчали за тази безумна хрема, ко€то много ми пречи, както и за ттичането на секрети към гърлото, което ме кара непрекъснато да кашл€м и да.имам усещането, че имам нещо на гърлото си? ўе ви бъда много признателна, ако успеете да ми помогнете! ѕредварително благодар€!


Trackbacks/Pingbacks


–Ч–∞–і–∞–є—В–µ —Б–≤–Њ—П –≤—К–њ—А–Њ—Б