4

Възпалението на околоносните кухини е често срещано заболяване. Появява се след остро възпаление на горните дихателни пътища, след прекарано инфекциозно заболяване, при заболяване на зъбите, травми на носа и др.

Общите симптоми на заболяването са повишена температура, обща отпадналост,  лесна уморяемост, главоболие, предимно в челната област на главата.  Налице са нарушено обоняние, затруднено носово дишане, наличие на гноевиден секрет от носа. Ако синуитът е от зъбен произход, секретът е с неприятна миризма. Стичащият се към гърлото секрет може до доведе до фарингит, с мъчителна суха кашлица сутрин.

 Диагнозата се поставя от прегледа и назначеното рентгеново изследване.

Лечението се състои в назначаването на антибиотици- с продължителност поне 10 дни, отпушващи и противовъзпалителни капки в носа, медикаменти, улесняващи отделянето на секрета от синусите, физиотерапевтични процедури. Ако при рентгеновото изследване се установи наличие на гнойно ниво в максиларните синуси, се предприема пункция.


4 comments to “Остър синуит”

 1. Елисавета Ангелова

  Здравейте!
  Имам остър синуит. Назначеното ми лиечние от личния лекар е антибиотик Аксеф, Геломитрол форте – капсули и спрей Назодрен. Симптомите от нищо не се повлияха, не ми подейства и антибиотика, което е учудващо. От 12 дни положението ми е едно и също, като само носът ми долу-горе се отпуши, нямам мирис, вкус и апетит, болките в главата ми се усилват, вече почти са нетърпими в областа на челото, в основата на носа и въторешната част на очните ямки. Какво да правя? Имам също притеснение, че може да ми се получи хроничен синуит.
  Благодаря ви!

 2. adi

  Желателно е да посетите специалист уши-нос-гърло, за да се направи нова схема на лечение.

 3. galia

  Zdraveite.Saprugat mi ima zatrudneno di6ane,harkane pri zaspivane,harka dori kogato e v pokoi.ili se hrani.Molia,za savet kakav specialist da posetim.Blagodaria vi.

 4. adi

  Първият избор е УНГ специалист


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос