38

Ќосните полипи са не много често срещано забол€ване, което обаче предизвиква† значителен дискомфорт у човека, който ги има.

ѕредставл€ват патологично разрастване на лигавицана на носа и околоносните кухини.† ато причина †за т€хното образуване се посочват†хронични инфекции на носа и синусите, а също така алергичната хрема и астмата.

†† ќплаквани€та† са затруднено носово дишане, повишено секретиране от носа, намалено обон€ние, главоболие, хъркане. √ласът често е гъгнив.† —утрин болни€т† се събужда от дразнене и сухота в гърлото, поради невъзможното дишане през носа. Ќарушавайки нормалното дишане, †полипите от сво€ страна са причина за чести възпалени€ на носа, околоносните кухини и гърлото. ѕромен€ се също така и лицево-челюстната структура.

ƒиагнозата се постав€ лесно при преглед от лекар оториноларинголог, рентгеново изследване, кръвна картина.

Ћечението е консервативно и оперативно.  онсервативното лечение цели спиране разрастването на полипите и т€хното намал€ване. ѕрилагат се обикновено кортикостероиди- локално и през устата, като последните са с постепенно намал€ващи дози от една до три седмици. ѕри неповли€ване†от консервативното лечение,†при големи полипи или противопоказани€ за прилагане на кортикостероиди се приб€гва до оперативно лечение- полипектоми€. «а съжаление полипите не р€дко рецидивират и това налага нееднократна оперативна намеса.


38 comments to “ѕолипи в носа”

 1. “одорова

  ƒ-р ћаркова, имам затруднено дишане с едната ноздра, н€мам диагноза за полипи, но имам непри€тен дъх. ћоже ли това да се дължи на полипи в носа ми?
  Ѕлагодар€ за вниманието и при€тен ден.
  ”спешна 2011 година!

 2. adi

  √-жо “оорова, непри€тни€т дъх може да се дължи на различни причини, най-често това са хроничен процес в сливиците, развалени зъби, хроничен синуит. ¬ие имате затрудвено дишане с едната ноздра. јко липсват секрети от носа, н€мате челно главоболие, малко веро€тно е да боледувате от хроничен синуит. „есто затрудненото носово дишане се дължи на изкривена носна преграда, на алергична хрема, на така наречени€ хроничен хипертрофичен ринит, при честа и дълга употреба на капки за нос. “ака че, необходим е преглед от специалист за точното постав€не на диагнозата и правилното лечение на проблема ¬и.

 3. “одорова

  «лагодар€ ¬и, хубав ден и доскоро!

 4. hamdie haz

  momi4enceto mi e na 8 godini predi 2 meseca zapo4na tova sis zatrudnenoto di6ane zavedoh y na lekir lekuvahme se s homeopati4ni kapki i xsezal tri sedmici polojenieto be6e dobre no v4era na 22.02. 2011 pak po4na da se 6ava v legloto poradi zatrudnenoto di6ane kakvo da napravim

 5. adi

  ”важаема госпожо, препоръчвам ¬и нов преглед при специалист уши-нос-гърло

 6. ’ристо

  «дравейте, след √–»ѕ , и силна хрема, придружена с губене на обон€ние, носа започна да ми се запушва, обикновенно само едната ноздра, като се смен€ през определен период от време. ѕри физически упражнени€ се отпушват и двете ноздри, но след като си легна вечер отново се запушва едната и се редуват. ѕравих си ренгенова снимка, ко€то отчете полип на десни€ максиларен синус. Ћекар€ ми каза да си прав€ само инхалации с лайка и сода, тъй като след взимане на секрет и изледване в ’≈» н€маше нужда от медикаменти,и казаха че най-веро€тно е на алергична основа.
   акво да прав€ с този полип?

 7. adi

  назначават се медикаменти за алерги€та, при неповли€ване се предприема оперативна интервенци€

 8. јтанасов

  «дравейте, преди 4 години обърнах внимание че имам зачервено гърло и то доста често. Ћекувах го с антибиотик, но по-късно се установи, че не е грипно забол€ване и от 2 години забел€звам, че имам полипи в гърлото. ¬зеха ми секрет от гърлото и ми казаха че н€ма нищо лошо, но това продължава. »мам синозит. Ћекувал съм се с лекарство на име “ Klinolex „-мед и “ Fungostatin“ и все още н€мам подобрение. —утрин като стана гърлото ми пари и ме напъва да кашл€м всеки път. ¬ад€ и гъст мазен секрет като при допир се чувства като сланина. ѕравена ми е снимка и дробовете са ми чисти. »мам снимка на лицевата челюст и е пълно със гной.  аза ми, че можеби имам алерги€ от пролетните чъвтежи и това лекувах с лекарства но пак не действа.—ъбеседвал съм се дали има хора с мо€т случей и се оказа че има но са починали на 55-65 годишна възраст.  акво бихте ме саветвали ?

 9. nejlya behcet

  dobir den sinit mie na 9 godini i ima problem.predi 3godini razbrahme ce ima polipi v nosa,ima zatrudneno disane hirkane i postoyani problemi svirzani snosa. alergicen e i svirzvat problemitemu s tova ,no se trevoja zastoto za tri godini polipite rezidiviraha vipreki izpolzvanite medikamenti ise nalojiha tri operativni namesi. sega kazvat ce sinusit pak e zasegnat no da izcakame za druga operaciya .daytemi sivet kak da postipim

 10. adi

  «а съжаление алергичните полипи често рецидивират, ако носовото дишане на детето ¬и е силно затруднено, н€мате избор.

 11. galia

  Zdraveite.Molia za savet,saprugat mi ima zatrudneno di6ane,harkane,use6tane za nedostig na vazduh.Slu4vase da zaspiva v sednalo polojenie neusetno.Sa6to taka kato simptomi ima otok po glezenite.Svarzanilisa tia simptomi po niakakav na4in.Molia,za savet kam kakav lekar specialist da se obarnem za pregled i kakvo 6te bade le4enieto.Blagodaria vi.

 12. adi

  «дравейте, съпругът ¬и посети първо кардиолог, ако там всичко е наред, може би се касае за сънна апре€. ÷ентър за борба с този симптом има в »—”Ћ.

 13. Ќефсегюл јбтулла

  здравейте д-р ћаркова, преди един месец лекар ”Ќ√ установи, че съпругът ми има полип на носа. »зпрати ни на кожен лекар, който отстрани полипа чрез изгар€не с ток, но точно месец след това се по€ви друг полип в близост до м€стото на предишни€ полип. ѕомогнете ни. “ова ли е адекватното лечение. „естно казано аз като прочетох какви неща пишат в нета много се изплаших. ўе чакам бърз отговор от ¬ас за което ще съм ¬и много, много благодарна!!!

 14. adi

  –€дко се приб€гва до отстран€ване на алергични или възпалителни полипи чрез горене.
  “ъй като аз не съм на€сно за какъв полип става въпрос, ми е трудно да ¬и дам съвет какво тр€бва да се направи. ќбикновено лечението е комплексно- консевативно и оперативно. ѕри алергичните полипи често се €в€ват рецидиви и ако на ваши€т съпруг са такива, то това че се е по€вил нов полип не е изненада..

 15. marina

  zdr doktor markova.minalia mesez otkriha na priatelq mi kisti v nosnte kuhini.tuk v italia ni kazvat 4e se mahat samo s operazia.opasno li e?blagodarq

 16. Ќевена ѕашова

  Ѕаща ми има полипи в носа, който много го тормоз€т! ƒва пъти вече е правил операци€ сега пак му предлагат, може ли да ми кажете как може да се излекуват без операци€ или къде може да ви посетим за преглед! Ѕлагодар€ ви предварително!!

 17. adi

  ако кистите в синусите не създават проблеми просто се след€т. Ќе препоръчвам да себърза с оперативна намеса.

 18. adi

  ¬ сайта е дадено подробно описание на кабинета ми. »ма и телефони. јко желаете, обедете се, да прегледам баща ¬и и да се опитам да му помогна.

 19. ѕарашкева “ошева

  ћъжът ми има гол€м полип в леви€ максиларен синус. ќплаква се от болки в главата, тржест между очите, отпадналост и умора, неспокоен сън. „удно ми е, че напоследък се оплаква от болки в мускулите и крампи. ¬ъпросите ми са два – възможно ли е това да е от полипа и дали да го посъветваме да се оперира

 20. adi

  “рудно политите в синуса биха се свързали с мускулните крампи.
  ѕри положение, че има главоболие, умор€емост, неспокоен сън, желателно би било да се оперира.

 21. silviq

  zdraveite men me operiraha predi 5 meseca ot polipi di6am svobodno ve4e no postoqnno kiham i nosat mi te4e i o4ite mi parqt hodih na alergolog nqmam alergiq kam ni6to a pak tezi simptomi ne spirat na kakvo se dalji;

 22. adi

  «а съжаление, без да ¬и прегледам не мога да взема становище.
  јко желаете, запов€дайте в кабинета ми, за да мога да се ориентирам в проблема ¬и.

 23. ѕет€

  «дравейте д-р ћаркова, имам силно главоболие от години, имам и мигрена и синузит, почти от толкова години имам и обица на л€вата ноздра. ћоже да се каже, че по моите наблюдени€ повече ме боли главата точно от л€вата страна. ћоже ли полипи в носа, причинени от обицата да вод€т до силното ми главоболие?

 24. adi

  полипи в носа трудно биха се образували от носенето на обица. Ѕи тр€бвало да си направите снимка на синусите, за да се види има ли процес в т€х и как да се лекува той.

 25. ...

  «дравейте д-р ћаркова.

  јз съм на 27 год. и откакто се помн€ имам проблеми със затруднено дишане, астма, алерги€ към акари и дом.прах, алергичен ринит, атопичен дерматит, по ц€ла зима боледувах, а и л€тото също. —ъщо добав€м и леко хъркане и 90% загуба на обон€нието.

  —лед прегледи при ”Ќ√ лекари в ц€лата страна, преди 4 год. най-накра€ се установи проблема – изкривена носна преграда и полипи в носа, които били проблема за липсата на обон€ние.
  ¬еднага се подложих на операци€ за фиксиране на въпросната носна преграда и обгар€не на полипите.
  ƒълбоко се над€вах, че най-накра€ ще имам обон€ние, чи€то липса ми се отраз€ва зле и се чувствам непълноценен човек.
  —едмица след операци€та, при преглед при същи€ лекар, се установи, че отново имам полипи, и предполагам се досещате, че н€маше дори и минимален положителен ефект за обон€нието.

  ¬ъпреки всичко предполагам, че благодарение на операци€та, почти не боледувам, дишам спокойно през носа и н€мам оплаквани€ от синузит и всичко останало.

  ќсновни€ ми проблем липсата на обон€ние, и бих искала да ¬и попитам какво лечение може да ми предложите?
  ѕробвала съм много капки и спрейове за нос, предписани ми от лекари за въпросни€ проблем, но нищо не помага.

  ўе съм ¬и много благодарна ако ми отговорите.

  ѕредварително благодар€!

 26. ћарко

  ѕривет д-р ћаркова. »мам от 3 месеца струпеи в ноздрите, които бол€т.  ато разтри€ носа си (понеже пон€кога сърби), усещам непри€тна миризма вътре в ноздрите си. Ќ€какви идеи какво би могло да е и как да се справ€ с него.

 27. adi

  посетете лекар уши нос гърло

 28. bilqna emilova

  Dobar vecer dr Markova moqt problem e ne vseki pat no po niakoi pat di6am tejko osobeno kato preqm kogato navan e vlajno studeno i ima magla sqka6 vazduh nemoga da si vzema osven tova cesto kiham i izhvarlqm hracki nai mnogo hrema pak imam prez lqtoto zqlo lqto sam s hrema molq za pomo6t kakvo da pravq.

 29. Krasimira

  deteto mi e na 5g,ot edne godima e s mahnata treta slivica, no problema s postoanno zapu6en nos i gnoini angini prodaljava,lekarqt ni yng otakazva snimka na sinysite,no az si mislq 4e tam e problema,postoanno piem kalcii i protivo alergi4ni lekarstva i kapki za nos,no vsi4ko e vramenno i nama efekt kak da kontroliram nosa i kakvo da napravq

 30. adi

  Ќаправете си консултаци€ с алерголог

 31. adi

  «дравейте. јко сте от —офи€, най-добре е да посетите кабинета ми, за да поговорим, да прегледам детето ¬и и да решим каво може да се направи

 32. ¬алентина

  ¬ече ц€л месец при вдишване през носа усещам лош мирис. “ой не е редовен, а от време на време, получавало се е и преди но за ден два, а от месец дори и повече го чувствам почти всеки ден. ѕрав€ си промивки на носа с топла вода и като че ли минава и след ден пак се пов€ва. Ќе ми е запушен носа, не хъркам при сън, не съм хремава, не ме боли глава , но този лош мирис при вдишване просто ме изнерв€. ѕитам съпругът ми при мое издишване усеща ли той н€какъв лош мирис да излиза от носа ми , казва не, бъркам с клечки за уши в ноздрите си , но и от там н€ма миризма, а като вдишвам пак го усещам!  акво тр€бва да направ€ и от какво се предизвиква това ?

 33. adi

  преди всичко тр€бва да се вземе секрет от носа и да се направи рентгенова снимка и тогава да се прецен€ва какво може да се направи

 34. пепа

  «дравейте. Ќа 49години съм.ћо€т проблем е следни€.ќт около година имам проблем с носоглътката.»мам усещането на нещо заседнало,посто€нно преглъщам.Ќе съм имала с години секред от носа.¬сичко се стича назад.—утрин след събуждане имам сухота в гърлото, носа и събрал се секрет,който не усп€вам да отхрача,а го преглъщам и лош дъх в устата.√лавоболие н€мам.Ќа какво се дължи всичко това и нещо да ме посъветвате.Ѕлагодар€

 35. мадлена

  «дравейте доктор ћаркова!
  ƒетето ми е на 10 год. »ма затруднено дишане и се оплаква от често главоболие. ¬одих го при специалист и ми об€сниха 4е има издадена хосна преграда в едната ноздра и уголемени хонхи,което затрудн€ва дишането.»зписаха ни спрей Avamys ,който ползваме вече почти месец,за намал€не размера на конхите,но н€ма резултат.ƒаже дишането му става все по трудно.ќб€сниха ми ,че оперативна намеса може след 18. Ќо какво правим дотогава. “ой посто€нно смарка,опитвайки се да си отпуши носа.„увствам се безсилна да му помогна,а до 18 има доста време.»ма ли начин да се намали размера на конхите поне?

 36. adi

  «дравейте. «а съжаление, радикална терапи€ може да се предприеме наистина след завършване на растежа. ¬ременното решение са шпрейове, подобни на този, който ви е изписал колегата. “е могат да се прилагат месеци наред до облекчаване на дишането.

 37. ‘илип ѕетров

  «дравейте, д-р ћаркова

  ќт 15 годишен използвах капки за нос  силоменазолин. ¬ момента съм на 35 това прави 18 години зависимост от съдосвиващите капки. ћиналата година – месец ноември спр€ха да ми действат изобщо. ѕосетих ”Ќ√ и направихме рентген + скенер. »зследвани€та показаха – д€сноконвексна девиаци€ на носната преграда и силно изтанена лигавица в областа на носните конхи. ѕосетих доцент специалист ”Ќ√ във ¬арна, който ме посъветва да спра капките. »зписа ми “онимер и јвамус, който продължих да използвам в продължение на три месеца. »маше значително подобрение от запушен нос, започнах да дишам добре през ден€, но не можех да сп€, тъй като се редуваха да се запушват ту едната-ту другата ноздра вечер. —лед трети€ месец пак посетих доцента.  аза ми, че щом н€ма значително подобрение тр€бва да направим обгар€не на носните конхи, тъй като имам атрофирала лигавица на носа-заради капките. на 26 ‘евруари ми направиха операци€та. ƒнес е 33-ти€ ден от не€. ¬ момента дишам с д€сната ноздра перфекто, макар, че тази седмица когато б€х на преглед доцента каза, че има малък срастак, който ако не ми пречи н€ма да го пипаме. » на тази ноздра не ми пречи дишам с не€ много добре. Ќо в л€вата ноздра усещам напрежение минава въздух през не€, но не мога да дишам много добре, а вечерно време се позапушва. ¬съшност външно именно на не€ имам малко изкрив€ване на което на рентгена и скенера показва девиаци€ но на д€сната. Ќе зна€, но стават 4 месеца без да мога да се насп€ нормално и пълноценно. ¬ъзможно ли е още едната ми ноздра да не се е възтановила. „етох, че при такава операци€ като мо€та дават от 4 до 6 седмици за въстанов€ване.

 38. Zlatka

  Zdr detetomi e ba 6 godini ima polipi na nosa opinion Lisa pritesnqvam se za sega ispolzvsme 1 mesec nazoneks


Trackbacks/Pingbacks


–Ч–∞–і–∞–є—В–µ —Б–≤–Њ—П –≤—К–њ—А–Њ—Б