23

     Това е заболяване, при което настъпва промяна в храненето на вътрешното ухо. Поради редуване на спазъм и разшряване на съдовете, се нарушава еластичността  на съдоватат стена.

      Редица причини могат да доведат до Мениерова лорест.

Това са ендокринни смущения / често се среща при жени в климакс или нарушен менструален цикъл/, хора с лабилна нервна система, алергични заболявания. Понякога роля играят преумората и различни интоксикации.

    Заболяването има пристъпен характер и  винаги води до намаляване на слуха. Обикновено има едностранен характер.  Характеризира се се с внезапно появил се световъртеж, повръщане, бледност на лицето, понижение на температурата, забавен пулс, шум в ухото. Пристъпът има различна продължителност, но  се ограничава в рамките на няколко минути или часове, изключителво рядко няколко дни.  В междупристъпния период болният е напълно здрав, с изключение на намаления слух.

      Лечението в пристъпния период се състои във вливания, антихистаминови средства и такива, които подтискат вестибуларната функция.  В извънпристъпния период се назначават средства подпомагащи обмяната на веществата и водно-солевата обмяна, на болния се налага безсолна диета, отраничаване на течностите, закаляване.


23 comments to “Мениерова болест”

 1. kamelia koleva

  ot okolo polovin godina imam shum v dqsnoto uxo i namalqvane na sluxa.Kakva mozhe da e pricninata i kum kakuv specialist da se oburna

 2. adi

  Необходим е преглед при УНГ специалист и изследване на слуха, което да ориентира за каква увреда става въпрос. Ако желаете, заповядайте в кабинета ми, разполагам със съответната апаратура.

 3. Даниела Василева

  От две години и мам проблеми с ушите:шум,който понякога е непоносимо силен и дразнещ,световъртеж и залитане, загуба на слуха,който с всеки изминал ден се увеличава,пулсиране в ушите и усещане за пълнота,понякога главоболие. Посещавала съм специалист УНГ многократно,но още нямам точно поставена диагноза. Изписаха ми слухов апарат но той не ми върши никаква работа,защото не изчиства звука.Искам да знам какво ми е ,но не знам към кого да се обърна.Дайте ми съвет!

 4. adi

  Желателно е да се направи отоневрологично изследване, за да има ориентировка в диагнозата

 5. хрисчева

  Здравейте бих искала да попитам възможно ли е да да имам Мениерова болест?Живея във Великобритания преди около 5 дни започна болка отгоре на главата която се съпровожда с виене на свят,след това ми заглъхна едното ухо а след това започна да пищи.Преди 2 дни бях на лекар прегледа ухото и каза че е леко зачервено и ми предписа Амоксициклин за да предотврати ако има инфекция.Притесненията ми са че днес имах силна болка отново в главата отгоре,световъртеж ,гадене повръщане.Нямам температура или кръвно налягане ,нямам болка в ухото,само главоболието,шума в ухото и шум в главата.Много ще се радвам ако можете поне мнение да ми дадете тъй като имам бебе на 2 месеца и не ми е лесно да го гледам с тези болки а това се случи спонтанно и отскоро.Благодаря предварително

 6. adi

  Здравейте. При така описаните симптоми се налага отново да потърсите лекарска помощ, може да се касае за остро затруднение в кръвоснабдяването на ухото, което налага спешни мерки. Дали това е Мениерова болест или друг вид вертижен синдром, може да се докаже с допълнителни изследвания, а не само с преглед, което не отлага намесата със съдоразширяващи средства. Бих била доволна ако ми пишете отново за изхода от лечението Ви.

 7. хрисчева

  ЗДРАВЕЙТЕ ДНЕС ПОСЕТИХ БЪРЗА ПОМОЩ ТЪЙ КАТО ИМАХ СИЛНО ГЛАВОБОЛИЕ А ДЖИПИТО НИЩО НЕ МИ ПРЕДПИСА.СЛЕД ПРЕГЛЕДА ТАМ МИ КАЗАХА ЧЕ ИМАМ КАТАР И КАЗА ЧЕ СЕ ПРИЧИНЯВА ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО (А АЗ ПУША) И ОТТАМ ИДВА ГЛАВОБОЛИЕ,ГАДЕНЕ,СВЕТОВЪРТЕЖ,ДАДОХА МИ ТЕЧНО ОЛИО OLBAS КОЕТО ДА ВДИШВАМ НА ПАРА ИЛИ ДИРЕКТНО И КОКОДАМОЛ ЗА БОЛКАТА И КАЗАХА ЧЕ СЛЕД ОКОЛО 2-3 СЕДМИЦИ ЩЕ ОТШУМИ.

 8. adi

  Въздъжам се от коменар, госпожо.

 9. poznat

  gospojo molq vi prochete si emaila.

 10. Събина Делова

  От една седмица чувам пулса си в лявото ухо,преди месец изкарах тежък синузит и имам чувството,че проблемите тръгнаха от там.Ходих на лекар и ми изписаха бетасерс,нещата като че ли се поуспокоиха,но от вчера отново пулсира.Не е болезнено,но е много неприятно.Кръвното ми е нормално,към ниско.Към какъв специалист да се обърна?

 11. adi

  би било добре да посетите УНГ специалист

 12. iva

  от почти една година получавам пристъпи със силно главоболие гадене повръщане.през месец март постъпих в болница почти неадекватна,неможех да държа главата си изправена,не бях в състояние да стоя права,постоянно повръщах.стоях там 7 дни-пътеката,след това в къщи.изписаха ми вестибо,което пия и до днес.казаха-вертижен синдром.пристъпите продължават и до днес.нямам шум в ушите.към какъв лекар да се обърна

 13. adi

  необходимо е да се направи отоневрологично изследване

 14. Ваня

  Здравейте! От няколко месеца започнах да получавам пристъпи: главата ми натежава, сякаш се кръвонапълва и ще експлоадира през ушите, завива ми се свят и ми прилошава до отмаляване, а след това започват да пищят ушите. От октомври месец започнах да вдигам кръвно и ми е изписано лечение с Кардесарт и Небилет. Кръвното е стабилизирано. По време на пристъпите не е високо или ниско. На какво могат да се дължат?

 15. albena

  Здравеите бих искала да попитам -мажът ми от извесно време има шум в главата ходихме на невролог-кардиолог кравно нормално правиха му Доплер казаха че има шипове на врата може ли това да доведе до постоянният шум във главата или трябва и да минем при УНГ шума стана постояннен

 16. adi

  възможно е от шипове в шийната област да се появи шум в ушите. обикновено се изписват съдоразширяващи препарати

 17. adi

  консултирайте се с невролог

 18. katq naidenova

  IMAM..PROBLEM..S..VESTIBYLARNIQ…APARAT..I..PIHTENE..V..YHOTO
  BIH..ISKALA..SVET KAK..SE..LEKUVA..TAGGED tpkite da

 19. meli

  Имам силно главоболие придружедна със повръщане и ми се запушват ушите.от доста време е така вече и през ноща ставам за обезболяващи.моля за съвет.всеки ден е това главоболие.

 20. Маги

  Здравейте , изкъм да попитъм понеже от 4 дена ми е заглъхнало лявото ухо а снощи вдигнах висока температура , та от какво може да ми се е получило така че да ми заглъхне и възможно ли е от ухото да я вдигам тая температура?

 21. adi

  Здравейте. Зависи от какъв тип е загубата на слуха. Необходимо е да Ви се направи изследване на слуха и тогава може да се коментира проблема Ви.

 22. София Николова

  Имам необяснимо гъделичкане в ухото! Ходих на лекар,
  предписа ми спирт и мехлем да го мажа, по негово мнение това са гъбички. Вече 3-та седмица нямам подобрение. Моля помогнете ми!

 23. Мариета

  Здравей те! Имам туптене в двете уши една седмица преди всеки месечен цикъл.


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос