19

      Отосклерозата е заболяване, което има бавно развитие и се характеризира с шум в ушите и намаление на слуха.  Заболява костната капсула на вътрешното ухо,  при което движението на костичките в средното ухо се нарушава  и възпрепятства нормалното навлизане на звука във вътрешното ухо. 

Посочени са различни причини за отключването на отосклерозата: нарушение в ендокринната система и обмяната на веществата, звукови травми, ултлазвукови вълни. В около 40% от болните  играе роля наследствения фактор. Засягат се предимно жени.

Клиничната картина се характеризира с класическата триада:  шум в ушите, намаление на слуха и липса на каквито и да е други оплаквания. 

Лечението е оперативно.


19 comments to “Отосклероза”

 1. Верка Петрова

  На какво се дължи шум в лявото ухо, който с течение на времето се усилва.Има го от няколко години.Правено е скенер, доплер на съдове и ядреномагнитен резонанс, на които изследвания не се откри нищо.

 2. adi

  Причините, които водят до шум в ушите са от различно естество- наличие на остеохондроза на шийни прешлени, високо кръвно налягане, или вариране на същото, чести отити в миналото, анатомични особености на носоглътката, хонични проблеми с носа и др. Лечението е в зависимост от причината.

 3. Верка Петрова

  Работили Д-р Маркова със здравната каса?

 4. adi

  работя със Здравната каса. заповядайте

 5. христо

  След направена операция от отосклероза , слуха възстановява ли се напълно и може ли след време после пак да започва да се понижава,тогава пак ли се прави операция , винаги ли е двустранна и на двете уши отосклерозата, каква е вероятността да се предаде на децата,задължително ли се предава на всяко поколение, колко време е необходимо след операция за да можеш да мислеш да имаш деца.Благодаря

 6. adi

  След оперативната намеса, слухът се възстановява в значителна степен. Наследственият фактор се споменава в литературата, но не е задължителен. Няма никакви ограничения след или дори преди операцията да си родите дете. Успех.

 7. Angelova

  Здравейте д-р Маркова,
  моля за информация кога след операция от отсклероза ще мога да чувам-превръзката и конците са свалени, но не чувствам подобрение. И още един въпрос-виенето на свят, гаденето и сума в ушите кога ще отшумят-оперираха ме преди една седмица.
  Благодаря зза отделеното време, приятен ден

 8. adi

  Имайте търпение. Нека мине месец и тогава пак ще говорим.

 9. Nikolova

  Колко време трае операцията и сложно ли е. Благодаря ви

 10. неджми

  Здравейте Д-р Маркова.Имам диагноза Отосклероза,слухът ми е намален и имам силен шум.Бихтели ми казали дали след операция шумът ще изчезне или имали други начини да се махне шума?

 11. adi

  Здравейте, след операция по повод отосклероза, обикновено състоянието на пациента се подобрява значително

 12. величка

  имам проблем с ухото можеби от 20 години,преди години ми казаха че имам перфорация на тъпанчето искаха да ме оперират но аз не се съгласявах от страх,сега съм на 43г.но ухото ми тече вече 3 месеца ходих на скоро на преглед исписаха ми дурасев и капки за уши направиха ми ренгенова снимка и ми казаха или по точно в амбулаторния лист пише така-почти липсваща пневматизация,със зони на разреждане на костната структура.Като изпих дурацев и капките които си слагах ми спря да тече,но сега се разболях с ангина и пак ми се влоши ухото,икам да попитам може ли да живея така без да се оперирам не се притеснявам толкова много за слуха си мисля че с другото си чувам добре

 13. adi

  Имайте търпение

 14. adi

  Здравейте. Редно е да направите консултация и слухът да бъде изследван с аудиометрия, за да се прецени на какво се дължат оплакванията Ви.

 15. Станислав

  Здравеите преди един месец ми направиха операция за отосклероза но все оште нямам подобрение имам шум в охото вече се претиснявам да ли ште прочуя и искам да ви пипитам какво да правя

 16. adi

  Здравейте. Имайте търпение. Възстановителният процес е бавен

 17. Поли

  Здравейте.От 2,3 месеца имам пронизващи болки в двете уши и силно пърхане в лявото ухо.Слагах капки Отипакс.Направиха ми аудиометрия и ми казаха,че имам отосклероза на вътрешното ухо.Друг лекар ми каза,че ми е хлътнало тъпанчето навътре и имам сраствания в лявото ухо.Моля дайте съвет какво да правя,защото всякой лекува посвоему,но нищо не минава.

 18. Нели Неделчева

  Здравейте,въпрпоса ми е следния-поставиха ми диагноза отосклероза,имам двустранен шум и намален слух.Ако откажа операция,а сложа апарат за шуморазсейване,с течение на времето ще загубя ли напълно слуха си?Прогресира ли отосклерозата,ако не се направи операция?Благодаря предварително!

 19. Tania

  Kato nachalo molya za izvininenie che pisha s latinica———Iskam da spodelia – edin den kato si pochivah spah na obyad i kato se sabudih byah mnogo izplashena izvednash chuvah zvancheta v glavata mi .Otidoh na lekar i mi be dadena diagnozata Skleroza .Nyamam nikakvi drugi oplakvaniya samo deto chuvam toya shum v glavata osobeno kato si legna za san.Kajete mi kakvo tryabva da napravia.Uplashena sam za shuma v glavata mi.Sled prochetenoto v razlichni statii ne e nikak rozovo polojenieto mi.Tozi shum me presledva navsyakade


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос