26

      Отосклерозата е заболяване, което има бавно развитие и се характеризира с шум в ушите и намаление на слуха.  Заболява костната капсула на вътрешното ухо,  при което движението на костичките в средното ухо се нарушава  и възпрепятства нормалното навлизане на звука във вътрешното ухо. 

Посочени са различни причини за отключването на отосклерозата: нарушение в ендокринната система и обмяната на веществата, звукови травми, ултлазвукови вълни. В около 40% от болните  играе роля наследствения фактор. Засягат се предимно жени.

Клиничната картина се характеризира с класическата триада:  шум в ушите, намаление на слуха и липса на каквито и да е други оплаквания. 

Лечението е оперативно.


26 comments to “Отосклероза”

 1. Верка Петрова

  На какво се дължи шум в лявото ухо, който с течение на времето се усилва.Има го от няколко години.Правено е скенер, доплер на съдове и ядреномагнитен резонанс, на които изследвания не се откри нищо.

 2. adi

  Причините, които водят до шум в ушите са от различно естество- наличие на остеохондроза на шийни прешлени, високо кръвно налягане, или вариране на същото, чести отити в миналото, анатомични особености на носоглътката, хонични проблеми с носа и др. Лечението е в зависимост от причината.

 3. Верка Петрова

  Работили Д-р Маркова със здравната каса?

 4. adi

  работя със Здравната каса. заповядайте

 5. христо

  След направена операция от отосклероза , слуха възстановява ли се напълно и може ли след време после пак да започва да се понижава,тогава пак ли се прави операция , винаги ли е двустранна и на двете уши отосклерозата, каква е вероятността да се предаде на децата,задължително ли се предава на всяко поколение, колко време е необходимо след операция за да можеш да мислеш да имаш деца.Благодаря

 6. adi

  След оперативната намеса, слухът се възстановява в значителна степен. Наследственият фактор се споменава в литературата, но не е задължителен. Няма никакви ограничения след или дори преди операцията да си родите дете. Успех.

 7. Angelova

  Здравейте д-р Маркова,
  моля за информация кога след операция от отсклероза ще мога да чувам-превръзката и конците са свалени, но не чувствам подобрение. И още един въпрос-виенето на свят, гаденето и сума в ушите кога ще отшумят-оперираха ме преди една седмица.
  Благодаря зза отделеното време, приятен ден

 8. adi

  Имайте търпение. Нека мине месец и тогава пак ще говорим.

 9. Nikolova

  Колко време трае операцията и сложно ли е. Благодаря ви

 10. неджми

  Здравейте Д-р Маркова.Имам диагноза Отосклероза,слухът ми е намален и имам силен шум.Бихтели ми казали дали след операция шумът ще изчезне или имали други начини да се махне шума?

 11. adi

  Здравейте, след операция по повод отосклероза, обикновено състоянието на пациента се подобрява значително

 12. Кристина

  Здравейте, оперирана съм от отосклероза. Мина 1 месец от операцията, но от време на време ухото ми заглъхва и после пак се оправя. Така е 3 дни по няколко пъти на ден. Причина ли е това да се притеснявам или просто протезата се намества и трябва още време. Защото сякаш не чувствам особено подобрение.

 13. величка

  имам проблем с ухото можеби от 20 години,преди години ми казаха че имам перфорация на тъпанчето искаха да ме оперират но аз не се съгласявах от страх,сега съм на 43г.но ухото ми тече вече 3 месеца ходих на скоро на преглед исписаха ми дурасев и капки за уши направиха ми ренгенова снимка и ми казаха или по точно в амбулаторния лист пише така-почти липсваща пневматизация,със зони на разреждане на костната структура.Като изпих дурацев и капките които си слагах ми спря да тече,но сега се разболях с ангина и пак ми се влоши ухото,икам да попитам може ли да живея така без да се оперирам не се притеснявам толкова много за слуха си мисля че с другото си чувам добре

 14. adi

  Имайте търпение

 15. adi

  Вие сте на 43г. и по-добре би било да решите радикално проблема си.

 16. Мария

  От дълги години страдам от отосклероза.С какви съвременни таблетки мога да се лекувам,тъй като все още използвам стари рецепти – лекувала съм се в клиниката по отоневрология-София,но вече нямям тази възможност. Благодаря предварително за отговора!

 17. adi

  За съжаление отосклерозата не се рекува с таблетки

 18. Мари

  Здравейте,
  минаха 6 месеца след операцията ми, и оперираното ухо сякаш заглъхна, чувам зле с него все едно имам тапа. А с другото чувам нормално и по – добре от уж излекуваното ухо. По принцип имам двустранна отосклероза. И трябва да се оперира и другото ухо. На какво се дължи това? Разместване на импланта ли?

 19. Ваня

  Здравейте, оперирана съм от отосклероза и ню двете уши,преди много години. На оперираното първо ухо всичко беше на ред до преди еди месец,когатоми се схвана леко челюстта от дяснои няколко дни след това ухото ми започна да заглъхва за по няколко часа и нактая вечепочти спря да чувам.Въпросътми е дали има връзка между двете неща и може ли да се направи нещо.Благодаря предварително.

 20. adi

  Здравейте. Редно е да направите консултация и слухът да бъде изследван с аудиометрия, за да се прецени на какво се дължат оплакванията Ви.

 21. Мариета

  Здравейте д-р Маркова! Въпросът ми е следният. От известно време насам баба ми има шум в ушите и лекарите не могат да установят точна диагноза. Моля Ви за съвет, кажете ми какво да направим в случая.

 22. slavka

  Здравейте д-р Маркова!Имам проблеми със слуха-правена ми е многократна аудиометрия-имам двустранно комбинирано намаляване на слуха, желе не променя, с тимпано склеротични промени в дясното и седефена мембрана ретрахирана медиално в лявото, без шум-заглъхват ми,но при възпаление на сливиците,без отоневрологични отклонения, с шипове на шийните прешлени,без наследствена обремененост.Наистина ли се касае за отосклероза-такава ми е диагнозата или става дума за друго заболяване?

 23. Светла

  Здравейте Д-р Маркова!Отосклерозата задължително ли протича с шум в ушите? Въпроса ми е много важен,защото искат да ми сложат такава диагноза и да ми бият кортикостероидни инжекции за заглъхване на лявото ухо!Установен е намален слух при аудиограма и на двете уши ,но аз си чувам нормално!Единственото ми оплакване е заглъхването ,което се случва доста често.На 34 год (ако е от значение),не ми е известно някой в рода ми да е имал отосклероза!!!Имам прахова алергия от преди 3-4 год.

 24. Вирджиния

  Здравейте, Д-р Маркова!
  От няколко дни имам шум в дясното ухо.Появява се вечер, когато си лягам и се унасям в дълбок сън.Преди да заспя започва този шум /държа да отбележа в дясното ухо,без лявото/като едно бучене и ми се струва,че чувам туптенето на сърцето ми.Не мога да си обясня на какво се дължи това,като всяка година ни правят профилактични прегледи във фирмата и от тях се виждат резултатите ми-отлични, без никакви проблеми.Въпросът ми е ,дали може да ми помогнете,какви изследвания трябва да направя или всичко това се дължи на преумора и притеснения.
  Благодаря,предварително.
  Ще очаквам Вашия отговор с нетърпение.

 25. Nadya Saynova

  Искам да попитам за симптомите на отосклероза?

 26. Nadya Saynova

  И също колко излиза операцията без здравна каса?


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос