24

      Отосклерозата е заболяване, което има бавно развитие и се характеризира с шум в ушите и намаление на слуха.  Заболява костната капсула на вътрешното ухо,  при което движението на костичките в средното ухо се нарушава  и възпрепятства нормалното навлизане на звука във вътрешното ухо. 

Посочени са различни причини за отключването на отосклерозата: нарушение в ендокринната система и обмяната на веществата, звукови травми, ултлазвукови вълни. В около 40% от болните  играе роля наследствения фактор. Засягат се предимно жени.

Клиничната картина се характеризира с класическата триада:  шум в ушите, намаление на слуха и липса на каквито и да е други оплаквания. 

Лечението е оперативно.


24 comments to “Отосклероза”

 1. Верка Петрова

  На какво се дължи шум в лявото ухо, който с течение на времето се усилва.Има го от няколко години.Правено е скенер, доплер на съдове и ядреномагнитен резонанс, на които изследвания не се откри нищо.

 2. adi

  Причините, които водят до шум в ушите са от различно естество- наличие на остеохондроза на шийни прешлени, високо кръвно налягане, или вариране на същото, чести отити в миналото, анатомични особености на носоглътката, хонични проблеми с носа и др. Лечението е в зависимост от причината.

 3. Верка Петрова

  Работили Д-р Маркова със здравната каса?

 4. adi

  работя със Здравната каса. заповядайте

 5. христо

  След направена операция от отосклероза , слуха възстановява ли се напълно и може ли след време после пак да започва да се понижава,тогава пак ли се прави операция , винаги ли е двустранна и на двете уши отосклерозата, каква е вероятността да се предаде на децата,задължително ли се предава на всяко поколение, колко време е необходимо след операция за да можеш да мислеш да имаш деца.Благодаря

 6. adi

  След оперативната намеса, слухът се възстановява в значителна степен. Наследственият фактор се споменава в литературата, но не е задължителен. Няма никакви ограничения след или дори преди операцията да си родите дете. Успех.

 7. Angelova

  Здравейте д-р Маркова,
  моля за информация кога след операция от отсклероза ще мога да чувам-превръзката и конците са свалени, но не чувствам подобрение. И още един въпрос-виенето на свят, гаденето и сума в ушите кога ще отшумят-оперираха ме преди една седмица.
  Благодаря зза отделеното време, приятен ден

 8. adi

  Имайте търпение. Нека мине месец и тогава пак ще говорим.

 9. Nikolova

  Колко време трае операцията и сложно ли е. Благодаря ви

 10. неджми

  Здравейте Д-р Маркова.Имам диагноза Отосклероза,слухът ми е намален и имам силен шум.Бихтели ми казали дали след операция шумът ще изчезне или имали други начини да се махне шума?

 11. adi

  Здравейте, след операция по повод отосклероза, обикновено състоянието на пациента се подобрява значително

 12. величка

  имам проблем с ухото можеби от 20 години,преди години ми казаха че имам перфорация на тъпанчето искаха да ме оперират но аз не се съгласявах от страх,сега съм на 43г.но ухото ми тече вече 3 месеца ходих на скоро на преглед исписаха ми дурасев и капки за уши направиха ми ренгенова снимка и ми казаха или по точно в амбулаторния лист пише така-почти липсваща пневматизация,със зони на разреждане на костната структура.Като изпих дурацев и капките които си слагах ми спря да тече,но сега се разболях с ангина и пак ми се влоши ухото,икам да попитам може ли да живея така без да се оперирам не се притеснявам толкова много за слуха си мисля че с другото си чувам добре

 13. adi

  Имайте търпение

 14. adi

  Здравейте. Редно е да направите консултация и слухът да бъде изследван с аудиометрия, за да се прецени на какво се дължат оплакванията Ви.

 15. Станислав

  Здравеите преди един месец ми направиха операция за отосклероза но все оште нямам подобрение имам шум в охото вече се претиснявам да ли ште прочуя и искам да ви пипитам какво да правя

 16. adi

  Здравейте. Имайте търпение. Възстановителният процес е бавен

 17. Борислава

  Здравейте, имам до 110 db, загуба на слуха за пореден път нямам диагноза, а искам операция вече не издържам психически, може ли да ми помогнете?

 18. adi

  Най- вероятно се касае за неврит на слуховия нерв. Ако сте млад човек би трябвало да се направи скенер на глава, за да се елиминират други причини.

 19. Христова

  Здравейте.Искам да попитам възможно ли е операция при двустранен неврит на слуховете нерви.Имам ужасен шум в ушите.От 10г.съм със слухов апарат.Не съм сигурна и се съмнявам в поставената ми диагноза.Какво ще ми препоръчате?

 20. Seferin

  Здравейте! Проблемът ми е шум в ушите и силна загуба на слуха.Започна с шума преди 30 г., а състоянието на слуха се променяш с годините.Лекарите казаха че е Неврит и няма лечение. Едва сега се замислих, че по вероятно е ото склероза. Вече съм на 57 г., дали е късно за операция? И друго специфично, винаги съм имала и болка в ушите, но последните години се увеличава. Това характерно ли е за отосклероза? Благодаря

 21. Оля Иванова

  Здравейте,имам проблем проблем със слуха,от 20години сдясното ми ухо въобще не чувам,а лявото е със слухове апаратче,но вече и с него не чувам,имам ли някакъв шанс за операция или вече е късно?Ако може и координати за преглед,благодаря

 22. Иван

  Здравей те докторе.Оперираха ме от отосклероза преди седмица,нямам световъртежи и болки,но ухото много ми шуми и постояно си чувам пулса все едно сърцето ми е в ухото.Това нормално ли е.

 23. Неджля Шабан

  Здравейте, имам поставена диагноза отосклероза.Колко струва операцията

 24. Вероника

  Здравейте,оперирана съм от отосклероза,имам имплант в дясното ухо,вече 4 години,разбира се слуха ми спада с времето,но миналата седмица лявото ми ухо заглъхна,ходих на УНГ,извади тапичка,но проблемите не спират сега почти не чувам,чувам насечено,а при разговор с повече хора изобщо не чувам,моля за помощ


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос