1

   Заушката е остро вирусно заболяване, което се наблюдава най-често в детската и юношеската възраст и се характеризира с последователно подуване на двете околоушни жлези.

      Вирусът, причиняващ заболяването е от групата на така наречените парамиксовируси. Той прониква в организма през лигавицата на носа, устата и горните дихателни пътища.

      Заболяването започва с повишаване на температурата и бързо подуване на едната околоушна жлеза, отпадналост, намален апетит, блудкав вкус в устата. Наблюдава се болка при отваряне на устата и при хранене, заглъхване на ушите. От един до три дни се подува и другата жлеза. Подчелюстните лимфни възли също се увеличават. След около една седмица, отокът намалява, температурата постепенно се нормализира. Заболяването обикновено преминава за около  10-15 дни.  При момчетата  в около 10-20%  като усложнение може да се развие орхит / възпаление на половите жлези/.

      Лечението е симптоматично- антипиретици, аналгетични препарати, течно-кашава храна,  тоалет на устната кухина. Заболелите се поставят под карантина в продължение на 9 дни.


One comment to “Заушка”

  1. деян

    Имам въпрос,за моето дете,което една нощ се събуди рано сутринта,с оплакване,че дясното ухо я боли силно и с чувство ,че има вода в него и е заглъхнало,При преглъщане има усещане ,че й препуква вътре.Няма подутини нито от едната нито от другата страна,при опипване двустрано по подезичната област в областа на врата ,според мен има леко увеличени лимфни възли, но безболезнени.Каква предпоставка би ми казали и според ваз за какжо се касае.Имах в дадения момент Бисептол като й дадох да изпие една доза.


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос