1

      Камъни в слюнчените жлези се наблюдават сравнително често. Образуват се предимно при мъжете. По химичен състав са от калциев фосфат или калциев карбонат. Най-често боледуват подчелюстните слюнчени жлези.

      В областта на засегната жлеза се образува подуване, което е придружено от силна болка /слюнчени колики/, която се разпространява към бузата и ухото. При хранене отокът се увеличава, като след това бавно намалява. Поради застоя на слюнка е възможно да се развие гноен паротит- температурата се повишава, болният е отпаднал, вкусът в устата е блудкав, апетитът е намален, ухото от същата страна е заглъхнало.

      Лечението се състои в назначаването на антибиотици, спазмолитици, съгревающи компреси, аналгетични препарати. При неповлияване се прибягва до екстракция на камъка след инцизия.


One comment to “Сиалолитиаза”

  1. Костадин Попов

    Имах възпаление на слюнчена жлеза от юли месец насам. 2 дни нямах болки после започнаха Посетих лекар изписа ми лимфомиозот,вит Ц и спазмалгон 2 седмици го пих и нищо.След което пих Клацид 1 седмица пак така.И август месец посетих пак лекар УНГ ,който ми изписа Далацин Ц който го пиех 1 седмица 3×2 от 300 гр на 24ч след това посетих ехограф доктор Спиридонов и ми каза ,че възпалението е на остатъци и привършва,но болка има през цялото време. Посетих лицево челюстен хирург каза, че имам неврологичен проблем Посетих невролог и ми казаха че имам възпален нерв троичен Възпалението е било причинено от жлезата.Ходих отново на ехограф при др Спиридонов и ми каза,че жлезата е здрава. Но имам усещането ,че имам отток във ляво(там ми се получи възпалението на жлезата) и като говоря имам чувството ,че ми опира в челюста и имам чувството ,че фъфля.Имам болка,но ми казаха ,че е неврологична И имам чувството че нося торбичка отляво ,а и има лимфен възел Въпроса ми е :След ,като ми казаха ,че е отминало възпалението на ехограф 2 пъти минах.Колко време отминава оттока макар и съвсем малък и лимфния възел и дали е възможно от жлезата да ми пречи на самия говор и въобще дали е отминало това възпаление и трябва да повторя антибиотика.Ще ви бъда благодарен ако ми отговорите


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос