1

      Камъни в слюнчените жлези се наблюдават сравнително често. Образуват се предимно при мъжете. По химичен състав са от калциев фосфат или калциев карбонат. Най-често боледуват подчелюстните слюнчени жлези.

      В областта на засегната жлеза се образува подуване, което е придружено от силна болка /слюнчени колики/, която се разпространява към бузата и ухото. При хранене отокът се увеличава, като след това бавно намалява. Поради застоя на слюнка е възможно да се развие гноен паротит- температурата се повишава, болният е отпаднал, вкусът в устата е блудкав, апетитът е намален, ухото от същата страна е заглъхнало.

      Лечението се състои в назначаването на антибиотици, спазмолитици, съгревающи компреси, аналгетични препарати. При неповлияване се прибягва до екстракция на камъка след инцизия.


One comment to “Сиалолитиаза”

  1. Ана

    Здравейте, д-р Маркова! Жена на 36г.съм.До момента не съм имала сериозни здравословни проблеми.
    От няколко месеца насам изпитвам проблем при преглъщане. Спокойно преглъщам вода и други течности, но имам проблем с по-твърди храни.Сякаш нещо ми застава на гърлото. Внимателно предъвквам храната по много пъти, за да не застане на гърлото нещо от нея, което усещам след това дълго. Взех избирателно да с храня с храни с по-кашава консистенция, отслабнах на тегло. Минах на прегледи – УНГ, щитовидна жлеза, изследване с бариева каша – няма проблем.Остава проблемът да е неврологичен, но нямам причина за това.Какво бихте ме посъветвали и към кой/като име/ специалист бихте ме насочили, защото състоянието ми е мъчително. Благодаря предварително.


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос