47

††††† Ќамалението на слуха се определ€ от локализаци€та на болестни€ процес. ¬ зависимост от това се различават три вида намален слух:

††††† 1.«вукопроводно намаление на слуха.† “ук има нарушение†в провеждането на слуха до вътрешното ухо, нарушен е звукопроводни€ апарат на същото. «вуковите вълни не могат да достигнат до вътрешното ухо поради различни причини. “ова са:

-вроден дефект на звукопроводни€ апарат

-възпаление или наличие на ушна кал във външни€ слухов проход.

- възпаление на средното ухо.

-наличие на течност в средното ухо, поради чести възпалителни процеси в носа, наличие на уголемена трета сливица, туморни процеси в носа и носоглътката.

-начална форма на отосклероза.

††††† 2. «вукоприемно намаление на слуха.† ѕри този вид намален слух липсва преп€тствие за достигане на звуковите вълни до вътрешното ухо. ”вреден е високодиференцирани€т звукоприемен апарат. —реща се при:

††††††- вродена глухота.

††††† -възрастово намаление на слуха.

††††† -продължителна работа в работна обстановка с наднормен шум.

††††† 3.  омбинирано намаление на слуха. «асегнати са едновременно и зукоприемни€ и звукопроводни€ апарат на ухото. —реща се най-често при напреднала отосклероза.

††††† ƒиагнозата се постав€ с изследване на слуха с аудиометър.


47 comments to “Ќамален слух”

 1. mariq

  Zdraveite, d-r Markova!
  Nujdaq se ot informaciq, kasae6ta se za sluhov aparat- vuprosut mi e – na kolko vreme se polaga nov, imam aparat ot 2007 godina.
  Blagodarq ot surce!

 2. adi

  «аплатен от —оциални грижи, апаратът може да се смени след 6 год.

 3. анастаси€ стаматова

  «ƒ–ј¬≈…“≈ ƒ-– ћј– ќ¬ј
  ћќя“ ѕ–ќЅЋ≈ћ ≈ —Ћ≈ƒЌ»я:
  чувам определени звуци в пространството,особено вечер когато е тихо,дори чувам звуците и като запуша ушите .«вукът е като тракане на много секундарници на малки часовници ,или като ехо на много шурци. аква е причината

 4. adi

  «дравейте. Ќеобходимо е да се направи консултаци€ с лекар уши-нос- гърло, придружен с изследване на слуха и след това преглед при невролог, за да се изключи наличието на остеохондроза на шийни прешлени

 5. ѕет€

  ƒ-р ћаркова здравейте,

  —лучайно попаднах на ¬аши€т сайт,имам проблем с л€вото ухо,намален слух и шум,като под вода.“ова се получи след прекарано от мен вирусно забол€ване,миналата седмица.’одих на консултаци€ със специалист ”Ќ√,т€ ми изписа југментин на 12 часа и капки за уши ќтипакс три пъти на ден по три капки в ушите.ѕритеснението ми идва от там,че вече четвърти ден провеждам назначеното лечение,а все още чувството за заглъхналост и намален слух не отшум€ва.¬ъпросът ми е има ли м€сто за притеснение,и колко време е необходимо за повли€ване от подобно лечение?

  Ѕлагодар€ предварително!

  —ърдечни поздрави,
  ѕет€

 6. adi

  —лед пълното излекуване на възпалението в ухото, оплаквани€та ¬и би тр€бвало да отшум€т напълно.

 7. пепо

  «дравейте д-р ћаркова,
  ќт н€колко години чувствам, че със слуха ми нещо не е на ред. ќпитвах н€колко пъти с восъчни свещички, но ефекта веро€тно бе само психологически. ѕрез последните седмици усещането се задълбочи, което ме накара да посет€ специалист. ѕри направени€ преглед и аудиограма се установи снижение във възприемане на високите честоти в пор€дък 50 и 60 db, за което ми се об€сни, че н€ма оправ€не и ми се изписа „¬≈—“»Ѕќ“ 3 X 16 mg в продължение на 30 дни.Ќа 45години съм и ¬и мол€ за съвет!

 8. adi

  «дравейте. «а да взема отношение по въпроса ми е необходимо да погледна аудиометри€та. јко диагнозата е неврит на слухови€ нерв, наистина медицината не е в състо€ние да помогне. ÷елта е задържане на процеса.

 9. Ћина

  «дравейте, искам да попитам нещо. Ѕременна съм и тъй като имам проблеми се налага да лежа вече втори месец, но получих много силна хрема. ќт хремата ме забол€ ухото. Ѕолката спр€, но сега започна дост силен шум, пон€кога заглъхвне и това което най – много ме притесн€ва е че пон€кога звуците, които чувам ги чувам повторно в ухото като много високочестотно ехо. Ќезнам дали го описвам много точно. «нам че тр€бва да дойда на лекар, но в момента зради проблемите с бременноста ми немога да мърдам от вкъщи и страшно се притесн€вам. Ѕлагодар€ ви! ѕоздрви!

 10. adi

  ∆елателно е да ¬и прегледа лекар уши-нос-гърло. —поред мен решението е домашно посещение.

 11. “еодора –ангелова

  доктор маркова, от известно време имам напрежение в л€вото ухо, лек шум и при направена аудиограма се установи че не чувам на 500 херца. Ѕ€х на лекар, казаха ми че имам запушена евстахиева тръба. ѕих «инат и антисхимини и шума почти изчезна, но имам едно непри€тно ехо чувам гласа си в болното ухо. —поред ¬ас на какво се дължи може ли тръбата да не е отпушена и може ли да има неврит на слухови€ нерв, когато намалението на слуха е в ниските честоти.  ак мога да изследвам дали евстахиевата тръба е запушена.

 12. adi

  прави се тимпанометри€, ко€то измерва нал€гането в ≈встахевата тръба. Ќамаление на слуха само за ниските честоти не е показателно за неврит на слухови€ нерв.

 13. adi

  след прекарана настинка, може да остане за по-дълго време запушване на ≈встахевата тръба, което пък промен€ нал€гането в ушите. –едно би било да се направи аудиграма и евентуално тимпанометри€.

 14. adi

  Ќаправете си изследване на слуха, за да се установи каква е причината и дали може да се лекува.

 15. adi

  зависи на какво ниво е увредата на слуха

 16. Ўенай

  «дравейте, искам да попитам нещо.ќт месец и половина започна доста силен шум в д€сното ми ухо, посто€нно ми е заглъхнало и това което най Ц много ме притесн€ва е че звуците, които чувам ги чувам повторно в ухото като много високочестотно ехо. Ќезнам дали го описвам много точно.’одих но ”Ќ√ специалисти уж се лекувам но досега никакъв ефект.—трашно много се притесн€вам ,че ще остане така за винаги не е възможно така да се живее. Ѕлагодар€ ви! ѕоздрви!

 17. adi

  «дравейте. ѕравена ли ¬и е аудиометри€ и показва ли т€ н€какви отклонени€ в слуха ¬и.
  ѕринципа при такива оплаквани€ е да се потърси веднага лекарска помощ и ако е необходимо да ¬и се назначат за една седмица вливани€ със съдоразшир€ващи средства.

 18. dida

  Zdraveite imam namalen sluh 64-liavo uho,67diasno uho,kato malka sam boleduvala mnogo kazvat 4e vatre uhite mi sa zdravi a sluha go niama tova bilo vsledstvie na golemia priem na lekarstva i injeksi molia vi otgovorete mi ,taka mi kazvat ve4e 20godini ot Yambol sam.

 19. adi

  ако слухът ви е намален, вследствие увреждане на слухови€ нерв, за съжаление нищо не може да се направи към по-добро

 20. Raina Tomova

  Ќа 75години съм.ќт ниаколко години, думи в които има по-вече от 2 и 2 една до друга съгласни не ги разбирам,говорещи€ тр€бва да е много близо до мен.ѕреди 3години паднах лошо,след което силно ми се увреди д€сната тазобедрена става,но лошото чуване,като че ли стана постепенно.ѕри умора и други причини,ушите ми бучат.

 21. adi

  ѕолезно би било да приемате съдоразшир€ващи средства

 22. yuliq

  имам 6ум в ухото от 20 год. ходих тогава на лекар у6и нос гърло ими ми каза 4е това не се лекува на 55год. съм и съм свикнала с то€ 6ум но ми е намален слуха.6ума се състои като 6ум на рапан скоро ходих на профилакти4ни прегледи споделих пак за ухото си и ми изписа ¬естибо 8мл. 3 пъти дневно но ефекта е съ6ти€ по принцип колко време е желателно да се пие ¬естибото след като нема ефект. Ѕлагодар€ ¬и предварително….//

 23. ≈лена

  «дравейте д-р ћаркова! ѕрез 1986 год. ми е направена операци€ от мастоидит на л€вото ухо. ќт тогава н€мам кост. —лухът ми е намален и с времето намал€ва все повече.“ова означава ли , че и децата ми са обременени наследствено от мен? ѕоздрави! Ѕлагодар€ предварително!

 24. adi

  Ќе се притесн€вайте за децата си госпожо

 25. Dimov

  ot izvestno vreme mi e namalql sluha,nz to4no no ponqkoga imam 4uvstvoto 4e kato govorq namalqlo 4uvam svoq glas i ot nqkolko dena mi se poqvi i 6um v u6ite dali tova moje da e ot u6na kal ili ako ne e kakvo e?
  Blagodarq predvaritelno!

 26. Dimov

  i tozi 6um e pove4e v dqsnoto uho i e po skoro kato piskane

 27. adi

  –едно е да се прегледате при лекар ”Ќ√, за да може да се отговори адекватно на въпроса ¬и.

 28. —имеон

  «дравейте! ѕреди месец започна много често да ми заглъхва д€сното ухо. —пецифично заглъхване, ограничаващо чуването ми до средни и високи честоти. Ќиските в д€сното ухо изчезват напълно. ѕредписаха ми ¬естибо за 20-на дни. ѕрез тези 20 дни само един път ми заглъхна и то леко. —ега 2 седмици, след като съм го спр€л, започна пак. Ћекар€т при който б€х, не ми об€сни почти нищо. —амо ми изписа вестибото и каза да отида да си направ€ изследване след като спра да го пи€, но искам да чу€ чуждо мнение. ( Ќ€мам инфекции, доколкото разбрах ) Ћекар€т спомена нещо като Дда се раздвижи нерваФ.
  Ѕлагодар€ предварително!

 29. adi

  «дравейте. –едно би било да се направи изследване на слуха и тогава да се предприемат мерки за лечение.

 30. иван попов

  «ƒ–ј¬≈…“≈ ƒќ “ќ–≈,Ќј 38 √ќƒ. —Џћ » ѕ–≈ƒ» 2 ћ≈—. ”—“јЌќ¬»’ „≈ Ќ≈ „”¬јћ ѕ»ў≈Ќ≈“ќ Ќј ƒ»√»“јЋ≈Ќ “≈–ћќћ≈“Џ–
  ј ∆≈Ќј ћ» » —»ЌЏ“ ћ» √ќ „”¬ј“ ќ“ 4 ћ≈“–ј,ћјЋ »я  ј«¬ј „≈ —Џћ √Ћ”’ј–.
  „”¬јћ ѕ»ў≈Ќ≈“ќ —јћќ ј ќ “≈–ћ. ≈ Ќј 2 —ћ ќ“ ”’ќ“ќ ћ»
  ЅЋј√ќƒј–я

 31. adi

  необходимо е да направите изследване на слуха

 32. vaq

  «дравейте,имам проблем с д€сното ухо заглъхноло не ме боли,но не чувам с него като си натисна л€вото,като дъвча с устата пон€кои път ми пука .всичко е след настинка….и сутринта нещо като течност усетих и пак не ме боли .благодар€

 33. Ani

  «дравейте докторе,аз съм жена на 28 години преди година и половина ме оперираха от отосклероза на едното ухо и ми казаха,че имам и с другото същи€т проблем.Ќо след тази операци€ н€мам никакво подобрение,пък опериращи€т лекар ми беше казал че с времето ще се оправи.ћоже ли операци€та да е била неефективна и ми сложиха импланта. акво може да се направи отново операци€ ли,защото искам да оздраве€.

 34. ƒесислава …орданова

  ƒ-р ћаркова, слухови€ ми нерв е засегнат в следствие на инжекции гентамицин бити още докато съм била дете. —лухът ми беше намален, но в поносими граници.
  —лед като родих първото си дете, намал€. —лед второто – намал€ още.  ато тази година съвсем изчезна. ƒиагнозата е слухов апарат, само това можело да ме спаси и нищо друго не казват докторите. ј как да спра за в бъдеще намалението? »ма ли лекарства които да се пи€т за поддържане на насто€щето ниво, и такива които да го влошават? —ъмн€вам се в противозачатъчните.

 35. adi

  ∆елателно е вс€ка година от три до шест месеца да приемате съдоразшир€ващи медикаменти, за да осигурите добро хранене на вътрешното ухо.

 36. ƒесислава

  «дравейте д-р ћаркова!
  ќт 5 дена имам шум в л€вото ухо и слухът ми е силно намален, н€мам болка, а само чувство на запълненост. ’одих на лекар /уши, нос, гърло/ и той ми каза, че съм направила н€какъв съдов спазъм, като ми изписа Ѕетасерк 16 мг. ѕи€ ги по три пъти на ден, но н€мам никакво подобрение.
  ћол€, за мнението ¬и.
  ѕоздрави!

 37. јва

  «дравейте, скоро установих че дъщер€ ми не чува дигитални€ термометър.Ќаправихме аудиометри€ и лекар€ установи намаление на чуването на високите честоти и диагностира , че проблема е от вътрешното ухо и най веро€тно така сее родила.¬ъпроса ми е дали има опасност от усложнение и загуба на слуха?

 38. adi

  потърсете лекар

 39. adi

  не мога да ¬и отговор€ на този въпрос. “ърсете него

 40. ’ристина

  «др доктор ћарков искам да попитам за съпруга си в момента не чува нищо и с двете уши.ходи на химиотерапи€ но доктора онколог каза че не е от терапи€та.възможно ли е да е от болкоуспоко€ващите медикаменти които приема?

 41. Momiche na 22g.

  «дравейте! јз имам загуба на слух на л€во ухо, следствие на мозъчен тумор /шваном/. Ќе мога да кажа в момента колко е загубата, защото аудиометри€та не е пред мен, но е около 90%, въпросът ми е дали със слухов апарат ще чувам по-добре, понеже докторите казаха, че слухът н€ма как да се възвърне. /само да вметна, че хуморът е премахнат/

 42.  ристина

  «дравейте д-р ћаркова!
  ѕиша ви относно бебе на 1 месец. ѕреди да ни изпишат от болницата направиха на бебето скрининг на слуха и даде, че с едното ухо не чува. ѕосетихме проф. ѕопова в »—”Ћ като същата направи скрининг на слуха, но нищо не ни об€сни и каза след 1 месец да отидем пак. Ќа един талон е написала само- “–- двустранно и високи честоти ? / което може би значи под въпрос/. Ѕихте ли ми разчели какво значат изследвани€та?! “ъй като ние б€хме много притеснени само ни каза- за да ви успоко€ детето ще говори! Ќо какво означава това???—лед това не спр€хме да ходим по доктори ”Ќ√ и доц. ¬асилев от “ранспортна поликлиника само прегледа ушичките и каза,че според него всичко е ќ  и н€ма да има проблем на 90%, тъй като докторите не казвали на 100%. —поред ¬ас от какво може да дава на апарата,че не чува с едното ухо? Ѕлагодар€ ви предварително!

 43. гергана

  «дравейте д-рћаркова
  Ќие живеем в јнгли€ и детенцето ми се разбол€ от менингит следствие загуби слуха си на л€вото си ушита високи тонове. когато дъвче казва че ушите му щракат. много изследвани€ му направиха но аз имам чувството че нещо пропускат и бих желала да доведем на преглед. може ли да ми дадете вашите контакти. благодар€

 44. —то€н »ванов

  «дравейте! ѕоставиха ми диагноза неврит на слухови€ нерв на л€вото ухо. «агубата на слуха е 74db. ѕриемам  авинтон и ћилгама.¬ъпросът ми е, кога се налага постав€не на слухов апарат, защото доктора каза, че за момента н€мало нужда от такъв, след като д€сното ухо било добре. Ќа 35г. съм.

 45. adi

  «ависи от годините ¬и и затрудн€ва ли ¬и в общуването с хоратал

 46. »лиев

  «дравейте, имам проблем с д€сното ухо. ’одих при 2 ”Ќ√ и 2-та ми казаха,че нищо ми н€ма,но наистина не чувам с до 30% в това ухо.”сещам го като запушено. ћисл€, че проблемът ми се крие под ухото в околоушните жлези. »ма ли вариант да се е инфектирала и затова да не чувам,защото когато го масажирам, чувам нещо като пукане(пукане на балончета от п€на на ухото, гъба или незнам как да го об€сн€).  огато н€кой говори тихо, чувам че говори, но изобщо не го разбирам ћоже ли подута жлеза да притиска ушни канали и от там да идва това?

 47. ¬есела

  «дравейте,чувам с д€сното ухо по малко.Ѕ€х на ”Ќ√ и ми правена аудиометри€ и слухът ми е намален ,но като че ли го чуствам като запушено възможно ли е да е ушна тапа ?ѕреписаха ми  аминотон форте и милгама н.


Trackbacks/Pingbacks


–Ч–∞–і–∞–є—В–µ —Б–≤–Њ—П –≤—К–њ—А–Њ—Б