8

      Езикът, благодарение на  грубия си мускулен строеж, здравата епителна покривка и богатството на лимфни елементи, общо взето, трудно се поддава на инфекции.

При някои тежки инфекциозни заболявания , тежък стоматит, при нараняване и др. в езика могат да попаднат микроорганизми, които да предизвикат болестен процес. Езикът се подува, дъвкането е затруднено, гласът се променя.  В зависимост от причинителя  температурата може да се повиши. Болката е умерена до силна. По гърба на езика могат да се появят петна с различна големина.

      Лечението касае стриктна хигиена на устната кухина, гаргара с дезинфектиращи препарати, витамини от групата А и Е. За болката се приемат аналгетици.


8 comments to “Възпалителни заболявания на езика”

 1. adi

  за да Ви помогна би трябвало да Ви прегледам и да поставя диагноза

 2. мария пейкова

  Върхът на езика е силно зачервен,от двете страни също е зачервен.Това състояние е от 2 седмици,а с течение на времето зачервеното на върха се увеличава и пари все едно е изгорено

 3. adi

  Съветвам Ви да се вземе секрет.

 4. Таня Петкова

  От около 3 медеца имам дразнене на езика, зачервяване и бели петна.Лекуваха ме за глосит с Кандизол и Дактрин,основните оплаквания отпаднаха,но все още имам сухота и плътен бял слой по средата на езика от време на време зачервяване на върха и бели петна. Има и периоди на затишие и се чувствам добре, но след време отново се връща дискомфорта.

 5. Христина

  Здравейте искам да попитам дъщеря ми и излезна червено петно на езика което не и създава дискомфорт но и расте езика е чист няма налепи.гърлото е чисто.

 6. Христина

  Мога да ви пратя и снимки ако ми дадете имел

 7. Димитър

  Здравейте,

  От около две години имам обложен език и вкусовите ми рецептори са ми възпалени въпреки добра орална хигиена (стъргало, конец, 2+ минути четкане) – възможна ли е кандидоза или бактериоза, за съжаление не съм попаднал на надеждни лабораторни изследвания, на хартия всичко е наред с мен, но аз знам и виждам, че езикът ми е променен. Благодаря предварително.

 8. Росен Петров

  Здравейте,
  С премахната лява слюнчеста железа съм от 2012г. Година след това започнах да чувствам парене в гърлото.Посещавал съм специалисти УНГ. Провеждал съм лечения. Симптомите отминаваха и са връщаха.Проведох и лечение на зъбите, които бяха в лошо състояние. Това лечение продължава. Почти винаги съм имал синдром на парещата уста. Сега сякаш се усили паренето на езика. Чувствам го все едно е изторен с гореща напитка. По принцип имам и налепи на езика и сухота в устата. Всички лабораторни изследвания са в норма. Правил съм и лабараторни изледвания на слюнката и гърлен секрет-нищо. Правил съм и изследване с веллоскоп – 2пъти.


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос