4

      Езикът, благодарение на  грубия си мускулен строеж, здравата епителна покривка и богатството на лимфни елементи, общо взето, трудно се поддава на инфекции.

При някои тежки инфекциозни заболявания , тежък стоматит, при нараняване и др. в езика могат да попаднат микроорганизми, които да предизвикат болестен процес. Езикът се подува, дъвкането е затруднено, гласът се променя.  В зависимост от причинителя  температурата може да се повиши. Болката е умерена до силна. По гърба на езика могат да се появят петна с различна големина.

      Лечението касае стриктна хигиена на устната кухина, гаргара с дезинфектиращи препарати, витамини от групата А и Е. За болката се приемат аналгетици.


4 comments to “Възпалителни заболявания на езика”

 1. adi

  за да Ви помогна би трябвало да Ви прегледам и да поставя диагноза

 2. мария пейкова

  Върхът на езика е силно зачервен,от двете страни също е зачервен.Това състояние е от 2 седмици,а с течение на времето зачервеното на върха се увеличава и пари все едно е изгорено

 3. adi

  Съветвам Ви да се вземе секрет.

 4. Таня Петкова

  От около 3 медеца имам дразнене на езика, зачервяване и бели петна.Лекуваха ме за глосит с Кандизол и Дактрин,основните оплаквания отпаднаха,но все още имам сухота и плътен бял слой по средата на езика от време на време зачервяване на върха и бели петна. Има и периоди на затишие и се чувствам добре, но след време отново се връща дискомфорта.


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос