1

      Адхезивният отит е следствие на хронични процеси в слуховата тръба, носа, остри и хронични възпаления на тъпанчевата кухина. Резултатът е образуване на сраствания, както в слуховата тръба, така и в тъпанчевата кухина между тъпанчето и слуховите костици, между самите слухови костици, или между външната и вътрешна стена на тъпанчето. Възпалителният процес причинява задебеляване на лигавицата, и стесняване на пространствата в кухината в различна степен. Тъпанчевата мембрана изтънява значително.

     Основните симптоми при това заболяване са шумът в ухото и намаления слух. Шумът е постоянен или епизодичен, може да се усили при преумора или  при лоши климатични условия. Намаленито на слуха понякога е значително.  Тези два основни признака може да се придружават нерядко от виене на свят и губене на равновесие.

Лечението се състои в продухване, въздушни масажи. Често тези процедури може да са безрезултатни. Тогава се предприема оперативно лечение- мирингопластика.


One comment to “Адхезивен отит”

  1. Румен Коцанков

    Събудих се с силно напрежение и значителна липса на слух в л.ухо в дясно е по-добре. Имам здрави и чисти уши.специалист каза да вземам спреи/стероид от два дни за да исуши влага в слуховата тръба. дразни ме повече. Как се прави продухване на тъпанчето? Има ли друг-натурален хачин за лечение.Помощ моля.


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос