87

„есто забол€ване при децата , най-често между 3 и 6† год.

—имптоми: слузно-гноен секрет от носа, който нощем се натрупва и сутрин причин€ва гадене и повръщане; нощна кашлица; често по€в€ващи се болки в ушите; дишане през устата; хъркане; намалена умствена активност.† «абол€ването често води до усложнени€. “акива са:

1.хронични€ синуит- телесната температура е нормална, детето е отпуснато, сънливо, има сини кръгове под очите, намален апетит, носът е посто€нно запушен.†

†2.„есто повтар€щи се остри възпалени€ на средното ухо, обусловени от нарушената аераци€ на ушите и лесното преминаване на инфекци€та от носоглътката в средното ухо.

3. ’роничен серозен отит-поради лошата аераци€ на гъпанчевата кухина, т€ се изпълва с течност, в резултат на което слухът отслабва.

†Ћечението е:† консервативно- антибиотици, отпушващи капки за нос, антихистаминови препарати. јко до 3 седм.-1 мес. не се постигне ефект, обикновено се приб€гва до оперативно лечение- премахване на третата сливица


87 comments to “’ронично възпаление на трета сливица”

 1. —ветла —пасова

  «дравейте!ƒетето ми е на 3год откриха му че има трета сливица назначи се и операци€ за премахването и,от 10 дни вдига температура до 37,5.»скам да попитам това нормално ли е да е от третата сливица и ще забавили операци€та?Ѕлагодар€ за отговора.

 2. adi

  «дравейте, г-жо —пасова. Ќай-веро€тно съм закъсн€ла с отговора си
  / ползвах малко почивни дни/, но все пак ще ¬и отговор€. ѕовишаването
  на температурата най-често е аларма за наличие на възпалителен процес.
  јко се открие такъв от лекуващи€ лекар, е необходимо най-напред да се
  санира възпалителното огнище. ќбикновено това отлага оперативната
  намеса до 3 седм. след лечението. ƒано всичко при вас вече да е наред.
  ѕоздрави.

 3. adi

  «дравейте, г-жо ≈нчева. „есто третата сливица се съчетава с алергична хрема. “огава може да има и алергичен конюнктивит, от който очите да се зачерв€т. “ъй като третата сливица нарушава динамиката на дишането, т€ е причина за чести хреми у децата. » тогава тази хрема може да се придружи от възпаление конюнктивит. Ќад€вам се да съм била полезна.

 4.  амели€ ¬асилева

  ”важаема д-р ћаркова!
  ƒетето ми е на 3г и 4 месеца.ѕон€кога се поти като спи най-често когато е болен.»ма хрема,кашлица ко€то е суха без температура,пром€на в гласа.ѕрез нощта в началото на забол€ванета се буди нощем от запушен нос след това
  започна кашлица.Ћекуваме го със сиропи за кашлица не приема антибиотици.“ези симптоми посто€но се възвръщат от както е на детска градина(1 месец).—поред специалист има трета сливица и захапката му е изместена като показател за трета сливица. азани,че тр€бва веднага да € оперира ако изчакаме ще продължава да боледува.
  ѕосъветвайте ни трабва ли да изчакаме да навърши 4 години или е толкова належащо сега да се оперира или с какво да го лекуваме.

 5. adi

  √оспожо ¬асилева, отговорът ми ще бъде кратък: ако е диагностицирана от колега ”Ќ√ наличие на уголемена трета сливициа, то т€ е причината за честото боледуване на детето ¬и. —ъветвам ¬и да € оперирате. —амата операци€ не е тежка и децата € понас€т добре. ¬ъзстановителни€ период е кратък. ”спех.

 6. snejina

  zdraveite interesuvam se dali e vazmojno da sa poduti limfnite vazli na detence kogato boleduva ot otit i vazpalena treta slivica

 7. adi

  «дравейте госпожо, да възможно е лимфните възли да реагират при възпалителен процес.

 8. мари€ каменова

  ”важаема ƒ-р ћаркова,
  синът ми е на 1 г и 4 мес и вече има диагноза „трета сливица“ поставена от нашата педиатърка.ќт 2 месеца хърка нощем,има посто€нен зеленикав секрет в носа ,кашл€ и последните 2 седмици вдига температура.¬ разсто€ние на последни€ месец му предписаха 3 антибиотици- ѕанцеф,÷едакс и от днес -јзатрил.“ова ме притесн€ва много!ƒавам му и хомеопатични капки-Ћимфомиозот и ƒулкамара-’омакорд.«нам,че е малък за операци€,но щом спрем антибиотика веднага вдига температура и започва да кашл€.ј и в момента върлува н€какъв адски вирус при нас..ƒнес му правихме кръвна картина-всичко е в норма.ќбъркана съм.ћол€ посъветвайте ме! Ѕлагодар€ ¬и!

 9. adi

  ”важаема г-жо  аменова. ∆елателно е детето ¬и да бъде прегледано от лекар уши-нос-гърло. “ой е този, който може да постави, или отхвърли тази диагноза. —амо по анамнеза и преглед на гърлото диагнозата е несигурна.

 10. √еновева √еоргиева

  ”важаема д-р ћаркова,
  ƒъщер€ ми е на 4 год. с доказана таласеми€ минор. »зкючително здраво дете за 1 година се е разбол€вала 3 пъти. ≈дин единствен път в живота си е имала гнойна ангина и вирусен отит. ѕроблемът е че когато й се възпали третата сливица винаги се отраз€ва на слуха. ѕреди н€колко дни б€хме на ”Ќ√ при тимпанометри€та на ушите беше почти права лини€ докторът каза че е за операци€. ¬ъпросът ми към ¬ас е как таласеми€та може да се отрази на самата операци€? ѕредварително ви благодар€!

 11. adi

  ќтносно основното забол€ване, без притеснени€. ”спех!

 12. Rosica Blagyova

  sinyt mi e na 4 godini i periodi4no se obrazuva sekret, kojto se zadyrja i ako ne priema antibiotici zapo4va da vdiga temperatura, ima bolki v u6ite, ka6lica i vyob6te se vlo6ava. ne e vyzmojno postoqnno da sme na antibiotik.Posyvetvajte me kakvo da predpriemem Predvaritelno blagodarq

 13. adi

  ƒетето ¬и може да има уголемена трета сливица, ко€то да му създава тези проблеми. ∆елателно е да се прегледа от лекар ”Ќ√, за да се постави точна диагноза.

 14. Silvia Stoianova

  Sinat mi e na 3g.ot 3meseca piem siropi za kashlica i slagame kapki za nos,no bez rezultat.Imame jalti sekreti ot nosleto,i vednaj ni bolia ushenceto.Kazaha ni ot UNG,che triabva da mahnem tretata slivica,kakvo shte ni posavetvate?

 15. adi

  јко детето е с уголемена трета сливица, то премахването й е решение на проблема

 16. парванова

  ƒъщер€ ми е на 18 месеца.ќт три месеца насам има непрекъсната хрема.Ќе точно хрема,но запушен нос от който много р€дко излиза секрет,ако това стане е със зеленикав цв€т.ѕо€ви се и хъркане нощем.Ќа н€колко пъти й тече кръв и от двете ноздри.»зписваха ни јЅ 3-4 пъти и веднага имаше подобремие.—лед най-много седмица обаче всичко се повтар€.“а въпроса ми е -ƒали е възможно да има възпалена трета сливица или проблема се дължи на н€каква алерги€?
  Ѕлагодар€ ви предварително…

 17. vania neikova

  «дравейте!»мам дете на 3 год.и 3.мес. огато се роди н€маше и 20 дни и ни взеха в болницата с диагноза бронхиолит.ќт малък си има проблем с нослето,посто€нно си хърка дори и да н€ма хрема,а когато има е просто страшно:не може да диша,много трудно минава и лошото е че,не изтичат секретите на вън,а още по страшното е че,н€маме добър специалист тук(ние сме от ямбол)който да ни даде консултаци€ и да ни предпише лечение което да ни помогне.„увала съм за такива случаи и повечето са се оказвали в крайна сметка с алергии.¬ие какво бихте ме посъветвали?»скренно ¬и благодар€

 18. тат€на

  ”важема др.ћаркова,д€сната ми сливица е увеличена и от време на време ми се образуват налепи,но не повишавам температура нито имам болки.—ъщо така и ухото ми от тази страна „пука“все едно „пърхат пеперуди“.Ћ€тото ходих на микробиологични иследвани€ и ми казаха ча имам стафилококова бактери€.Ѕеше ми назначено личение с Ѕактробан и Ѕиопарокс.—лед това пих и антибиотик ÷ифзил ,но сливицата си остана така гол€ма и ухото пак си пука..¬ие какво бихте ме посъветвали?ѕредврително ¬и благодар€!!!

 19. adi

  «а да се разбере какво е състо€нието на слуха е необходимо да се направи аудиограма. “€ обикновено постав€ диагнозата. ћоже да боледувате от така наречени€ серозен отит, при който се назначават противоалергични препарати локално и през устата.

 20. Ћюбомира

  «дравейте др.ћаркова. ƒъщер€ ми е на 2г. и 8месеца и през последните 8-9 месеца боледува доста често. «апочва с кашлица само сутрин и за н€колко дена започва да кашл€ често и през ден€. нослето й хърка но секрет не изтича.ѕие сиропи и антибиотици по 3-4 седмици докато се оправи но след десеттина дена всичко се повтар€.¬ъзможно ли е да е трета сливица

 21. adi

  «а да взема становище е желателно да прегледам детето ви. «апов€дайте в кабинета ми.

 22. adi

  ¬ъзможно е детето ¬и да има уголемена сливица, ко€то да е причина за тези оплаквани€.

 23. √ергана

  «дравейте д-р ћаркова, дъщер€ ми е на 3 г. и 6м. ќт два-три месеца хърка рез нощта, а от скоро и рез ден€ докато например си рисува. ƒнес € заведох на лекар и костатираха много налеи в носа. ¬еднага ни редписаха да се премахнат оперативно.  акъв е ваши€т съвет? какво да прав€? Ќ€ма ли лечение чрез хомеопати€ или… и аз не знам какво? Ѕлагодар€ ви предварително

 24. √еновева

  «дравейте д-р ћаркова детето ми е на 3г и 7м преди месец б€хме на лекар за посто€нно запушен нос,пратиха ни на гърлен секрет и се оказа стафилококи минахме лечение пуснахме отново изследване и се оказа че е излекуван,но нослето му продължава да е запушено,хърка когато спи и незнам къде е причината,на моменти има малко секрет в нослето но не може да го издуха.¬ъзможно ли е да е трета сливица

 25. adi

  «дравейте. Ќ€мам представа за какви налепи става въпрос и затова не мога да взема отношение.

 26. djemile

  zdraveite.sinat mi e na 13g.predi nqkolko godini mu mahnaha treta slivica.v momenta govori nosovo i trudno di6a prez nosa,zatova pak go vodih na specialist ung.vmesto vustanovena treta slivica,kakto o4akvah,lekarqt mi kaza,4e nosat na sina mi nqkoga e bi l 4upen.napravihme rentgen za po-sigurno i se okaza,4e naistina nosa mu e“mazalo“,kakto se izrazi lekarqt, ednata strana nqmalo pregrada i t.n.vun6no po ni6to ne li4i da e imalo s4upvane.kazaha ni, 4e sled 1-2 godini s6te trqbva da se operira.kakvi sa riskovete ot podobna operacia i ako 4akame 2g.da ne se okaje,4e ve4e e kasno

 27. ANI

  ZDRAVEITE sinat mi e na 5 godinki dnes hotihme na YNG i ni kazaha,4e ima yveli4ena treta slivica .MOJELI s edno poglejdane da e kategori4en s diagnozata.Molia za barz otgovor.izpisa ni niakakvi kapki i solen raztvor,mehlem za mazane s antibiotik.MOLIA ZA OTGOVOR.BLAGODARIA PREDVARITELNO.

 28. adi

  ћного често при преглед с огледалце третата сливица се вижда добре и може да се прецени големината й. јко е трайно уголемена, изходът е оперативно лечение.

 29. √еоргиева

  «дравейте, д-р ћаркова!
  ќт около година имам проблем със сливиците – по€в€ват се гнойни единични налепи, които се оказаха, че са от бактери€. »зпих н€колко антибиотика и налепите изчезнаха – започнаха с изкашл€не да се отлеп€т. Ќа последното изследване се оказа, че бактери€та € н€ма. Ќо от десетина дни съм с лека хрема, но секретите са гъсти и се стичат към гърлото, тежест в главата, заглъхнали уши и лека температура – 37.4. “ова, което ме обезпокои е, че снощи при стичане на този секрет се закашл€х и в устата си усетих отново гнойно парче – точно както налепите от сливиците, но усетих, че се придвижи откъм задната страна на носа – където е небцето. ќх, над€вам се, че ме разбрахте. ќт какво може да имам налепи чак там?
  Ѕлагодар€!

 30. adi

  јко третата сливица е уголемена, то редно е т€ да се отстрани оперативно.

 31. adi

  —лучва се пон€кога да остане малко парченце от третата сливица. ѕри повторно боледуване това парченце може отново да се разрастне и да причини същите оплаквани€, както преди операци€та. ѕрепоръчвам ¬и отново консултаци€ с ”Ќ√ специалист

 32. adi

  «дравейте. Ѕез да съм ¬и прегледала трудно бих могла да ¬и дам съвет. ƒиагнозата ¬и може с еднаква сила да бъде синуит, фарингит, хроничен тонзилит…. ѕросто е необходим преглед, за да постави диагноза и да се предприеме съответно лечение.

 33. nadecda

  zdraveyte dr. markova momicentseto mi e na 1godina i 7mesetsa i ot 6 mesetsa e zatrudneno disane i ot tri mesetsa nosa e napilno zapusen nikakvi kapki ne pomognaha izpi dva ab.agumentin i pantsef po 10 dena muskulno amikatsin 4 dena ot koito nyamase nikakvo podobrenie ot pregled ung kazaha ugolemena treta slivitsano kazaha cee mnogo malka za operatsia kogato spi ostava bez vizduh napravo se zadavya prez denya disa mnogo tecko i sumno molyavi pomognete mi daytemi nyakakiv sivet kakvo da napravya blagodarya vi predvaritelno

 34. adi

  “р€бва по н€колко пъти дневно стриктно да промивате носа с физ. разтвор., би могло да се опита с приемане на антихистаминов препарат поне 1 мес.

 35. nadecda

  blagodarya vi ot sirtse za birziya otgovor ste va pomolya samo da mi kacete tocno koy antihistaminov preparat nie vece cetvirtiya mesets me na singular it edna sedmitsa pocnahme fliksodit ihaler s maska no za sega ne vicdam nikakva promyana i iskam da bitam dali tolkova dilgo vreme zapusen nos i mnogo zatrudneno disane da si sizdavame nyakakvi sirdecni ili drugi seryozni problemi

 36.  алина

  «дравейте,дъщер€ ми е на 2 години и три месеца.ѕосто€нно и е запушен носа,хърка нощем но не боледува често. ’одихме на лекар и той каза че има трета сливица.ћоже ли да се извади като е на тази възраст?

 37. adi

  опитайте консервативно лечение до три годишна възраст

 38. –усева

  «дравейте д-р ћаркова. —инът ми е на 5 години и 8 месеца.ќт два месеца е със задна хрема. Ќосъ
  т е чист, но секретите се стичат в гърлото. ¬ечер хърка, през ден€ също диша тежко. ¬ момента пие сироп „≈риус“, но н€ма подобрение. ƒнес го водих на специалист ”Ќ√. “ой каза, че са увеличени и трите сливици и тр€бва да оперираме поне третата. Ќо ние не сме склонни на операци€, защото детето е с ƒ÷ѕ и е имал гърчове през първите три дни след раждането. ѕритесн€ва ни упойката да не отключи пак гърчовата симптоматика. »скам да попитам дали н€ма н€какво алтернативно лечение. » какво ¬и е мнението за манипулаци€та с лазер? ѕредварително благодар€.

 39. Ќатали€ —то€нова

  «дравейте д-р ћаркова,дъщер€ ми е на 4г и 3м.през €нуари тази година 2012 и правиха операци€ за отстран€ване на трета сливица,но направи инцидент след операци€та -ларингоспазъм така ни об€сниха ,спр€ла е да диша беше в реанимаци€.ќт тогава е направила 2 гнойни ангини а преди това още 2 ,сливиците и са посто€нно в налепи,казаха ни че тр€бва да се махнат и тези.¬ъпросът ми е колко време тр€бва да мине след такъв инцидент за следваща операци€.Ѕлагодар€ ¬и предварително.

 40. adi

  —ъветът ми е да не бързате с операци€та.

 41. DIDI

  «дравейте д-р ћаркова.—инът ми е на 11год. ќт около месец време пие ксизал,защото имаше пресипнал глас и съмнени€ за алерги€. ќт н€колко дни отдел€ слюнки с кръв.ѕретисних се и посетихме личната лекарка,ко€то ни изпрати на ”Ќ√. —пециалистът каза,че има увеличена трета сливица и предложи отстран€ване.ћол€ да ми отговорите възможно ли е да има такъв кървав секрет в следствие на уголемената трета сливица и възможно ли е да се лекува вместо да се отстран€ва.

 42. adi

  ѕри уголемена трета сливица, ако т€ не е възпалена не би тр€бвало да има кръв в слюнката. Ќеобходимо е да се открие източника на кървене.

 43. мариъа

  здр. др маркова детето мие на 2 години тоцно от една година ми страда от за пусен нос и затруднено сумно дисане от 10месетса сме на сигулар от 6 месетса фликсодит и ериус от 5 месетса казаха це тожа жсицко се дилжи на алерги€ и уголемена трета сливитса нее тестувана за алерги€ сте ви помол€ за сьвет дали да махаме третата сливитса или да цакаме да го израстне от само себеси

 44. kateto

  zdr dr Markova duchterq mi e na dva meseca i ot kakto se e rodila e s zapucheno nosle i zadna hrema napravihme izsledvaniq i se ostanovi 4e ima stafilokoki.Iskam da popitam le4ima li e tazi bakteriq i dali tova hurkane ot nosleto e ot neq .Sled kato minahme edno le4enie ot 10 dni s baktroban i efekta e suchtiq .blagodarq vi predvaritelno

 45. Anna Kovacheva

  «дравейте др. ћј– ќ¬ј,
  предварително ,ви благодар€ за отделеното време.
  ƒъщер€ ми е на 5 г.мога да за€в€ ,че е едно здраво дете ,до момента не сме боледували сериозно,като изключим обичайните леки хреми. тази година април месец имахме малък проблем с л€вото ушенце ,беше събрало ушна кал,след промивката се оправихме,тогава докторката каза че имаме и уголемена трета сливица,но е малко,като ни каза хубаво е да € заведа на есен да € погледне. » така до 12.11 сутринта детенце кихна и каза че € забол€ ухото,записах веднага час за ”Ќ√ ,и на 14.11 б€хме на преглед ,като отворихме устата т€ ахна трета сливица трета фаза гол€ма,да се премахне имаме пак кал в л€вото ухо,и д€сното лека пулсаци€ вече не помн€ аз се стъписах от уплахата ,ко€то ми каза за операци€та.от 12.11 детето има запушен нос ,сега сме с капки с гентамицин и хомеопатичен препарат за да € намали и да направим втори преглед и да пристъпим към оперативно премахване.
  мо€та молба е да ми дадете съвет и отговор. да премахнем ли третата сливица, т€ не спира ли да расте до 7 г.?премахването ще ми гарантира ли краи на проблема?колко често има рецидив? кой е наи -ѕќƒ’ќƒяў»я сезон за премахването? много благодар€. Ћ≈  » —ѕќ–≈Ќ ƒ≈Ќ

 46. adi

  ѕри наличие на уголемена трета сливица се наблюдават чести, трудно отминаващи хреми, затруднено носово дишане, особено нощем, намаление на слуха, поради притискането на ≈встахиевите тръби и нарушени€ дренаж на ушите. јко всички тези симптоми са налице при детето ви, то е наложителна оперативната интервенци€.ƒетето ¬и е пет годишно, така че рецидивът е малко веро€тен.

 47. »велина —лавова

  «дравейте д-р ћаркова,
  имам син на 3г. и 4 месеца от минлата година по това време имаме посто€нен зеленикав секрет от носа. Ќаправихме назален секрет н€колко пъти от тогава и винаги се изолират ѕневмококи или ћораксела. ћинава антибиотично лечение и след най-много една седмица отново зелени сополи. ’одихме на н€колко консултации при специалисти ”Ќ√, казват че е възпалена третата сливицан Ќќ Ќ≈ ≈ ”√ќЋ≈ћ≈Ќј. Ќезависимо, че не уголемена , но посто€нно възпалена ни препоръчаха операци€. ћоите съмнени€ са дали това в наши€т случай ще реши проблем. ћол€ ¬и за съвет, тъй като вие винаги казвате ако е уголемена сливицата е за операци€.

 48. adi

  «давейте. ƒа, когато третата сливица е с увеличени размери и създава чести проблеми на детето, то е препоръчително т€ да бъде отстранена.

 49. —тела ћирева

  «дравейте д-р ћаркова,
  мо€т син е на 3г и 4 месеца.ќт м.—ептември та€ година ходи на детска градина и за по-малко от два месеца направи две ушни инфекции.≈стествено и двата пъти пихме антибиотик. «аведох на ”Ќ√ и докторката каза,че има възпалена трета сливица и заради не€ се възпал€ва ушенцето му. ѕрепоръча ни операци€,но аз малко се притесн€вам,мисл€,че той е още малък и каква е гаранци€та,че третата сливица н€ма да се възобнови отново.Ћичната ни лекарка ни изписа Lymphomyosot -2 или 3 пъти на ден по 8 капки.¬ момента той е на градина и аз съм все под напрежение да не го заболи ушенцето.ј до преди да тръгни на градина той е болидувал много р€дко.ћоже ли да ми препоръчате нещо друго,освен операци€. Ѕлагодар€ ¬и предварително!

 50. adi

  «дравейте, —тела. ѕовечето деца след тръгване на градина зачест€ват с настинките. » така е докато се адаптират към новата обстановка. јко детето ¬и има уголемена трета сливица, ко€то му създава проблеми- чести, трудно отминаващи хреми, затруднено носово дишане, ако спи посто€нно с отворена уста и хърка нощем, то тогава наистина се предприема оперативно лечение. Ќикой не може да даде сто процентова гаранци€, че т€ н€ма да прорастне отново. “ова обаче не значи, че тр€бва да се чака. Ќаправете още една консултаци€ с втори ”Ќ√ специалист и тогава решете.

 51. —ветла

  «дравейте,детето ми е на 6г.и често боледува.ѕърви€ признак като се разболее започва да сумти с носа,леко потичат сополи и после веднага спират,а в същото време има гноен секрет,който се стича по задната стена на носната лигавица.ќт там след н€колко дена почва кашлица,ко€то изведнъж се засилва и нощем като заспи почва да повръща от не€.ћного често без горе споменатите симптоми напълно здрав започва да вдига температура до 38гр.,след 1-2 дена се уголем€ват много сливиците пак започва да сумти с носа без да му е запушен и кашлицата почва изведнъж.»скам да знам възможно ли е всичко това да е от носната сливица-честата температура без причина,кашлицата с повръщане нощем,честото уголем€ване на другите сливици,честите болки в гърлото,който са на моменти и продължават около 2 седмици.Ѕлагодар€ ви предварително!

 52. adi

  «дравейте. Ѕи тр€бвало детето да се прегледа от специалист ”Ќ√, за да се прецени дали третата сливица е уголемена. јко е така, то тр€бва да отстрани оперативно

 53. √осподинов

  ƒетето ми е на 6 г. ѕреди 2 г. премахнахме и 3 те сливици- освен разбол€вани€та не можеше да диша през носа, а вечер и през устата. —лед операци€та имаше добро дишане, но след 2-3 месеца престана да диша през носа. ќт тогава много р€дко за много кратки периоди може да вдишва и издишва през носа/обикновено при лека хрема като изтече гной от носа/. —лед много консултации – резултата – лошо почистване м€стото на 3-тата сливица, операци€та в началото на зимата и т.н. —нимките показват посто€нно възпаление, което пречи на дишането. ѕроверихме и за алергии – н€ма.
  ѕоследни€ лекар каза, че излекуване н€ма, но може да се търси облекчаване. «нам, че без преглед е почти невъзможно, но все пак н€какви съвети?
  Ѕлагодар€ предварително!

 54. adi

  јко има остатък от третата сливица, то оплаквани€та може да се възобнов€т наново

 55. beti

  zdraveite deteto mi e na 3godini i 2 meseca do sega ne e boleduvala osven obiknovennite nastinki i leka hrema dori ne e imala zacherveno garlo ot esenta e na gradina pochna da i se poiaviava hrema prez 2 sedmici no nishto seriozno no sega ot 1 mesec nosa i harka niama sekret i noshtno vreme spi s otvorena usta i harka predi 1 sedmica ia otvedoh pri pediatara i se okaza che sa i ogolemeni slivicite sega piem AERIUS i slagame praveni kapki ot apteka v nosa.vie kakvo mislite na kakvo se dalji

 56. adi

  ∆елателно е да прегледам детето преди да дам н€какво мнение. ако желаете, посетете кабинета ми.

 57. ћихаела √еоргиева

  «дравеите,ƒ-– ћаркова.ћоето дете е на 5 години и 6 месеца и посто€но боледува ,най-често има хрема и червено гърло и кашлица .√ърлото бързо прераства с ангина и от там слиза в белите дробове и се образува Ѕронхит. ƒве седмици се лекува ме и три е здрав. миналата година ни откриха трета сливица но ни казаха ,че може да не се оперира но от тогава насам той не е спр€л да боледува.—егашните му симптоми са хъркане,кашлица,н€ма много гол€м апетит , расе€ност, дишане през устата когато спи и е много неспокоен.¬ие как мислите тр€бва ли да се направи операци€ или има и друга алтернатива ? Ѕлагодар€ предварително.

 58. adi

  ѕри наличие на уголемена трета сливица, детето наистина може често да боледува, да има неспкоен сън, да хърка и диша през устата, да н€ма апетит. —ъветвам ¬и да направите още една консултаци€ и ако ви потвърд€т диагнозата, то редно е т€ да се премахне оперативно

 59. maq

  zdr doktor Markova iskam da popitam imam bebence na 3 meseca mislq che ot kakto se rodi si harkashe dokato disha no ot nachalo ne sma chistila nosleto s fiziologichen raztvor ot skoro zapochnah pediatarkata i kazah za harkaneto kaza che e normalno pri povecheto deca e taka i mi izpisa homeopatichni kapki LIMFOMIZOT 3×3 kapki za 20 dena i GENTAZON kapki 3×1 kapka za 7 dni.samoche v listovkata prochetoh za genazona che ima kortizon i az sam dosta protiv tova che e vredno popitah q dali moje da ne kapvam tezi kapki i da pie samo homeopatiqta kaza che sled kato ne iskam da ne gi davam no se pritesnqvam hem da ne bi kato ne gi davam da ne se opravi bebcho az pochnah da davam homeopatiqta oshte ne sam kapvala tezi gentazon a i te sa za ushi i ochi a az v nosa trqbva da gi kapvam za kakvo slujat tezi kapki kakvo tochno lekuvat ne moje li da si promivam s fizologichen raztvor vmesto tqh blagodarq predvaritelno

 60. maq

  harkaneto ne e postoqnno no si go ima kogato se nahrani ili e v polulegnalo polojenie

 61. maq

  shte mu pomogne li samo LIMFOMIZOT KAPKITE da gi pie ili e zadaljitelno i gentazona da kapvam v nusa

 62. adi

  промивайте нослето, въздържайте се от капки в носа. „есто децата излизат от родилни€ дом със стафилококова инфекци€ в носа. “ова обаче тр€бва да се докаже с носен секрет и тогава лечението е насочено към тази инфекци€, не е необходимо да му слагате кортизонови капки

 63. petio

  imama stranen vapros li4niqt mi lekar za hremata mi e izpisal kapki gentazon na koito pi6e 4e se prilagat samo za o4ni ili u6ni infekcii. pitam normalno li e da mi izpi6e takiva kapki i moje li da stane nakakvo obarkvane ako ve4e sam gi polzval za hremata

 64. adi

  ползвайте спокойно капките

 65. ¬ан€ ƒенева

  «дравейте д-р ћаркова!ƒъщер€ ми след 3 месеца навършва 12 години.Ѕеше на 7 г.,когато по много болезнен начин специалист ”Ќ√ откри „трета сливица“. „есто боледуваше, но не се решихме на операци€. «а живота си до тук е направила около 3-4 гнойни ангини. Ћични€т лекар пожела сега отново да направим консулт с ”Ќ√-специалист. ѕосетихме двама лекари. ƒиагнозата на първи€ бе кръвно изследване за да се вид€т показателите на сливиците и че тази „трета“ вече се свива и не е проблем, додето диагнозата на втори€ „известни€ специалист“: операци€ на „третата“ сливица и подобр€ване състо€нието след това на детето. јбсолютно различни мнени€ на двама лекари. –ешихме да посетим и трети специалист.  акво бихте ме посъветвали? Ќе е ли настъпил периода, в който тази трета сливица атрофира и само ще травмираме детето? Ѕлагодар€ ¬и предварително.

 66. ≈мине

  «дравейте д-р ћаркова
  ƒъщер€ ми е на 5,4 години.»маме трета сливица.ќт около месец когато нощем спи, дишането и е следното: кратко вдишване и кратко издишване, като издишването е шумно, но честотата е 20 вдишвани€ в минута. Ќо през ц€лата нощ т€ не се отпуска да диша бавно и продължително. ¬ъзможно ли е причината да е третата сливица ? Ѕлагодар€ ¬и предварително !

 67. boqnka nedel4eva

  zdrsvete,deteto mi e na 4g i 5 meseca,prez sedmica ima sapoli i ka6lica-razbrahme ve4e 4e imame treta slivica,vaprosat mi e mojeli prez dekemvri mesec da i se mahne tretata slivici za6toto vseki pat neminava bez antibiotik,kapki na antibioti4na osnova i imunostimulanti.

 68. Liubka

  —иньт ми е на 3,5 г. ќт 2 седмици си говори на носа, диша през устата и като спи хьрка. Ќ€ма сополи и кашлица.  онсултирах се с ”Ќ√ специалист и казаха, че най-веро€тно е уголемена трета сливица. ƒетето не боледува често, здраво е, много жизнено. 108 см е 19 кг. ћол€ препорьчайте ми н€какво лечение. Ѕлагодар€ предварително!

 69. adi

  «дравейте. «а съжаление, не мога да ¬и препоръчам лечение, без да съм вид€ла детето

 70. –. олева

  «др.д-р ћаркова имам близнаци който често страдат от ангини педиатапката ни взе гърлен секрет но н€ма проблем един€ близнак е посто€нно с уголемени сливици спи с отворена уста хърка често се напишка (4год.са)има кръгове сини под очите поти се по главата и врата храни се но е доста слаб и имам през ноща мн.често забав€ дишането сеедно се дави и остана без въздух мол€ дайте ни съвет водили сме ги при ”Ќ√ док.който са ни казвали че сливиците са им здрави да не ги надим и тъй като са светли със сини очи ако извадим сливиците те могат да получат асма

 71. —.ѕетрова

  «дравейте, детето ми е на 5г с премахната носна сливица преди 1г и 10мес. —ега пак се по€ви нощното хъркане и нови€ говор,посто€нно е болна и нищо не помага,има и хранителна алерги€.¬ъпроса ми е дали е възможно носната сливица да е израстнал отново и ако да нормално ли е пак да се премахне.Ѕлагодар€ предварително!

 72. Atanaska Dimitrova

  ƒобър ден детето ми е на 3г и посто€нно е болен и на антибиотици запо4на да хърка преди н€колко месеца и го водихме на преглед на унг и ни казаха 4е има 3-та сливица и е за вадене сега запо4на да полу4ава болки в ушите и ми каза втори лекар 4е е за вадене тази сливица.¬ъзможно ли е това 4есто боледуване да е от сливицата и ако € махнем ще се подобри ли състо€нието му защото сме посто€нно болни 2 дни на градина и после 2 седмици на антибиотик

 73. adi

  ƒа, при наличие на уголемена трета сливица всички тези оплаквани€ са налица. ако и двамата колеги са ¬и казали, че е за операци€, то решете се и € отстранете

 74. adi

  ƒа, възможно е сливицата да е израстнала отново.  онсултирайте се с ”Ќ√ специалист

 75. adi

  ѕроверете състо€нието на третата сливица

 76. ¬алентина ’ристова

  «дравейте, ƒ-р ћаркова!!
  »мам бебе на 1м. и 15 дни, но още от родилното имаше едно странно хриптене, което и до днес не се премахна, дори на моменти става по-тежко. онсултирах се с педиатъра на детето ми, но т€ ми каза да прочиства нослето с физиологичен разтвор и да издърпвам сополките. “ака и направих, но не се промен€т нещата изообщо. Ќощно време спи спокойно, но рано сутрин след първото хранене започва едно тейко хриптене, което не спира пон€кога с часове, с€каш се дави и плаче. ћол€ ви посъветвайте ме към кого да се обърна и какво да прав€??»мате ли иде€ какво може да му е?? Ѕлагодар€ ви предварително!я!!

 77. “ан€ ћечева

  «дравейте ƒ-р ћаркова ,имам един кратък въпрос.  акви са причините поради които се по€в€ва и увеличава третата сливица?Ѕлагодар€ ¬и предварително.

 78. “оно

  «дравейте, на дъщер€ ми й махнах преди половин година третата сливица, защото имаше течност в ушите и сливицата беше много гол€ма. ќттогава отключи лари ги ти и посто€нни бронхити. ƒори когато е здрава гласа й пада посто€нно. Ќа какво може да се дължи? ќпераци€та ли не е направена както тр€бва или има друга причина? ѕреди операци€та никога не беше правила ларингит и никога не й беше падал гласа?

 79. ћиглена

  «дравейте, искам да попитам, детето ми е на 5 год почти и започна да вдига температура с кашлица, като температурата беше 38.00,38.3,38.8,заведох го на лекар направиха му снимка и изследване на кръвта, като на снимката не се вид€ нищо сериозно, а на изследването само црп завишени и wbc съвсем малко, изписана му антибиотик, започнах го, минаха 3 дена, но той от време на време пак вдига 37.5 и € спада сам, сега вече е 5-ти ден с антибиотик и вдига веднъж на ден€ 37.5, като пак го води на лекар и му правих изследвани€ отново, разликата беше единствено в црп, беше се завишило още, но всичко останало н€маше кой знае каква разлика, изписаха ми инхалаци€ с вентолин да помогнем на кашлицата, но иде€та ми е нормално ли е вече 7-ми ден да не е уравновесил температурата и да вдига такива леки стойности…. Ѕлагодар€!

 80. ћиглена

  «абравих да кажа че и сопола е посто€нен

 81. –енета

  «дравейте!
  ƒетето ми е на 3г.,за първи път е с възпалена трета сливица (поставена диагноза от ”Ќ√ специалист ) и назначена терапи€ от капки за нос и противоалергичен сироп (за 1 месец прием).ќт 1 седмица приема лекарствата и диша нормално.¬ъпросът ми е може ли и препоръчително ли е да започне да посещава детска градина?

 82. ћари€

  «дравейте!
  ћоето дете е на 3 год. с уголемена 3-та сливица.
  ћного ми е любопитно как всеки д-р ”Ќ√ назначава операци€ при уголемена/възпалена 3-та сливица?
  ј какво ¬и е мнението за усложнени€та, които тази операци€ би довела и растежа на 3-ата сливица отново в по-гол€ма възраст?
  »ли факта, че специалисти ”Ќ√ р€дко оперират собствените си деца за уголемена 3-та сливица..
  Ѕлагодар€ за вниманието!

 83. ћери

  «дравейте!—инът ми е на 13г.с премахната трета сливица,когато беше на 7г.ќт тогава е с посто€нен жълт секрет,правили сме многократно изследвани€,пос€вки и снимки. ато винаги ни казват,че всичко е наред,но секретите не спират.ћоже ли съвет,какво друго да предприемем.Ѕлагодар€!

 84. √ери

  «дравейте , преди 5 дни премахнахме третата сливица на сина ми,който е на 3 години,понеже беше уголемена и доста често ни създаваше проблеми . »скам да ви попитам дали е нормално дори и след операци€та да продължава да хърка ?

 85.  амели€

  «дравейте д-р ћаркова пише ви майка на детенце на 4 г и 5м. “€ е с генетично забол€ване вродена еритропоетична профери€ (болест на √юнтер). ѕреди около 2 месеца се беше разбол€ла доста тежко със налепи по гърлото и задна хрема пие редовно »мунотрофина ,но от тогава ’ъркането през ноща е много силно посетихме педиатър а след това и ”Ќ√ имаме и снимка двете и сливици са са уголемени а третата е точно на нивото на носа и има едно малко пръстче за дишане. ѕръскаме в момента са ни изписали Ќазонекс продължаваме с »мунотрофина и Ћичфомиазот и ѕротивоалергичен сироп.
   акво бихте препоръчали вие.

 86. јни ƒинчева

  «дравейте! ƒетето ми е на 3 г и 10 месеца .. ѕосто€нно е с запушен нос, през ноща диша много трудно, секрети има от носа безцветни и воднисти. ¬од€ го при ”Ќ√, изписват ни  сизал, »мунотрофина,вс€какъв вид капки за нос ,  алциев глюконат,кашл€ много през ноща изписаха ни ‘лудитек.. ѕовече от 2 месеца се мъчим. Ќищо не ни помага , вече се хващам в чудо.. не знам вече къде да го вод€ и какво да го прав€.. ”Ќ√ то каза, че тр€бва да се махне и до там.  аза, че чака удобен момент.  акво бихте препоръчали вие . ўе съм много благодарна ако отговорите на въпроса ми !

 87. »бова

  «дравейте, др ћаркова. ћо€та дъщер€ е на почти 4 години, от 7 месеца е нон стоп болна. »ма увеличена трета сливица. ¬ този период е правила 5 пъти отит, 6 пъти конюнктивит и от 2 месеца хърка много вечер и на моменти спира да поема въздух. —мених мнението на лекарката е да изчакаме още малко, преди да се вземе решение за отстран€ване. ѕриема имунотрофина и лемфжмиозот по схема. ѕравен е тест за хранителни и инхалаторни алергии ?gE- отрицателен. “€ е с диагноза целиаки€ и непоносимост към казеин, но в момента успешно е захранена с крави продукти.  акво е мнението ¬и по въпроса с третата сливица? —поред мен и лекарите боледува прекалено много. Ѕлагодар€! :)


Trackbacks/Pingbacks


–Ч–∞–і–∞–є—В–µ —Б–≤–Њ—П –≤—К–њ—А–Њ—Б