88

Често заболяване при децата , най-често между 3 и 6  год.

Симптоми: слузно-гноен секрет от носа, който нощем се натрупва и сутрин причинява гадене и повръщане; нощна кашлица; често появяващи се болки в ушите; дишане през устата; хъркане; намалена умствена активност.  Заболяването често води до усложнения. Такива са:

1.хроничния синуит- телесната температура е нормална, детето е отпуснато, сънливо, има сини кръгове под очите, намален апетит, носът е постоянно запушен. 

 2.Често повтарящи се остри възпаления на средното ухо, обусловени от нарушената аерация на ушите и лесното преминаване на инфекцията от носоглътката в средното ухо.

3. Хроничен серозен отит-поради лошата аерация на гъпанчевата кухина, тя се изпълва с течност, в резултат на което слухът отслабва.

 Лечението е:  консервативно- антибиотици, отпушващи капки за нос, антихистаминови препарати. Ако до 3 седм.-1 мес. не се постигне ефект, обикновено се прибягва до оперативно лечение- премахване на третата сливица


88 comments to “Хронично възпаление на трета сливица”

 1. Светла Спасова

  Здравейте!Детето ми е на 3год откриха му че има трета сливица назначи се и операция за премахването и,от 10 дни вдига температура до 37,5.Искам да попитам това нормално ли е да е от третата сливица и ще забавили операцията?Благодаря за отговора.

 2. adi

  Здравейте, г-жо Спасова. Най-вероятно съм закъсняла с отговора си
  / ползвах малко почивни дни/, но все пак ще Ви отговоря. Повишаването
  на температурата най-често е аларма за наличие на възпалителен процес.
  Ако се открие такъв от лекуващия лекар, е необходимо най-напред да се
  санира възпалителното огнище. Обикновено това отлага оперативната
  намеса до 3 седм. след лечението. Дано всичко при вас вече да е наред.
  Поздрави.

 3. adi

  Здравейте, г-жо Енчева. Често третата сливица се съчетава с алергична хрема. Тогава може да има и алергичен конюнктивит, от който очите да се зачервят. Тъй като третата сливица нарушава динамиката на дишането, тя е причина за чести хреми у децата. И тогава тази хрема може да се придружи от възпаление конюнктивит. Надявам се да съм била полезна.

 4. Камелия Василева

  Уважаема д-р Маркова!
  Детето ми е на 3г и 4 месеца.Понякога се поти като спи най-често когато е болен.Има хрема,кашлица която е суха без температура,промяна в гласа.През нощта в началото на заболяванета се буди нощем от запушен нос след това
  започна кашлица.Лекуваме го със сиропи за кашлица не приема антибиотици.Тези симптоми постояно се възвръщат от както е на детска градина(1 месец).Според специалист има трета сливица и захапката му е изместена като показател за трета сливица.Казани,че трябва веднага да я оперира ако изчакаме ще продължава да боледува.
  Посъветвайте ни трабва ли да изчакаме да навърши 4 години или е толкова належащо сега да се оперира или с какво да го лекуваме.

 5. adi

  Госпожо Василева, отговорът ми ще бъде кратък: ако е диагностицирана от колега УНГ наличие на уголемена трета сливициа, то тя е причината за честото боледуване на детето Ви. Съветвам Ви да я оперирате. Самата операция не е тежка и децата я понасят добре. Възстановителния период е кратък. Успех.

 6. snejina

  zdraveite interesuvam se dali e vazmojno da sa poduti limfnite vazli na detence kogato boleduva ot otit i vazpalena treta slivica

 7. adi

  Здравейте госпожо, да възможно е лимфните възли да реагират при възпалителен процес.

 8. мария каменова

  Уважаема Д-р Маркова,
  синът ми е на 1 г и 4 мес и вече има диагноза „трета сливица“ поставена от нашата педиатърка.От 2 месеца хърка нощем,има постоянен зеленикав секрет в носа ,кашля и последните 2 седмици вдига температура.В разстояние на последния месец му предписаха 3 антибиотици- Панцеф,Цедакс и от днес -Азатрил.Това ме притеснява много!Давам му и хомеопатични капки-Лимфомиозот и Дулкамара-Хомакорд.Знам,че е малък за операция,но щом спрем антибиотика веднага вдига температура и започва да кашля.А и в момента върлува някакъв адски вирус при нас..Днес му правихме кръвна картина-всичко е в норма.Объркана съм.Моля посъветвайте ме! Благодаря Ви!

 9. adi

  Уважаема г-жо Каменова. Желателно е детето Ви да бъде прегледано от лекар уши-нос-гърло. Той е този, който може да постави, или отхвърли тази диагноза. Само по анамнеза и преглед на гърлото диагнозата е несигурна.

 10. Геновева Георгиева

  Уважаема д-р Маркова,
  Дъщеря ми е на 4 год. с доказана таласемия минор. Изкючително здраво дете за 1 година се е разболявала 3 пъти. Един единствен път в живота си е имала гнойна ангина и вирусен отит. Проблемът е че когато й се възпали третата сливица винаги се отразява на слуха. Преди няколко дни бяхме на УНГ при тимпанометрията на ушите беше почти права линия докторът каза че е за операция. Въпросът ми към Вас е как таласемията може да се отрази на самата операция? Предварително ви благодаря!

 11. adi

  Относно основното заболяване, без притеснения. Успех!

 12. Rosica Blagyova

  sinyt mi e na 4 godini i periodi4no se obrazuva sekret, kojto se zadyrja i ako ne priema antibiotici zapo4va da vdiga temperatura, ima bolki v u6ite, ka6lica i vyob6te se vlo6ava. ne e vyzmojno postoqnno da sme na antibiotik.Posyvetvajte me kakvo da predpriemem Predvaritelno blagodarq

 13. adi

  Детето Ви може да има уголемена трета сливица, която да му създава тези проблеми. Желателно е да се прегледа от лекар УНГ, за да се постави точна диагноза.

 14. Silvia Stoianova

  Sinat mi e na 3g.ot 3meseca piem siropi za kashlica i slagame kapki za nos,no bez rezultat.Imame jalti sekreti ot nosleto,i vednaj ni bolia ushenceto.Kazaha ni ot UNG,che triabva da mahnem tretata slivica,kakvo shte ni posavetvate?

 15. adi

  Ако детето е с уголемена трета сливица, то премахването й е решение на проблема

 16. парванова

  Дъщеря ми е на 18 месеца.От три месеца насам има непрекъсната хрема.Не точно хрема,но запушен нос от който много рядко излиза секрет,ако това стане е със зеленикав цвят.Появи се и хъркане нощем.На няколко пъти й тече кръв и от двете ноздри.Изписваха ни АБ 3-4 пъти и веднага имаше подобремие.След най-много седмица обаче всичко се повтаря.Та въпроса ми е -Дали е възможно да има възпалена трета сливица или проблема се дължи на някаква алергия?
  Благодаря ви предварително…

 17. vania neikova

  Здравейте!Имам дете на 3 год.и 3.мес.Когато се роди нямаше и 20 дни и ни взеха в болницата с диагноза бронхиолит.От малък си има проблем с нослето,постоянно си хърка дори и да няма хрема,а когато има е просто страшно:не може да диша,много трудно минава и лошото е че,не изтичат секретите на вън,а още по страшното е че,нямаме добър специалист тук(ние сме от Ямбол)който да ни даде консултация и да ни предпише лечение което да ни помогне.Чувала съм за такива случаи и повечето са се оказвали в крайна сметка с алергии.Вие какво бихте ме посъветвали?Искренно Ви благодаря

 18. татяна

  Уважема др.Маркова,дясната ми сливица е увеличена и от време на време ми се образуват налепи,но не повишавам температура нито имам болки.Също така и ухото ми от тази страна „пука“все едно „пърхат пеперуди“.Лятото ходих на микробиологични иследвания и ми казаха ча имам стафилококова бактерия.Беше ми назначено личение с Бактробан и Биопарокс.След това пих и антибиотик Цифзил ,но сливицата си остана така голяма и ухото пак си пука..Вие какво бихте ме посъветвали?Предврително Ви благодаря!!!

 19. adi

  За да се разбере какво е състоянието на слуха е необходимо да се направи аудиограма. Тя обикновено поставя диагнозата. Може да боледувате от така наречения серозен отит, при който се назначават противоалергични препарати локално и през устата.

 20. Любомира

  Здравейте др.Маркова. Дъщеря ми е на 2г. и 8месеца и през последните 8-9 месеца боледува доста често. Започва с кашлица само сутрин и за няколко дена започва да кашля често и през деня. нослето й хърка но секрет не изтича.Пие сиропи и антибиотици по 3-4 седмици докато се оправи но след десеттина дена всичко се повтаря.Възможно ли е да е трета сливица

 21. adi

  За да взема становище е желателно да прегледам детето ви. Заповядайте в кабинета ми.

 22. adi

  Възможно е детето Ви да има уголемена сливица, която да е причина за тези оплаквания.

 23. Гергана

  Здравейте д-р Маркова, дъщеря ми е на 3 г. и 6м. От два-три месеца хърка рез нощта, а от скоро и рез деня докато например си рисува. Днес я заведох на лекар и костатираха много налеи в носа. Веднага ни редписаха да се премахнат оперативно. Какъв е вашият съвет? какво да правя? Няма ли лечение чрез хомеопатия или… и аз не знам какво? Благодаря ви предварително

 24. Геновева

  Здравейте д-р Маркова детето ми е на 3г и 7м преди месец бяхме на лекар за постоянно запушен нос,пратиха ни на гърлен секрет и се оказа стафилококи минахме лечение пуснахме отново изследване и се оказа че е излекуван,но нослето му продължава да е запушено,хърка когато спи и незнам къде е причината,на моменти има малко секрет в нослето но не може да го издуха.Възможно ли е да е трета сливица

 25. adi

  Здравейте. Нямам представа за какви налепи става въпрос и затова не мога да взема отношение.

 26. djemile

  zdraveite.sinat mi e na 13g.predi nqkolko godini mu mahnaha treta slivica.v momenta govori nosovo i trudno di6a prez nosa,zatova pak go vodih na specialist ung.vmesto vustanovena treta slivica,kakto o4akvah,lekarqt mi kaza,4e nosat na sina mi nqkoga e bi l 4upen.napravihme rentgen za po-sigurno i se okaza,4e naistina nosa mu e“mazalo“,kakto se izrazi lekarqt, ednata strana nqmalo pregrada i t.n.vun6no po ni6to ne li4i da e imalo s4upvane.kazaha ni, 4e sled 1-2 godini s6te trqbva da se operira.kakvi sa riskovete ot podobna operacia i ako 4akame 2g.da ne se okaje,4e ve4e e kasno

 27. ANI

  ZDRAVEITE sinat mi e na 5 godinki dnes hotihme na YNG i ni kazaha,4e ima yveli4ena treta slivica .MOJELI s edno poglejdane da e kategori4en s diagnozata.Molia za barz otgovor.izpisa ni niakakvi kapki i solen raztvor,mehlem za mazane s antibiotik.MOLIA ZA OTGOVOR.BLAGODARIA PREDVARITELNO.

 28. adi

  Много често при преглед с огледалце третата сливица се вижда добре и може да се прецени големината й. Ако е трайно уголемена, изходът е оперативно лечение.

 29. Георгиева

  Здравейте, д-р Маркова!
  От около година имам проблем със сливиците – появяват се гнойни единични налепи, които се оказаха, че са от бактерия. Изпих няколко антибиотика и налепите изчезнаха – започнаха с изкашляне да се отлепят. На последното изследване се оказа, че бактерията я няма. Но от десетина дни съм с лека хрема, но секретите са гъсти и се стичат към гърлото, тежест в главата, заглъхнали уши и лека температура – 37.4. Това, което ме обезпокои е, че снощи при стичане на този секрет се закашлях и в устата си усетих отново гнойно парче – точно както налепите от сливиците, но усетих, че се придвижи откъм задната страна на носа – където е небцето. Ох, надявам се, че ме разбрахте. От какво може да имам налепи чак там?
  Благодаря!

 30. adi

  Ако третата сливица е уголемена, то редно е тя да се отстрани оперативно.

 31. adi

  Случва се понякога да остане малко парченце от третата сливица. При повторно боледуване това парченце може отново да се разрастне и да причини същите оплаквания, както преди операцията. Препоръчвам Ви отново консултация с УНГ специалист

 32. adi

  Здравейте. Без да съм Ви прегледала трудно бих могла да Ви дам съвет. Диагнозата Ви може с еднаква сила да бъде синуит, фарингит, хроничен тонзилит…. Просто е необходим преглед, за да постави диагноза и да се предприеме съответно лечение.

 33. nadecda

  zdraveyte dr. markova momicentseto mi e na 1godina i 7mesetsa i ot 6 mesetsa e zatrudneno disane i ot tri mesetsa nosa e napilno zapusen nikakvi kapki ne pomognaha izpi dva ab.agumentin i pantsef po 10 dena muskulno amikatsin 4 dena ot koito nyamase nikakvo podobrenie ot pregled ung kazaha ugolemena treta slivitsano kazaha cee mnogo malka za operatsia kogato spi ostava bez vizduh napravo se zadavya prez denya disa mnogo tecko i sumno molyavi pomognete mi daytemi nyakakiv sivet kakvo da napravya blagodarya vi predvaritelno

 34. adi

  Трябва по няколко пъти дневно стриктно да промивате носа с физ. разтвор., би могло да се опита с приемане на антихистаминов препарат поне 1 мес.

 35. nadecda

  blagodarya vi ot sirtse za birziya otgovor ste va pomolya samo da mi kacete tocno koy antihistaminov preparat nie vece cetvirtiya mesets me na singular it edna sedmitsa pocnahme fliksodit ihaler s maska no za sega ne vicdam nikakva promyana i iskam da bitam dali tolkova dilgo vreme zapusen nos i mnogo zatrudneno disane da si sizdavame nyakakvi sirdecni ili drugi seryozni problemi

 36. Калина

  Здравейте,дъщеря ми е на 2 години и три месеца.Постоянно и е запушен носа,хърка нощем но не боледува често. Ходихме на лекар и той каза че има трета сливица.Може ли да се извади като е на тази възраст?

 37. adi

  опитайте консервативно лечение до три годишна възраст

 38. Русева

  Здравейте д-р Маркова. Синът ми е на 5 години и 8 месеца.От два месеца е със задна хрема. Носъ
  т е чист, но секретите се стичат в гърлото. Вечер хърка, през деня също диша тежко. В момента пие сироп „Ериус“, но няма подобрение. Днес го водих на специалист УНГ. Той каза, че са увеличени и трите сливици и трябва да оперираме поне третата. Но ние не сме склонни на операция, защото детето е с ДЦП и е имал гърчове през първите три дни след раждането. Притеснява ни упойката да не отключи пак гърчовата симптоматика. Искам да попитам дали няма някакво алтернативно лечение. И какво Ви е мнението за манипулацията с лазер? Предварително благодаря.

 39. Наталия Стоянова

  Здравейте д-р Маркова,дъщеря ми е на 4г и 3м.през януари тази година 2012 и правиха операция за отстраняване на трета сливица,но направи инцидент след операцията -ларингоспазъм така ни обясниха ,спряла е да диша беше в реанимация.От тогава е направила 2 гнойни ангини а преди това още 2 ,сливиците и са постоянно в налепи,казаха ни че трябва да се махнат и тези.Въпросът ми е колко време трябва да мине след такъв инцидент за следваща операция.Благодаря Ви предварително.

 40. adi

  Съветът ми е да не бързате с операцията.

 41. DIDI

  Здравейте д-р Маркова.Синът ми е на 11год. От около месец време пие ксизал,защото имаше пресипнал глас и съмнения за алергия. От няколко дни отделя слюнки с кръв.Претисних се и посетихме личната лекарка,която ни изпрати на УНГ. Специалистът каза,че има увеличена трета сливица и предложи отстраняване.Моля да ми отговорите възможно ли е да има такъв кървав секрет в следствие на уголемената трета сливица и възможно ли е да се лекува вместо да се отстранява.

 42. adi

  При уголемена трета сливица, ако тя не е възпалена не би трябвало да има кръв в слюнката. Необходимо е да се открие източника на кървене.

 43. мариъа

  здр. др маркова детето мие на 2 години тоцно от една година ми страда от за пусен нос и затруднено сумно дисане от 10месетса сме на сигулар от 6 месетса фликсодит и ериус от 5 месетса казаха це тожа жсицко се дилжи на алергия и уголемена трета сливитса нее тестувана за алергия сте ви помоля за сьвет дали да махаме третата сливитса или да цакаме да го израстне от само себеси

 44. kateto

  zdr dr Markova duchterq mi e na dva meseca i ot kakto se e rodila e s zapucheno nosle i zadna hrema napravihme izsledvaniq i se ostanovi 4e ima stafilokoki.Iskam da popitam le4ima li e tazi bakteriq i dali tova hurkane ot nosleto e ot neq .Sled kato minahme edno le4enie ot 10 dni s baktroban i efekta e suchtiq .blagodarq vi predvaritelno

 45. Anna Kovacheva

  Здравейте др. МАРКОВА,
  предварително ,ви благодаря за отделеното време.
  Дъщеря ми е на 5 г.мога да заявя ,че е едно здраво дете ,до момента не сме боледували сериозно,като изключим обичайните леки хреми. тази година април месец имахме малък проблем с лявото ушенце ,беше събрало ушна кал,след промивката се оправихме,тогава докторката каза че имаме и уголемена трета сливица,но е малко,като ни каза хубаво е да я заведа на есен да я погледне. И така до 12.11 сутринта детенце кихна и каза че я заболя ухото,записах веднага час за УНГ ,и на 14.11 бяхме на преглед ,като отворихме устата тя ахна трета сливица трета фаза голяма,да се премахне имаме пак кал в лявото ухо,и дясното лека пулсация вече не помня аз се стъписах от уплахата ,която ми каза за операцията.от 12.11 детето има запушен нос ,сега сме с капки с гентамицин и хомеопатичен препарат за да я намали и да направим втори преглед и да пристъпим към оперативно премахване.
  моята молба е да ми дадете съвет и отговор. да премахнем ли третата сливица, тя не спира ли да расте до 7 г.?премахването ще ми гарантира ли краи на проблема?колко често има рецидив? кой е наи -ПОДХОДЯЩИЯ сезон за премахването? много благодаря. ЛЕК И СПОРЕН ДЕН

 46. adi

  При наличие на уголемена трета сливица се наблюдават чести, трудно отминаващи хреми, затруднено носово дишане, особено нощем, намаление на слуха, поради притискането на Евстахиевите тръби и нарушения дренаж на ушите. Ако всички тези симптоми са налице при детето ви, то е наложителна оперативната интервенция.Детето Ви е пет годишно, така че рецидивът е малко вероятен.

 47. Ивелина Славова

  Здравейте д-р Маркова,
  имам син на 3г. и 4 месеца от минлата година по това време имаме постоянен зеленикав секрет от носа. Направихме назален секрет няколко пъти от тогава и винаги се изолират Пневмококи или Мораксела. Минава антибиотично лечение и след най-много една седмица отново зелени сополи. Ходихме на няколко консултации при специалисти УНГ, казват че е възпалена третата сливицан НО НЕ Е УГОЛЕМЕНА. Независимо, че не уголемена , но постоянно възпалена ни препоръчаха операция. Моите съмнения са дали това в нашият случай ще реши проблем. Моля Ви за съвет, тъй като вие винаги казвате ако е уголемена сливицата е за операция.

 48. adi

  Здавейте. Да, когато третата сливица е с увеличени размери и създава чести проблеми на детето, то е препоръчително тя да бъде отстранена.

 49. Стела Мирева

  Здравейте д-р Маркова,
  моят син е на 3г и 4 месеца.От м.Септември тая година ходи на детска градина и за по-малко от два месеца направи две ушни инфекции.Естествено и двата пъти пихме антибиотик. Заведох на УНГ и докторката каза,че има възпалена трета сливица и заради нея се възпалява ушенцето му. Препоръча ни операция,но аз малко се притеснявам,мисля,че той е още малък и каква е гаранцията,че третата сливица няма да се възобнови отново.Личната ни лекарка ни изписа Lymphomyosot -2 или 3 пъти на ден по 8 капки.В момента той е на градина и аз съм все под напрежение да не го заболи ушенцето.А до преди да тръгни на градина той е болидувал много рядко.Може ли да ми препоръчате нещо друго,освен операция. Благодаря Ви предварително!

 50. adi

  Здравейте, Стела. Повечето деца след тръгване на градина зачестяват с настинките. И така е докато се адаптират към новата обстановка. Ако детето Ви има уголемена трета сливица, която му създава проблеми- чести, трудно отминаващи хреми, затруднено носово дишане, ако спи постоянно с отворена уста и хърка нощем, то тогава наистина се предприема оперативно лечение. Никой не може да даде сто процентова гаранция, че тя няма да прорастне отново. Това обаче не значи, че трябва да се чака. Направете още една консултация с втори УНГ специалист и тогава решете.

 51. Светла

  Здравейте,детето ми е на 6г.и често боледува.Първия признак като се разболее започва да сумти с носа,леко потичат сополи и после веднага спират,а в същото време има гноен секрет,който се стича по задната стена на носната лигавица.От там след няколко дена почва кашлица,която изведнъж се засилва и нощем като заспи почва да повръща от нея.Много често без горе споменатите симптоми напълно здрав започва да вдига температура до 38гр.,след 1-2 дена се уголемяват много сливиците пак започва да сумти с носа без да му е запушен и кашлицата почва изведнъж.Искам да знам възможно ли е всичко това да е от носната сливица-честата температура без причина,кашлицата с повръщане нощем,честото уголемяване на другите сливици,честите болки в гърлото,който са на моменти и продължават около 2 седмици.Благодаря ви предварително!

 52. adi

  Здравейте. Би трябвало детето да се прегледа от специалист УНГ, за да се прецени дали третата сливица е уголемена. Ако е така, то трябва да отстрани оперативно

 53. Господинов

  Детето ми е на 6 г. Преди 2 г. премахнахме и 3 те сливици- освен разболяванията не можеше да диша през носа, а вечер и през устата. След операцията имаше добро дишане, но след 2-3 месеца престана да диша през носа. От тогава много рядко за много кратки периоди може да вдишва и издишва през носа/обикновено при лека хрема като изтече гной от носа/. След много консултации – резултата – лошо почистване мястото на 3-тата сливица, операцията в началото на зимата и т.н. Снимките показват постоянно възпаление, което пречи на дишането. Проверихме и за алергии – няма.
  Последния лекар каза, че излекуване няма, но може да се търси облекчаване. Знам, че без преглед е почти невъзможно, но все пак някакви съвети?
  Благодаря предварително!

 54. adi

  Ако има остатък от третата сливица, то оплакванията може да се възобновят наново

 55. beti

  zdraveite deteto mi e na 3godini i 2 meseca do sega ne e boleduvala osven obiknovennite nastinki i leka hrema dori ne e imala zacherveno garlo ot esenta e na gradina pochna da i se poiaviava hrema prez 2 sedmici no nishto seriozno no sega ot 1 mesec nosa i harka niama sekret i noshtno vreme spi s otvorena usta i harka predi 1 sedmica ia otvedoh pri pediatara i se okaza che sa i ogolemeni slivicite sega piem AERIUS i slagame praveni kapki ot apteka v nosa.vie kakvo mislite na kakvo se dalji

 56. adi

  Желателно е да прегледам детето преди да дам някакво мнение. ако желаете, посетете кабинета ми.

 57. Михаела Георгиева

  Здравеите,Д-Р Маркова.Моето дете е на 5 години и 6 месеца и постояно боледува ,най-често има хрема и червено гърло и кашлица .Гърлото бързо прераства с ангина и от там слиза в белите дробове и се образува Бронхит. Две седмици се лекува ме и три е здрав. миналата година ни откриха трета сливица но ни казаха ,че може да не се оперира но от тогава насам той не е спрял да боледува.Сегашните му симптоми са хъркане,кашлица,няма много голям апетит , расеяност, дишане през устата когато спи и е много неспокоен.Вие как мислите трябва ли да се направи операция или има и друга алтернатива ? Благодаря предварително.

 58. adi

  При наличие на уголемена трета сливица, детето наистина може често да боледува, да има неспкоен сън, да хърка и диша през устата, да няма апетит. Съветвам Ви да направите още една консултация и ако ви потвърдят диагнозата, то редно е тя да се премахне оперативно

 59. maq

  zdr doktor Markova iskam da popitam imam bebence na 3 meseca mislq che ot kakto se rodi si harkashe dokato disha no ot nachalo ne sma chistila nosleto s fiziologichen raztvor ot skoro zapochnah pediatarkata i kazah za harkaneto kaza che e normalno pri povecheto deca e taka i mi izpisa homeopatichni kapki LIMFOMIZOT 3×3 kapki za 20 dena i GENTAZON kapki 3×1 kapka za 7 dni.samoche v listovkata prochetoh za genazona che ima kortizon i az sam dosta protiv tova che e vredno popitah q dali moje da ne kapvam tezi kapki i da pie samo homeopatiqta kaza che sled kato ne iskam da ne gi davam no se pritesnqvam hem da ne bi kato ne gi davam da ne se opravi bebcho az pochnah da davam homeopatiqta oshte ne sam kapvala tezi gentazon a i te sa za ushi i ochi a az v nosa trqbva da gi kapvam za kakvo slujat tezi kapki kakvo tochno lekuvat ne moje li da si promivam s fizologichen raztvor vmesto tqh blagodarq predvaritelno

 60. maq

  harkaneto ne e postoqnno no si go ima kogato se nahrani ili e v polulegnalo polojenie

 61. maq

  shte mu pomogne li samo LIMFOMIZOT KAPKITE da gi pie ili e zadaljitelno i gentazona da kapvam v nusa

 62. adi

  промивайте нослето, въздържайте се от капки в носа. Често децата излизат от родилния дом със стафилококова инфекция в носа. Това обаче трябва да се докаже с носен секрет и тогава лечението е насочено към тази инфекция, не е необходимо да му слагате кортизонови капки

 63. petio

  imama stranen vapros li4niqt mi lekar za hremata mi e izpisal kapki gentazon na koito pi6e 4e se prilagat samo za o4ni ili u6ni infekcii. pitam normalno li e da mi izpi6e takiva kapki i moje li da stane nakakvo obarkvane ako ve4e sam gi polzval za hremata

 64. adi

  ползвайте спокойно капките

 65. Ваня Денева

  Здравейте д-р Маркова!Дъщеря ми след 3 месеца навършва 12 години.Беше на 7 г.,когато по много болезнен начин специалист УНГ откри „трета сливица“. Често боледуваше, но не се решихме на операция. За живота си до тук е направила около 3-4 гнойни ангини. Личният лекар пожела сега отново да направим консулт с УНГ-специалист. Посетихме двама лекари. Диагнозата на първия бе кръвно изследване за да се видят показателите на сливиците и че тази „трета“ вече се свива и не е проблем, додето диагнозата на втория „известния специалист“: операция на „третата“ сливица и подобряване състоянието след това на детето. Абсолютно различни мнения на двама лекари. Решихме да посетим и трети специалист. Какво бихте ме посъветвали? Не е ли настъпил периода, в който тази трета сливица атрофира и само ще травмираме детето? Благодаря Ви предварително.

 66. Емине

  Здравейте д-р Маркова
  Дъщеря ми е на 5,4 години.Имаме трета сливица.От около месец когато нощем спи, дишането и е следното: кратко вдишване и кратко издишване, като издишването е шумно, но честотата е 20 вдишвания в минута. Но през цялата нощ тя не се отпуска да диша бавно и продължително. Възможно ли е причината да е третата сливица ? Благодаря Ви предварително !

 67. boqnka nedel4eva

  zdrsvete,deteto mi e na 4g i 5 meseca,prez sedmica ima sapoli i ka6lica-razbrahme ve4e 4e imame treta slivica,vaprosat mi e mojeli prez dekemvri mesec da i se mahne tretata slivici za6toto vseki pat neminava bez antibiotik,kapki na antibioti4na osnova i imunostimulanti.

 68. Liubka

  Синьт ми е на 3,5 г. От 2 седмици си говори на носа, диша през устата и като спи хьрка. Няма сополи и кашлица. Консултирах се с УНГ специалист и казаха, че най-вероятно е уголемена трета сливица. Детето не боледува често, здраво е, много жизнено. 108 см е 19 кг. Моля препорьчайте ми някакво лечение. Благодаря предварително!

 69. adi

  Здравейте. За съжаление, не мога да Ви препоръчам лечение, без да съм видяла детето

 70. Р.Колева

  Здр.д-р Маркова имам близнаци който често страдат от ангини педиатапката ни взе гърлен секрет но няма проблем единя близнак е постоянно с уголемени сливици спи с отворена уста хърка често се напишка (4год.са)има кръгове сини под очите поти се по главата и врата храни се но е доста слаб и имам през ноща мн.често забавя дишането сеедно се дави и остана без въздух моля дайте ни съвет водили сме ги при УНГ док.който са ни казвали че сливиците са им здрави да не ги надим и тъй като са светли със сини очи ако извадим сливиците те могат да получат асма

 71. С.Петрова

  Здравейте, детето ми е на 5г с премахната носна сливица преди 1г и 10мес. Сега пак се появи нощното хъркане и новия говор,постоянно е болна и нищо не помага,има и хранителна алергия.Въпроса ми е дали е възможно носната сливица да е израстнал отново и ако да нормално ли е пак да се премахне.Благодаря предварително!

 72. Atanaska Dimitrova

  Добър ден детето ми е на 3г и постоянно е болен и на антибиотици запо4на да хърка преди няколко месеца и го водихме на преглед на унг и ни казаха 4е има 3-та сливица и е за вадене сега запо4на да полу4ава болки в ушите и ми каза втори лекар 4е е за вадене тази сливица.Възможно ли е това 4есто боледуване да е от сливицата и ако я махнем ще се подобри ли състоянието му защото сме постоянно болни 2 дни на градина и после 2 седмици на антибиотик

 73. adi

  Да, при наличие на уголемена трета сливица всички тези оплаквания са налица. ако и двамата колеги са Ви казали, че е за операция, то решете се и я отстранете

 74. adi

  Да, възможно е сливицата да е израстнала отново. Консултирайте се с УНГ специалист

 75. adi

  Проверете състоянието на третата сливица

 76. Валентина Христова

  Здравейте, Д-р Маркова!!
  Имам бебе на 1м. и 15 дни, но още от родилното имаше едно странно хриптене, което и до днес не се премахна, дори на моменти става по-тежко.Консултирах се с педиатъра на детето ми, но тя ми каза да прочиства нослето с физиологичен разтвор и да издърпвам сополките. Така и направих, но не се променят нещата изообщо. Нощно време спи спокойно, но рано сутрин след първото хранене започва едно тейко хриптене, което не спира понякога с часове, сякаш се дави и плаче. Моля ви посъветвайте ме към кого да се обърна и какво да правя??Имате ли идея какво може да му е?? Благодаря ви предварително!Я!!

 77. Таня Мечева

  Здравейте Д-р Маркова ,имам един кратък въпрос. Какви са причините поради които се появява и увеличава третата сливица?Благодаря Ви предварително.

 78. Тоно

  Здравейте, на дъщеря ми й махнах преди половин година третата сливица, защото имаше течност в ушите и сливицата беше много голяма. Оттогава отключи лари ги ти и постоянни бронхити. Дори когато е здрава гласа й пада постоянно. На какво може да се дължи? Операцията ли не е направена както трябва или има друга причина? Преди операцията никога не беше правила ларингит и никога не й беше падал гласа?

 79. Миглена

  Здравейте, искам да попитам, детето ми е на 5 год почти и започна да вдига температура с кашлица, като температурата беше 38.00,38.3,38.8,заведох го на лекар направиха му снимка и изследване на кръвта, като на снимката не се видя нищо сериозно, а на изследването само црп завишени и wbc съвсем малко, изписана му антибиотик, започнах го, минаха 3 дена, но той от време на време пак вдига 37.5 и я спада сам, сега вече е 5-ти ден с антибиотик и вдига веднъж на деня 37.5, като пак го води на лекар и му правих изследвания отново, разликата беше единствено в црп, беше се завишило още, но всичко останало нямаше кой знае каква разлика, изписаха ми инхалация с вентолин да помогнем на кашлицата, но идеята ми е нормално ли е вече 7-ми ден да не е уравновесил температурата и да вдига такива леки стойности…. Благодаря!

 80. Миглена

  Забравих да кажа че и сопола е постоянен

 81. Ренета

  Здравейте!
  Детето ми е на 3г.,за първи път е с възпалена трета сливица (поставена диагноза от УНГ специалист ) и назначена терапия от капки за нос и противоалергичен сироп (за 1 месец прием).От 1 седмица приема лекарствата и диша нормално.Въпросът ми е може ли и препоръчително ли е да започне да посещава детска градина?

 82. Мария

  Здравейте!
  Моето дете е на 3 год. с уголемена 3-та сливица.
  Много ми е любопитно как всеки д-р УНГ назначава операция при уголемена/възпалена 3-та сливица?
  А какво Ви е мнението за усложненията, които тази операция би довела и растежа на 3-ата сливица отново в по-голяма възраст?
  Или факта, че специалисти УНГ рядко оперират собствените си деца за уголемена 3-та сливица..
  Благодаря за вниманието!

 83. Мери

  Здравейте!Синът ми е на 13г.с премахната трета сливица,когато беше на 7г.От тогава е с постоянен жълт секрет,правили сме многократно изследвания,посявки и снимки.Като винаги ни казват,че всичко е наред,но секретите не спират.Може ли съвет,какво друго да предприемем.Благодаря!

 84. Гери

  Здравейте , преди 5 дни премахнахме третата сливица на сина ми,който е на 3 години,понеже беше уголемена и доста често ни създаваше проблеми . Искам да ви попитам дали е нормално дори и след операцията да продължава да хърка ?

 85. Камелия

  Здравейте д-р Маркова пише ви майка на детенце на 4 г и 5м. Тя е с генетично заболяване вродена еритропоетична проферия (болест на Гюнтер). Преди около 2 месеца се беше разболяла доста тежко със налепи по гърлото и задна хрема пие редовно Имунотрофина ,но от тогава Хъркането през ноща е много силно посетихме педиатър а след това и УНГ имаме и снимка двете и сливици са са уголемени а третата е точно на нивото на носа и има едно малко пръстче за дишане. Пръскаме в момента са ни изписали Назонекс продължаваме с Имунотрофина и Личфомиазот и Противоалергичен сироп.
  Какво бихте препоръчали вие.

 86. Ани Динчева

  Здравейте! Детето ми е на 3 г и 10 месеца .. Постоянно е с запушен нос, през ноща диша много трудно, секрети има от носа безцветни и воднисти. Водя го при УНГ, изписват ни Ксизал, Имунотрофина,всякакъв вид капки за нос , Калциев глюконат,кашля много през ноща изписаха ни Флудитек.. Повече от 2 месеца се мъчим. Нищо не ни помага , вече се хващам в чудо.. не знам вече къде да го водя и какво да го правя.. УНГ то каза, че трябва да се махне и до там. Каза, че чака удобен момент. Какво бихте препоръчали вие . Ще съм много благодарна ако отговорите на въпроса ми !

 87. Ибова

  Здравейте, др Маркова. Моята дъщеря е на почти 4 години, от 7 месеца е нон стоп болна. Има увеличена трета сливица. В този период е правила 5 пъти отит, 6 пъти конюнктивит и от 2 месеца хърка много вечер и на моменти спира да поема въздух. Смених мнението на лекарката е да изчакаме още малко, преди да се вземе решение за отстраняване. Приема имунотрофина и лемфжмиозот по схема. Правен е тест за хранителни и инхалаторни алергии İgE- отрицателен. Тя е с диагноза целиакия и непоносимост към казеин, но в момента успешно е захранена с крави продукти. Какво е мнението Ви по въпроса с третата сливица? Според мен и лекарите боледува прекалено много. Благодаря! :)

 88. Г. Енева

  Здравейте др. Маркова. През кои месеци е най-удачно да се извърши операция на трета сливица?


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос