3

  Заболване, при което в тъпанчевата кухина се събира течност, без наличие на възпалителен процес  в ушите. Това е най-честата причина за намален слух в детската възраст. Дължи се на запушване на Евстахиевата тръба при възпалителни или алергични процеси в носа и синусите, при уголемена трета сливица. Деца с вродени дефекти на небцето, анатомични особености на  на Евстахиевата тръба  и алергии са предразположени към серозни отити. Оплакванията са намален слух, чувство за пълнота в ухото, припукване на същото. Лечението е консервативно- антихистамини, отпушмащи капки, антибиотици, локални кортикостероиди; и оперативно-отстраняване на трета сливица, поставяне на вентилационни тръбички на тъпанчевата мембрана.


3 comments to “Серозен отит при деца”

  1. Петя Дангова

    Въпросът ми е следният:възможно ли е припукване в ушите при преглъщане да се дължи на употребата на капки за уши,които ползвам от 3 дни (става въпрос за капките AVAMYS) или може да се дължи на скорошното ми завръщане от Испания на 19.01.2011.Този проблем го нямах преди да почна да ползвам капките по предписание на лекар заедно с ZIRTEK.А тях започнах да ги ползвам на 20.01.11 вечерта и 2 дни след ползването им почнаха да ми припукват ушите.Трябва ли да спра капките?Благодаря Ви предварително за отговора.

  2. adi

    Здравейте. Avamis e шпрей за нос, той не се използва за уши. Предназвачен е за алергична хрема.

  3. Миглена

    Здравейте, синът ми реди около месец иполовина прекара бактериален менингит излекуван бе успешно и без послездици. Остана му лек шум в лявото ухо. Установи се, че не е засегнат слуховия нерв и доктора УНГ, който го лекува за момента констатира серозен отит. За сега се опитва чрез дкарване на въздух през носа за да се премахне течността, която пречи на евстахиевата тръба и мембраната, предписан му е и антихистаминов препарат. Има ли ефикасен медикамент, капки или нещо друго, което би втечнило течността? Предполагам, че тя трябва да се излее вгърлото или да излезе през носа. Благодаря Ви предварително и се извинявам че звуча като лаик.


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос