3

 

         Изнервящо субективно слухово усещане, нарушаващо  душевния комфорт на болните. Затова той е важен диагностичен и терапевтичен проблем.

Бива обективен и субективен. Обективния шум е в резултат на различни заболявания- сърдечно-съдови, туморни процеси в главата, болести на средното и вътрешно ухо. Субективният шум се появява при : болести на ухото-отит, отосклероза, лабиринтит, остра звукова травма, интоксикации от вредни вещества; атеросклероза на мозъчни съдове, туморни процеси в главата, остеонхондроза, ниско кръвно налягане, анемия. Лечението е трудно. Назначава се терапия, повлияваща причината  за шума.


3 comments to “Шум в ушите”

 1. шум в ушите

  здравейте.имам шум в ушите от 4г, пил съм всичко възможно, ходих на няколко отоневролга в софия, казах ми че е миниер,не ме притеснява самият шум, но съм много зле когато се променя времето , и правя някой път кризи, за около 3=4 часа не знам къде се намирам.,никога не ми се гадило или повръщало, моля ви дайте ми съвет как да постъпя, тези кризи който получавам никъде не съм прочел че ги имат хората с миниер, благодаря ви предварително,

 2. adi

  Здравейте. От писмото Ви не можах да разбера какви кризи получавате- само усилване на шума, или има и други симптоми.
  По принцип при доказана болест на Мениер се правят схеми на лечение, които трябва да се спазват стриктно от пациента и са доста продължителни.

 3. Галя Великова

  Здравейте д-р Маркова, на 15 март посетих личната си лекарка със следните симптоми: шум в лявото ухо като свистене и заглъхване, напрежение и усещане за налягане в дясното ухо. Тя ми даде направление за оториноларинголог. Оториноларингологът постави диагноза неврит вследствие на вирусна инфекция и ми изписа клацид за 5 дни, бетасерк за 20 дни и милгама N за 10 дни и каза след десет дена да го посетя за да видим какъв е резултата от лечението. Наистина на осмия ден шума стана по-тих като от работещ до мен компютър. Пих лекарствата десет дни и на дванадесетия вчера го посетих, като в неделя не пих лекарства. Шумът от събота на обяд се усили отново. Лекарката ми каза да продължа с лекарствата и ми направи аудиометрично изследване на слуха. Според него имам 41% намаление на слуха. От вчера отново приемам бетасерк 3 пъти по 1 хапче, милагамата – 3 пъти по едно хапче и селагонин – по 1 хапче на ден. През нощта и днес шума е по-поносим, като жужене е. Проблемът е, че започнаха да ми заглъхват и двете уши и напрежението в дясното ухо продължава днес. Това нормална реакция от лекарствата ли е или е симптом за нещо друго? Колко време е необходимо да се пият лекарствата или се пият до подобряване на състоянието? Рецептата ми е за 1 оп. бетасерк
  Лекарката ми каза, че може да имам и шипове на врата, които да притискат.


Trackbacks/Pingbacks


Задайте своя въпрос